Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
"Διαδικαστικό" συνέδριο

Μακριά από τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, το 27ο Συνέδριό της

Σε διαδικαστικά ζητήματα και μακριά από τα σοβαρά προβλήματα, που "καίνε" τους καπνεργάτες, αναλώθηκαν - με ευθύνη της "γαλάζιας" πλειοψηφίας της διοίκησης - οι εργασίες του 27ου συνεδρίου της Πανελλήνιας Καπνεργατικής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ ήταν οι μόνοι που στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στα πολύ οξυμένα προβλήματα των καπνεργατών, καταγγέλλοντας σαν υπεύθυνη την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επισήμαναν ότι με τις ποσοστώσεις στην παραγωγή καπνού χτυπιούνται και οι καπνοπαραγωγοί, αλλά και οι καπνεργάτες, καθώς, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής, κάνουν λιγότερα μεροκάματα. Υπογράμμισαν τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας για τις απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας που υπογράφει κάθε φορά και που έχουν σαν αποτέλεσμα, χρόνο με το χρόνο οι καπνεργάτες να δουλεύουν όλο και με χειρότερους όρους. Επίσης τόνισαν ότι ακόμα και αυτές τις συμβάσεις οι εργοδότες δεν τις τηρούν, ενώ οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αδιαφορούν.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας δεν κατέθεσε οικονομικό απολογισμό και μόνο μετά από έντονη πίεση και τις καταγγελίες της ΕΣΑΚ για κατασπατάληση των χρημάτων της Ομοσπονδίας, έδωσαν οικονομικά στοιχεία. Ετσι, από τα 205 εκατ. δραχμές που εισπράχθηκαν τα τρία προηγούμενα χρόνια, στο ταμείο βρίσκονται μόλις 5 εκατ. δρχ. Για τις κινητοποιήσεις του κλάδου ξοδεύτηκε μόνο το 0,5%, ενώ τεράστια ποσά δόθηκαν για τις αποζημιώσεις των συμμετεχόντων στο συνέδριο. Επιπλέον για τη διοργάνωση του συνεδρίου, η πλειοψηφία "έβαλε χέρι" στο κονδύλι για τη δημιουργία κατασκηνώσεων των παιδιών των καπνεργατών, το οποίο προέρχεται από χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, ειδικά γι' αυτό το σκοπό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ