Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ
"Παροχή" 332 δραχμών τη μέρα!

Στην πείνα καταδικάζει η κυβέρνηση τους ανέργους, ενώ στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας προσφέρει νέες εισφοροαπαλλαγές στους εργοδότες!

Η "φροντίδα" της κυβέρνησης για τους ανέργους, που η πολιτική της πολλαπλασιάζει και εξαθλιώνει όλο και περισσότερο, εκφράστηκε χτες με την κοροϊδευτική εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση του ετήσιου επιδόματος ανεργίας κατά 112.000 δραχμές, δηλαδή περίπου 332 δρχ. τη μέρα!

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια νέα, σκανδαλώδη, παροχή προς τους εργοδότες, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί βαρύ πλήγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα αναλάβουν το κόστος της!Με το πρόσχημα της αύξησης των θέσεων εργασίας, χαρίζει το 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, επί δυο χρόνια για κάθε νέα θέση εργασίας! Είχε προηγηθεί, στα πλαίσια του "Εθνικού Σχεδίου", μια ρύθμιση που προέβλεπε ότι το 50% του ποσού των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών θα εκπίπτει από τη φορολογία κερδών, για κάθε "νέα" θέση!

Τέλος, ανακοίνωσε την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κάθε εγγεγραμμένο άνεργο. Το μέτρο ισχύει ήδη για τους επιδοτούμενους και μετά από συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών περιλαμβάνει και τους νέους μέχρι 29 ετών, ενώ χρηματοδοτείται από "ξένα κόλλυβα", από τον ΛΑΕΚ (λογαριασμό εργαζομένων - εργοδοτών στον ΟΑΕΔ). Είναι δηλαδή ένα μέτρο μηδαμινού κόστους, αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακό, γι' αυτούς που δε γνωρίζουν την πραγματικότητα!

Σχετικά με το επίδομα ανεργίας, οι 112 χιλ. δρχ. επιπλέον το χρόνο, μεταφράζονται σε επιπλέον 332 δρχ. στο βασικό ημερήσιο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα φτάσει τις 3.452 δρχ. από 3.120 δρχ. που είναι σήμερα. Πρόκειται για μια αύξηση ύστερα από τρία σχεδόν χρόνια καθήλωσης του επιδόματος ανεργίας! Σήμερα, το επίδομα ανεργίας αντιστοιχεί στο 46,2% του βασικού μεροκάματου. Με τη νέα ρύθμιση - όποτε γίνει - θα αντιστοιχεί μόλις στο 51,2%.

Πρέπει επίσης, να επισημανθεί η αντίφαση (;) στην πρωθυπουργική εξαγγελία για αύξηση κατά 10% του επιδόματος, η οποία μεταφράζεται σε 312 δρχ. την ημέρα και 105.300 δρχ. στο χρόνο, αντί των 112.000.

Το ύψος και ο χρόνος επιδότησης στη χώρα μας παραμένουν σήμερα στο χαμηλότερο σημείο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενδεικτικά, για να φτάσει το επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μεροκάματου, κάτι που αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση, ακόμη και να το συζητήσει, θα έπρεπε να είναι 5.400 δρχ. περίπου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ