Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κεραυνοβολήθηκαν τέσσερις στο μετρό!

Εργατικό ατύχημα με τέσσερις τραυματίες στο εργοτάξιο επί της οδού Βασ. Σοφίας και Ριζάρη. Αδιαφορία των αρμοδίων και ελλιπή μέτρα προστασίας, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Περίπου 1.000 σοβαρά εργατικά ατυχήματα έχουν σημειωθεί στο έργο από την έναρξή του!

Ο υπόκωφος θόρυβος της τρίτης κατά σειρά έκρηξης μέσα σε μισή ώρα χτες το μεσημέρι, συνταράσσει το εργοτάξιο του μετρό στην οδό Ριζάρη και Βασ. Σοφίας. Από την τρύπα που έχει ανοίξει στο έδαφος ξεπηδούν τεράστιες φλόγες και τυλίγουν τέσσερις εργάτες που εργάζονταν στην επιφάνεια. Ακολουθεί πανδαιμόνιο από τα ουρλιαχτά των εργατών που καίγονται. Οι συνάδελφοί τους τρέχουν και τους ρίχνουν νερό με μάνικες για να σβήσουν τις φλόγες. Ο εργοδηγός Τάσος Κοντογιάννης 60 ετών και οι οικοδόμοι Μάξιμος Τάτσης 45 ετών, Πολύκαρπος Κοκκινίδης 43 ετών και Ν. Μπαρουχτσής 59 ετών μεταφέρονται στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" με εγκαύματα. Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης έκρηξης, άλλοι δυο εργαζόμενοι ο χειριστής του τρυπανιού Χρήστος Καραδήμος και ο βοηθός του Ευγένιος Πουγκακιώτης είχαν υποστεί επίσης ελαφρά εγκαύματα.

Λίγο πριν τη μια το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο μπροστά στο εργοτάξιο δούλευε τρυπάνι πασαλοπήξεων, ανοίγοντας τρύπα στο έδαφος προκειμένου να δημιουργηθεί αποχετευτικό σύστημα. Οι εργασίες γίνονταν χωρίς οι υπεύθυνοι του εργοταξίου να έχουν δώσει σχέδια στους εργαζόμενους, αν και είναι γνωστό ότι σε όλη την περιοχή περνούν πολλά καλώδια υψηλής τάσης. Ξαφνικά το τρυπάνι χτυπά καλώδιο τάσης 20.000 VOLT και σημειώνεται έκρηξη χωρίς να χτυπήσει κανείς.

Ο χειριστής του μηχανήματος και ο βοηθός του, που ανήκουν στην τεχνική εταιρία ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΑΤΕ,πλησιάζουν στην τρύπα για να δουν τι συμβαίνει, όταν ξεσπά και δεύτερη έκρηξη, με αποτέλεσμα να πάθουν πολύ ελαφρά εγκαύματα. Το μηχάνημα μεταφέρεται λίγα μέτρα πιο μακριά, ενώ κατέφθασε στο χώρο συνεργείο της ΔΕΗ,που στο μεταξύ είχε ειδοποιηθεί.

Το συνεργείο δεν μπορούσε να δει το ακριβές σημείο της βλάβης, καθώς χρειαζόταν να σκαφτεί γύρω - γύρω η περιοχή. Το συνεργείο φεύγει. Εργαζόμενοι της κοινοπραξίας "Ολυμπιακό μετρό" αναλαμβάνουν με κομπρεσέρ να σκάψουν το πεζοδρόμιο γύρω από την αρχική τρύπα. Δεν είχαν προλάβει να ξεκινήσουν το σκάψιμο όταν (20 λεπτά μετά τη δεύτερη έκρηξη) σημειώνεται η τρίτη έκρηξη και οι φλόγες τούς ζώνουν, καθώς όπως φαίνεται το ρεύμα δεν είχε κοπεί.

Ο Τάσος Κοντογιάννης έχει υποστεί εγκαύματα σε όλο το σώμα και επειδή η κατάστασή του είναι σοβαρή μεταφέρθηκε από τον "Ευαγγελισμό" στο Γενικό Κρατικό Αθηνών όπου και εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Στο κεφάλι και σε όλη την αριστερή πλευρά έχει υποστεί εγκαύματα ο Μάξιμος Τάτσης,ενώ στο σώμα του είναι σφηνωμένα μικρά πετραδάκια από την έκρηξη και νοσηλεύεται στον "Ευαγγελισμό". Ο Πολύκαρπος Κοκκινίδης και ο Ν. Μπαρουχτσής είχαν ελαφρά εγκαύματα και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες έφυγαν από το νοσοκομείο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο έργο είναι το γεγονός πως από την έναρξη των εργασιών έχουν καταγραφεί επίσημα περίπου 1.000 σοβαρά ατυχήματα,ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ελαφρών ατυχημάτων, αρκετά από τα οποία ούτε καν καταγράφονται.

Προχτές το Συμβούλιο Εργαζομένων Υγιεινής και Ασφάλειας μαζί με υπεύθυνους του ΚΕΠΕΚ πραγματοποίησαν έλεγχο στο εργοτάξιο της πλατείας Ασωμάτων,όπου οι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Βρήκαν γυμνά καλώδια 380 VOLT στο δάπεδο δίπλα σε εργαζόμενους που δούλευαν. Επίσης, ανύπαρκτα μέτρα πυρόσβεσης, αν και μέσα στο εργοτάξιο υπάρχει δεξαμενή πετρελαίου 3.000 λίτρων και άλλα εύφλεκτα υλικά. Ανάλογη η κατάσταση και σε άλλα εργοτάξια. Ο Δ. Χριστόφιλος,πρόεδρος του Συμβουλίου Εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια, δήλωσε σχετικά: "Και σε αυτό το ατύχημα φαίνεται η αδιαφορία των υπευθύνων του εργοταξίου και τα ελλιπή μέτρα προστασίας. Εβαλαν τους εργαζόμενους να δουλέψουν, χωρίς να τους δώσουν συγκεκριμένα σχέδια για το πού περνούν καλώδια ρεύματος. Σοβαρές είναι οι ευθύνες τόσο του Χ. Λεβεντάκου υπεύθυνου εργοταξιάρχη, όσο και του Κ. Περνακίδη γενικού εργοταξιάρχη. Μόλις πριν δυο μήνες θρηνήσαμε ένα συνάδελφο στο εργοτάξιο της Ακαδημίας, ο οποίος είχε επίσης σκοτωθεί από ηλεκτροπληξία. Παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας, εξακολουθούν να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και να αδιαφορούν".

Απ' την προανάκριση που έκανε το αστυνομικό τμήμα, προέκυψαν ευθύνες εις βάρος του 40χρονου Χρήστου Λεβεντάκου,υπεύθυνου του εργοτάξιου, ο οποίος συνελήφθει και θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ