Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εφυγε" ο Μιχάλης Παπαδάμος (Φεραίος)

Ενας από τους τελευταίους της "μεγάλης γενιάς" κομμουνιστών, ο Μ. Παπαδάμος, πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα στο Βελεστίνο ώρα 10 το πρωί. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από Αλ. Παπαρήγα και Χαρ. Φλωράκη

Πέθανε, χτες, σε ηλικία 86 χρονών ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστής Μιχάλης Παπαδάμος (Φεραίος) η κηδεία του οποίου γίνεται, σήμερα Σάββατο 28.8.99, στο Βελεστίνο στις 10 το πρωί.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στην οικογένεια του Μ. Παπαδάμου, εκτός των άλλων, έστειλαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης."Για το θάνατο του προσφιλούς μας συντρόφου Μιχάλη, σας εκφράζω το πιο θερμά μου συλλυπητήρια", αναφέρει στο τηλεγράφημά της η Αλ. Παπαρήγα, ενώ ο Χ. Φλωράκης τονίζει: "Σας εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για το χαμό του συντρόφου Μιχάλη Παπαδάμου, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία των πιο υψηλών ιδανικών".

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ "με βαθιά θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του σ. Μιχάλη Παπαδάμου (Φεραίου) ενός από τα παλιότερα στελέχη του Κόμματος που ανέπτυξε πλούσια αγωνιστική δράση στην περιοχή μας για έξι ολόκληρες δεκαετίες".

Ο Μιχάλης Παπαδάμος (Φεραίος),γεννήθηκε το 1911 στο Βελεστίνο,από φτωχούς γονείς και είχε άλλα 6 αδέλφια. Από 12 χρονών αναγκάστηκε να δουλέψει, για να βοηθήσει την οικογένειά του και, ταυτόχρονα, πήγαινε στο σχολαρχείο.

Το 1926 (15 χρονών τότε) αναγκάστηκε να διακόψει το σχολαρχείο και να ριχθεί ολοκληρωτικά στη βιοπάλη. Οι μεγάλες δυσκολίες της ζωής και η επίδραση των προοδευτικών αντιλήψεων του συγγενικού περιβάλλοντος μαζί με την επίδραση του εργατικού κινήματος του Βόλου, συντέλεσαν να διαμορφωθεί μέσα του η ιδέα της πάλης και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Οι πρώτες δραστηριότητες ήταν η συγκρότηση - μαζί με άλλους νέους συγχωριανούς του - ενός προοδευτικού θεατρικού ομίλου.

Το 1936 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στην αρχή δούλευε μέσα στο θεατρικό όμιλο και στη συνέχεια ανέλαβε να συγκροτήσει κομματικούς πυρήνες στα γύρω χωριά, με όλες τις προφυλάξεις που επέβαλε η μεταξική δικτατορία.

Το 1940 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου αντιπαλεύοντας τη φασιστική επίθεση, μέχρι τη συνθηκολόγηση. Αμέσως μετά την επιστροφή του στο Βελεστίνο, συνδέεται με την ΚΟ Μαγνησίας και αρχίζει την κομματική δουλιά στην ύπαιθρο. Μέχρι το 1942 ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση στην περιοχή.

Τον Μάη του 1942 έφυγε με αποστολή στο ανατολικό Πήλιο όπου με άλλους συντρόφους συγκρότησαν την περιφερειακή επιτροπή του ΕΑΜ, με στόχο την οργάνωση του ένοπλου αγώνα στη Μαγνησία.

Τον Γενάρη του 1943 δούλεψε για τη συγκρότηση της εφεδρικής μεραρχίας του ΕΛΑΣ, που έδρασε στις περιοχές Αλμυρού - Φαρσάλων - Βελεστίνου.

Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου με τη συγκρότηση της 16ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ τοποθετήθηκε αντιπρόσωπος του ΕΑΜ και κομματικός υπεύθυνος στο 51ο Σύνταγμα, και, μετά τη σύμπτυξή του με το 52ο σύνταγμα, καπετάνιος του 52ου συντάγματος.

Τον Αύγουστο του 1944 ανέλαβε καπετάνιος της 1ης Εφεδρικής Μεραρχίας. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, γύρισε στο Βόλο και ανέλαβε κομματική δουλιά. Πιάστηκε τον Μάρτη του 1945 και αποφυλακίστηκε τον Απρίλη του 1946. Πρωτοστάτησε στη συγκρότηση ένοπλων μονάδων με τελικό σκοπό τη συγκρότηση Αρχηγείου Πηλίου του ΔΣΕ. Ανέλαβε διοικητής Τάγματος και από το Μάη του 1948 διοικητής της 123ης Ταξιαρχίας.

Ηταν από τους τελευταίους που, με ομάδα άλλων αγωνιστών, βγήκε από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1950! Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς. Ολο αυτό το διάστημα δε σταμάτησε ούτε λεπτό την αγωνιστική του δράση.

Επαναπατρίσθηκε το 1976 και αμέσως ανέλαβε υπεύθυνη κομματική δουλιά, αρχικά Γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας και στη συνέχεια μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας.

Ολο αυτό το διάστημα ο Μιχάλης Παπαδάμος στάθηκε αταλάντευτος κομμουνιστής και με το προσωπικό του παράδειγμα διαπαιδαγωγούσε τις νεότερες γενιές των κομμουνιστών στην ΚΟ Θεσσαλίας.

Η σταθερότητά του και η αταλάντευτη πίστη του στα ιδανικά του Μαρξισμού - Λενινισμού και Προλεταριακού Διεθνισμού φάνηκαν ιδιαίτερα την περίοδο των ανατροπών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και την κρίση στο Κόμμα το 1991.

Στάθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στους αναθεωρητές και σε όσους προσπάθησαν από τα μέσα να διαλύσουν το ΚΚΕ.

Μέχρι την τελευταία ώρα της ζωής του ο Μ. Παπαδάμος, στάθηκε συνεπής.

Ορθοστατών και ορθοβαδίζων μέχρι το έσχατο γήρας. Ενας από τους τελευταίους μιας "μεγάλης γενιάς" κομμουνιστών, που έδωσαν ολόκληρη τη ζωή τους, για να γίνουν πράξη τα μεγάλα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Η απώλεια του Μιχάλη Παπαδάμου αφήνει μεγάλο κενό στην ΚΟ Θεσσαλίας.

Υποσχόμαστε ότι με την ακούραστη δουλιά των στελεχών, μελών αλλά και των ΚΝιτών θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό", καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟ Θεσσαλίας.

  • Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ,εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του, εκφράζοντας παράλληλα την οδύνη των κομμουνιστών της Μαγνησίας.

Ο Μιχάλης Παπαδάμος, τονίζεται, άφησε πίσω του ζωντανό το ξεχωριστό παράδειγμα του αγωνιστή που αταλάντευτα, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, με το ήθος, τη συντροφικότητα και την κομματική συνέπεια που διέκρινε όλη τη δράση του, αποτέλεσε για πάρα πολλά χρόνια το παράδειγμα για όλους τους κομμουνιστές της Μαγνησίας και ιδιαίτερα για τους νέους που είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και να δουλέψουν μαζί του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ