Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κύπρο ο Αμερικανός συντονιστής

Διαβεβαιώσεις Κλίντον για συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς;

"Ο Πρόεδρος Κλίντον είναι αποφασισμένος να φέρει τις δύο πλευρές της Κύπρου, το συντομότερο δυνατόν, στο τραπέζι των συνομιλιών. (Γιατί) Δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο είναι δυνατόν να επιτευχθεί με συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών". Την απάντηση αυτή φέρεται να δίνει, εκ μέρους του Προέδρου των ΗΠΑ, η υψηλά ισταμένη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Μάρα Ρούντμαν, απαντώντας σε επιστολή τουρκικών σωματείων της Αμερικής για το Κυπριακό, όπως παρουσιάζεται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, χτες. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος παρουσιάζει τη σχετική απάντηση ως διαβεβαίωση του Κλίντον προς τα παραπάνω σωματεία πως είναι αποφασισμένος να επιτύχει συνάντηση του Προέδρου Γλ. Κληρίδη με τον Ρ. Ντενκτάς, προκειμένου να επιτευχθεί δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο.

Κατά τον τουρκοκυπριακό Τύπο, στην επιστολή της Μ. Ρούντμαν σημειώνεται ακόμη ότι "μέσα στον προσεχή Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει τις επαφές του στην Κύπρο ο νέος συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Ουέστον. Στο πλαίσιο των επαφών αυτών ο Τ. Ουέστον θα επισκεφθεί, επίσης, την Ελλάδα και την Τουρκία".

Την επίσκεψη αυτή του Αμερικανού συντονιστή επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κύπρο, Μιχάλης Παπαπέτρου, λέγοντας πως, όπως δηλώθηκε, ο Τ. Ουέστον έρχεται στην Κύπρο για να γνωριστεί με το περιβάλλον ενόψει της ανάληψης των νέων καθηκόντων του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μ. Παπαπέτρου είπε, ωστόσο, πως "η πληροφόρηση που έχει η κυβέρνηση από αμερικανικής πλευράς είναι ότι δε μεταφέρονται οποιεσδήποτε προτάσεις".

Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα "ΚΙΜΠΡΙΣ", που δημοσιεύει τα σχετικά με την απάντηση Κλίντον με τίτλο "Κλίντον - Οι δύο πλευρές πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι", αναφέρει ότι στην επιστολή των τουρκικών σωματείων (ΑΤΑΑ και FATA) προς τον Πρόεδρο Κλίντον (που εστάλη στις αρχές Αυγούστου) υπογραμμίζεται πως δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την αποδοχή της πλήρους πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων και στη βάση της πρότασης του Ρ. Ντενκτάς για "συνομοσπονδία"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ