Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η προαναγγελία της άρσης του "βέτο" έγινε από τη Γερμανία...

Κορυφαίοι Γερμανοί αξιωματούχοι προεξόφλησαν την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Την απελευθέρωση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, επομένως και την άρση του "βέτο" της ελληνικής κυβέρνησης, προεξοφλούν κορυφαίοι Γερμανοί αξιωματούχοι. Προσδιορίζουν μάλιστα ότι αυτό θα συμβεί στο Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Σααρισέλκε της Φινλανδίας, στις 4 και 5 Σεπτέμβρη.

Δηλώσεις για το θέμα αυτό έκαναν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γ. Φίσερ και ο Γερμανός Κοινοτικός επίτροπος Γκ. Φερχόιγκεν. Αυτό, λοιπόν, που η κυβέρνηση αποφεύγει να δηλώσει ευθέως, το διατυμπανίζουν οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών - μελών. Ετσι αποδεικνύεται, εξάλλου, και η μεθόδευση της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια προειλημμένη απόφαση ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Τουρκία για τις καταστροφές απ' το σεισμό. Οπως, επίσης, επιβεβαιώνεται ότι ο πραγματικός λόγος για την άρση του "βέτο" είναι οι απαιτήσεις τόσο των ιθυνόντων της ΕΕ, όσο και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για τη γενικότερη αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Σαφής προοπτική"

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Γερμανός Γκίντερ Φερχόιγκεν, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να δοθεί στην Τουρκία μια "σαφής προοπτική" ένταξης στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Η προσφορά "μιας σαφούς και χωρίς διφορούμενα προοπτικής στην Τουρκία αποτελεί τη μόνη δυνατότητα να εξασφαλιστεί ότι η χώρα αυτή, η οποία έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, θα παραμείνει δημοκρατική και προσανατολισμένη προς τη Δύση και ότι θα έχει τις αντίστοιχες ευκαιρίες ανάπτυξης", δήλωσε ο Φερχόιγκεν στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF.

Διαβεβαιώσεις, για γενναία οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, αλλά και για την αποδέσμευση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου, έδωσε στους εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ που συναντήθηκε μαζί τους.

Παρέμβαση Φίσερ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, κατέστησε σαφές πως πέραν της άμεσης βοήθειας, στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί, θα εξεταστεί το πώς μπορεί "να ανοίξει ο δρόμος" για την παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ προς την Τουρκία και τη χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, "επί τη βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων της ΕΕ που απορρέουν από τη Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης"...

Ανάλογη διατύπωση εμπεριέχεται στην επιστολή του Φίσερ προς τη Φινλανδή ομόλογό του Χάργια Τάλονεν, που έγινε χτες γνωστή και στην οποία γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα "ξεπαγώματος" των χρηματοδοτικών κανονισμών, ύψους 375 εκατ. ΕΥΡΩ. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση Φίσερ με τους εκπροσώπους των τουρκικών οργανώσεων, αναφέρεται ότι ο Γερμανός υπουργός "προτίθεται να επιληφθεί του θέματος αυτού στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών".

Δηλώσεις Γιλμάζ

Η θεαματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν πρόκειται να είναι προσωρινή, αλλά θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, δήλωσε χτες ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΤΕΒΕ.

Ο κ. Γιλμάζ, που ηγείται κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση, τόνισε ότι ο διάλογος που έχει αρχίσει μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, θα πρέπει να γίνει "μόνιμη πολιτική της κυβέρνησης".

"Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα, το πρόβλημα της Κύπρου και του Αιγαίου, όσο οι δύο πλευρές δεν προσπαθούν να εξασφαλίσουν πλεονεκτήματα έναντι του άλλου", είπε ο κ. Γιλμάζ.

"Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν", κατέληξε οι Τούρκος πολιτικός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ