Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνάντηση για τα μάτια του κόσμου

Καμιά θετική απάντηση δεν έδωσε χτες ο πρωθυπουργός και σ' αυτά τα κουτσουρεμένα αιτήματα της ΓΣΕΕ. Γ. Μαυρίκος: Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συστρατευτούν αγωνιστικά με το ΠΑΜΕ

Τυπικό χαρακτήρα είχε η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, που έγινε ενόψει της ομιλίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου και θα εξαγγείλει την πολιτική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Καμιά θετική απάντηση δεν έδωσε ούτε καν στα "κουτσουρεμένα" αιτήματα της Συνομοσπονδίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, δεν αποκλείεται να εξαγγελθούν κάποια ελάχιστα μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα, που όμως σε καμιά περίπτωση δεν αναιρούν την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός και υφυπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και Χρ. Πρωτόπαππας αντίστοιχα, καθώς και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι "ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά τις θέσεις της ΓΣΕΕ για τα φορολογικά και την επιμήκυνση της επιδότησης της ανεργίας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναγνώρισε ότι οι θέσεις της ΓΣΕΕ είναι πλέον τεκμηριωμένες και εξετάζονται σοβαρά". Επίσης σημείωσε πως η ΓΣΕΕ κατέθεσε στον πρωθυπουργό υπόμνημα με τις θέσεις της για το σύνολο των προβλημάτων και τις οποίες θα παρουσιάσει στις 2 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Γ. Μαυρίκος,μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε: "Στη συνάντηση, που έγινε για τα "μάτια του κόσμου", επιβεβαιώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης λειτουργεί και πολιτεύεται σαν σημαιοφόρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων. Θέλει να αποδεχτεί η εργατική τάξη, χωρίς διαμαρτυρίες, τις εργοδοτικές θεωρίες περί "ανταγωνιστικότητας", "παραγωγικότητας", "ανταποδοτικότητας" κλπ., που έχουν ως συνέπεια από τη μια να θησαυρίζει το κεφάλαιο και από την άλλη η ανεργία, η φτώχεια και ο εργασιακός μεσαίωνας να μεγαλώνουν.

Από την πλευρά μας θέσαμε κατά τη συνάντηση στον κ. πρωθυπουργό τα σημεία που προβάλλει σαν άμεσους στόχους το ΠΑΜΕ: Επιβίωση ανέργων (διπλασιασμός επιδόματος και χρόνου επιδότησης). Κονδύλια για την κοινωνική πρόνοια, κοινωνική ασφάλιση, παιδεία, υγεία, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων. Υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας από τις περιβόητες ιδιωτικοποιήσεις και το πλιάτσικο. Τριανταπεντάωρο - εφτάωρο - πενθήμερο, με αύξηση των αποδοχών. Αφορολόγητο όριο 3,5 εκατ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Πραγματικές αυξήσεις στα λαϊκά εισοδήματα. Αμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.

Βέβαια, προβάλλοντας αυτά τα αιτήματα, δεν είχαμε την αυταπάτη ότι θα τα λύσει η κυβέρνηση. Ούτε έχουμε ψευδαισθήσεις ότι η σημερινή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μπορεί να τα διεκδικήσει. Εμείς όμως δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.

Από σήμερα κιόλας ξεκινάμε την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου, το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.Για να αποκαλύψουμε τα ψέματα και την προπαγάνδα της κυβέρνησης, να καταδικάσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της και ταυτόχρονα να "υποδεχτούμε" τον κ. πρωθυπουργό, εγκαινιάζοντας τον νέο κύκλο εργατικών αγώνων που θα ξεκινήσουμε από τη Θεσσαλονίκη.

Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλους τους εργατοϋπάλληλους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που βλέπουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, που αγανακτούν με τη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα ζωντανό, ταξικό, νευρώδες, δημοκρατικό και γνήσιο, να στρατευτούν μαζί μας και να δώσουν το δικό τους "παρών" στο συλλαλητήριο".

Ο Γ. Μανώλης,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, σημείωσε πως η κυβέρνηση εμμένει στην ίδια πολιτική και έκανε λόγο γενικά για αντιδράσεις... ενώ ο Α. Καλύβης,αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ, σημείωσε πως η συνάντηση ήταν χωρίς κανένα ορατό ουσιαστικό αποτέλεσμα και επέρριψε ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για "έλλειψη αγωνιστικού πλαισίου δράσης".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφοδος για σαρωτικές ανατροπές μέχρι τέλη Γενάρη (2012-01-05 00:00:00.0)
Υπονομεύει τους αγώνες και στηρίζει την αντεργατική επίθεση (2010-02-05 00:00:00.0)
Συνεργοί στην προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων (2008-01-11 00:00:00.0)
Βάση συζήτησης οι «ιδέες» Γιαννίτση και οι προτάσεις των Αγγλων (2001-07-18 00:00:00.0)
Κλιμάκωση του αγώνα κόντρα και στο «διάλογο» (2001-05-30 00:00:00.0)
Αρχή με προσχηματικές «μανούβρες» (2000-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ