Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρόπους εκτόνωσης αναζητεί η κυβέρνηση

Συνάντηση σήμερα του ΕΚΘ με τον πρωθυπουργό, μετά από πρόσκληση του τελευταίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τον πρωθυπουργό επισκέπτεται σήμερα το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,μετά από πρόσκληση του ίδιου του κ. Σημίτη, για να συζητήσει μαζί του - όπως ανακοινώθηκε - τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και γενικά ο νομός. Πρόκειται για μια συνάντηση που γίνεται ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 64ης ΔΕΘ και μπροστά στην εκφρασμένη απόφαση των εργαζόμενων και των συνταξιούχων της πόλης να αντιδράσουν αγωνιστικά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιείται σήμερα στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, το προεδρείο του ΕΚΘ θα επιδώσει στον πρωθυπουργό υπόμνημα με τα αιτήματα εργαζομένων και ανέργων, καθώς και με τα προβλήματα της βιομηχανικής συρρίκνωσης και ανάπτυξης της πόλης. Τα υπαρκτά αυτά προβλήματα δεν είναι βέβαια άγνωστα στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του και δεν πρόκειται από την "ενημέρωση" να προκύψουν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της πόλης. Αλλού στοχεύει η συνάντηση και άλλος είναι ο σκοπός της πρόσκλησης του πρωθυπουργού.

Ανήσυχη η κυβέρνηση για την έκταση και το βάθος της καταδίκης της πολιτικής της, ψάχνει εναγωνίως για τρόπους εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης και εγκλωβισμού του συνδικαλιστικού κινήματος στη λογική των επιλογών της, όταν μάλιστα είναι πια ξεκάθαρο ότι το εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης ετοιμάζει πράγματι "θερμή" υποδοχή του πρωθυπουργού και του κλιμακίου του.

Σε δήλωσή του στο "Ρ" σχετικά με τη σημερινή συνάντηση το στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚΘ Θόδωρος Κυριακίδης τονίζει: "Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η επίσκεψη δεν πρόκειται να λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να σταθεί δίπλα στις ανάγκες και τα αιτήματα της εργατικής τάξης. Η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της, έχει δρομολογήσει την πολιτική της με γνώμονα τον "αυτόματο πιλότο" στο μονόδρομο του "εθνικού στόχου" των κεφαλαιοκρατών, την ένταξη στην ΟΝΕ. Ομως ο στόχος της ΟΝΕ σημαίνει ανεργία, φτώχεια, ένταση της εκμετάλλευσης, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και από την άλλη υπερκέρδη και συγκέντρωση πλούτου για το κεφάλαιο. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική δε φτιασιδώνεται, δε χωράει επιδιορθώσεις, αλλά μόνο ανατρέπεται.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού για μας έχει το χαρακτήρα προβολής των καυτών προβλημάτων της εργατικής τάξης της πόλης και του νομού (κλειστά εργοστάσια, διάλυση παραγωγικής βάσης, ανεργία) και ανάδειξης της πολιτικής σημαίας για την επίλυσή τους. Η λύση που προβάλλουμε είναι μία και είναι σαφώς αντίθετη με τη λογική και τον προσανατολισμό της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΕΚΘ: Η συσπείρωση των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Την πρώτη "γεύση" - απάντηση ο πρωθυπουργός θα την πάρει στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ