Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Χορός τρισεκατομμυρίων για τους "χρυσοκάνθαρους"

Στο 55% ή στα 12,5 τρισεκατομμυρία θα φτάσουν οι δεσμεύσεις των εθνικών πόρων, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια της Κοινότητας και να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου

Πανηγυρικό χαρακτήρα προσπάθησε να δώσει χτες η κυβέρνηση στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την κατανομή των λεγόμενων πόρων του Αναπτυξιακού Σχεδίου 2000-2006, που θα υποστηριχτεί από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ενός Αναπτυξιακού Σχεδίου, που όσο κι αν η κυβέρνηση επιδιώκει να το εμφανίσει ως "δώρο" από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ως μεγάλη νίκη στις διαπραγματεύσεις της κατά τη γνωστή Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο, στην πραγματικότητα θα αναγκαστεί να βάλει "βαθιά το χέρι στην τσέπη" του ελληνικού λαού, προκειμένου να εξασφαλίσει τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια. Σύμφωνα με την τελική κατάρτιση του Αναπτυξιακού Σχεδίου 2000-2006, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 12,5 τρισ. δρχ. (ή σε 15 τρισ. δρχ. αν συμπεριληφθεί και το ποσό των 2,5 τρισ. δρχ. που θα είναι ιδιωτικές συμμετοχές), η χώρα μας θα δεσμεύσει εθνικούς πόρους συνολικού ύψους 6,4 τρισ. δρχ. για να μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοτικά κονδύλια ύψους μόλις 5,2 τρισ. δρχ.! Δηλαδή το 55% περίπου των κονδυλίων του Γ ΚΠΑ θα προέρχονται από εθνικούς πόρους!

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, εμφανίζοντας το μεγάλο φαγοπότι που αρχίζει για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου σαν ένα ζήτημα που δήθεν αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, επιχείρησε χτες να δημιουργήσει την εικόνα μιας νέας "εθνικής υπόθεσης". Στην πραγματικότητα, εκείνο που έγινε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ήταν να επικυρωθεί το παραπέρα βάθεμα της εξάρτησης της χώρας και της πορείας που θα ακολουθήσει ο τόπος ανάλογα με τα συμφέροντα των πολυεθνικών, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον προσανατολισμό των κονδυλίων που θα εκταμιευτούν βάσει του Γ ΚΠΣ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα κονδύλια του Γ ΚΠΣ, που προέρχονται από τα κοινοτικά ταμεία, παρά τα όσα κατά καιρούς υποστηρίζουν οι οπαδοί της ΕΕ και της ενσωμάτωσης της χώρας σ' αυτή, κάθε άλλο παρά "δώρο" της Ενωσης αποτελούν προς την Ελλάδα. Στην ουσία, είναι ένα μόλις μέρος από τις ίδιες της εισφορές που η χώρα καταβάλλει προς τα ταμεία της ΕΕ, χώρια το δυσβάστακτο κόστος και τις επιπτώσεις που υπάρχουν για την εγχώρια οικονομία από τις υπόλοιπες δοσοληψίες με την Ενωση.

Ο πρωθυπουργό,ς στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις υποτιθέμενες προτεραιότητες που θέτει το λεγόμενο Αναπτυξιακό Σχέδιο 2000-2006. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί "το ανθρώπινο δυναμικό" που το συγκεκριμενοποίησε στους τομείς "εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης". Ως δεύτερη προτεραιότητα ανέφερε την ανάπτυξη υποδομών (μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες), ως τρίτη τους πόρους στον τομέα της γεωργίας για την "αύξηση της αγροτικής παραγωγής" και ως τέταρτη τους τομείς της βιομηχανίας, της έρευνας, της τεχνολογίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με ύφος που παραπέμπει σε προεκλογική περίοδο, ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για έμφαση στην "ποιότητα ζωής του πολίτη", αναφερόμενος συγκεκριμένα στα κονδύλια που αποφασίστηκε να διατεθούν στην υγεία - πρόνοια και συγκεκριμένα στην ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων και στον πολιτισμό για την ολοκλήρωση έργων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (όπως είναι το Μουσείο Ακρόπολης) και έργων σχετικών με την Ολυμπιάδα του 2004.

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση διαθέτοντας την εμπειρία της διαχείρισης του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, υποστήριξε ότι στα επόμενα χρόνια κατά τη διαχείριση του Γ ΚΠΣ θα υπάρχει η δυνατότητα για πιο γρήγορη και αποτελεσματική δράση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη διάρθρωση του Αναπτυξιακού Σχεδίου 2000-2006, οι πόροι κατανέμονται ως εξής στους παρακάτω τομείς:

  • Εθνικές Αναπτυξιακές Υποδομές (μεταφορές): 4.740 δισ. δρχ.
  • Αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού (εκπαίδευση - κατάρτιση - απασχόληση): 2.050 δισ. δρχ.
  • Υγεία - Πρόνοια: 350 δισ. δρχ.
  • Γεωργία - Αλιεία: 1.350 δισ. δρχ.
  • Τουρισμός: 270 δισ. δρχ.
  • Πολιτισμός: 450 δισ. δρχ.
  • Περιβάλλον: 1.000 δισ. δρχ.
  • Ενέργεια: 550 δισ. δρχ.
  • Μεταποίηση - Υπηρεσίες: 660 δισ. δρχ.
  • Ερευνα και τεχνολογία: 170 δισ. δρχ.
  • Επικοινωνίες - Ταχυδρομεία: 150 δισ. δρχ.
  • Εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης: 220 δισ. δρχ.
  • Τεχνική βοήθεια: 40 δισ. δρχ.

Το συνολικό ποσό που κατανέμεται ανέρχεται σε 12 τρισ. δρχ., ενώ παραμένει και ένα ακατανέμητο ποσό - αποθεματικό της τάξης των 500 δισ. δρχ.

Ας σημειωθεί τέλος ότι η Κυβερνητική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 4 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ