Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ
Αφορολόγητο, κάτω από το όριο φτώχειας!

Ούτε φέτος τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα. Στο 1.900.000 το αφορολόγητο όριο. Καταργούνται τα "αντικειμενικά κριτήρια"

Ούτε καν στα επίπεδα των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει οι κυβερνώντες δεν κινούνται οι περιβόητες φορολογικές ελαφρύνσεις, με τις οποίες πιπίλιζαν το μυαλό του κόσμου εδώ και μήνες. Ετσι, ούτε το αφορολόγητο όριο θα φτάσει τα 2 εκατομμύρια δραχμές, ούτε πρόκειται να γίνει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας! Κατά τ' άλλα, δόθηκαν συμπληρωματικές υποσχέσεις για μικρή αύξηση του αφορολόγητου ορίου το 2001, ενώ οι ρυθμίσεις που θα αφορούν τον τρόπο φορολόγησης των ΕΒΕ μετά την κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων", είναι ένα θέμα που αναμένεται ν' απαντηθεί με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου την επόμενη βδομάδα. Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις:

  • Για τα φετινά εισοδήματα, το αφορολόγητο όριο ορίζεται στο 1.900.000 δρχ. από 1.355.000 δρχ. που είναι σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους και στο 1.600.000 δρχ. από 1.055.000 δρχ. που είναι σήμερα για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων. Πρόκειται για μια αύξηση το... "όφελος" της οποίας μεταφράζεται για την τσέπη των φορολογούμενων σε...27.250 δρχ. το χρόνο, δηλαδή σε 75 δραχμές τη μέρα! Εκεί εξαντλείται η "κοινωνική δικαιοσύνη", άσχετα αν το ποσό αυτό δεν αγγίζει καν το όριο φτώχειας που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ανέρχεται γύρω στα 2 εκατ. δρχ. Για τα εισοδήματα του 2000 τα αφορολόγητα όρια αυξάνονται στα 2.300.000 δρχ. (για μισθωτούς και συνταξιούχους) και στα 2.000.000 δρχ. (για τους υπόλοιπους).
  • Αυξάνονται οι εκπτώσεις φόρου λόγω παιδιών που δικαιούνται οι φορολογούμενοι: Για τις οικογένειες με ένα παιδί η έκπτωση διαμορφώνεται (σε παρένθεση ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα) ως εξής: Για όσους έχουν ένα παιδί 35.000 δρχ. (25.000). Για όσους έχουν δύο παιδιά 70.000 δρχ. (50.000). Για όσους έχουν τρία παιδιά 100.000 δρχ. (70.000).

Είναι φανερό πως όσα παιδιά και να έχει μια οικογένεια η αύξηση της έκπτωσης φόρου είναι μια απλή κοροϊδία, αν αναλογιστεί κανείς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που έχουν τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι, εξαιτίας της συνεχούς μείωσης των κονδυλίων κοινωνικού χαρακτήρα. Είναι ενδεικτικό ότι για τις οικογένειες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν, οι ρυθμίσεις δεν καλύπτουν καν μέρος των αυξήσεων που θα πρέπει να δώσουν οι γονείς για βιβλία, φροντιστήρια κλπ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις χτεσινές πρωθυπουργικές δηλώσεις:

  • Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των προσωπικών εταιριών από 35% που είναι σήμερα σε 30% για τα φετινά εισοδήματα και σε 25% για τα εισοδήματα του 2000.
  • Καταργούνται τα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών. Σημειωτέον ότι το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν μέχρι στιγμής - και στα οποία βεβαίως δεν αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός - θα αντικατασταθεί με ένα σύστημα φορολόγησης στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη των επιχειρήσεων βάσει των βιβλίων και στοιχείων τους, τα λειτουργικά τους έξοδα και οι λεγόμενοι Μοναδικοί Συντελεστές Καθαρού Κέρδους. Καθόλου σίγουρο δεν είναι πως το νέο αυτό σύστημα, όταν και όπως οριστικοποιηθεί, δε θα αποτελέσει ένα άλλου τύπου σύστημα "αντικειμενικών" κριτηρίων.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών από 0,3% που είναι σήμερα σε 0,6%. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, το παραπάνω μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει στον προϋπολογισμό του 2000 έσοδα της τάξης των 200 δισ. δρχ. Ας σημειωθεί ότι τα έσοδα του δημοσίου από το Χρηματιστήριο στο οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 1999 ανήλθαν στο ποσό των 84 δισ. δρχ. έναντι 21,4 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, κατά τη διάρκεια της Κυβερνητικής Επιτροπής, σε σχέση με το συγκεκριμένο μέτρο σημειώθηκε έντονη "κόντρα" ανάμεσα στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο, καθώς ο πρώτος επιδίωκε την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτό που τελικώς διαμορφώθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ