Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόκληση οι "παροχές" στους συνταξιούχους

Με τρία χιλιάρικα παραπάνω στο περιβόητο ΕΚΑΣ, το οποίο παίρνουν ελάχιστοι, "καθάρισε" ο υπουργός με τους συνταξιούχους που η κυβέρνησή του έχει οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση

Περιχαρής ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέες "παροχές" στους πεινασμένους συνταξιούχους, που εξαντλούνται στην αναπροσαρμογή του περιβόητου ΕΚΑΣ - το οποίο παίρνει ένα ελάχιστο μέρος των συνταξιούχων - από 18.000 σε 21.000 και σε... "αυξήσεις πάνω από την εισοδηματική πολιτική", θεωρώντας πως μπορεί με αυτού του είδους τα τερτίπια να παραπλανήσει τους απόμαχους της δουλιάς. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση των... παροχών, πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, δεν είναι άσχετη και με την πανελλαδική αγωνιστική "υποδοχή" που του ετοιμάζουν οι συνταξιούχοι το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκτονώσει τις αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός, χωρίς καμιά αιδώ, μίλησε για "προστασία των συντάξεων", όταν τα τελευταία 8 χρόνια, μόνο εξαιτίας της διαχρονικής λιτότητας, οι συντάξεις έχουν υποστεί απώλειες της τάξης του 25%.Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς με την αποσύνδεση των κατώτερων συντάξεων από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (νόμος 1902/90 της ΝΔ που εφάρμοσε πιστά το ΠΑΣΟΚ), ο κάθε συνταξιούχος του ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια "μετρά" από το '91 μέχρι και το '99, απώλειες 1,714 εκατ. δραχμών.Οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ έχουν πέσει μόλις στα 16,8 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

Είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση από το πυροτέχνημα της... αναπροσαρμογής του ΕΚΑΣ, από τις 17.850 δρχ. στις 21.000 δρχ.. Και γιατί η "αύξηση" δεν καλύπτει ούτε κατ' ελάχιστο τις απώλειες και γιατί το ΕΚΑΣ το παίρνει ένα πολύ μικρό μέρος των συνταξιούχων, αφού βέβαια πρώτα περάσουν από "ακτινογραφία" εισοδήματος. Ετσι, ολόκληρο το ΕΚΑΣ παίρνουν οι συνταξιούχοι με συντάξεις μέχρι 117.482 δρχ., ενώ οι συνταξιούχοι με μεγαλύτερες συντάξεις και μέχρι 129.000 δρχ. το παίρνουν "κουτσουρεμένο", δηλαδή μόλις 4.470 δρχ.

Η κυβέρνηση επανειλημμένα έχει αρνηθεί το αίτημα για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ, διατυμπανίζοντας πως με το ΕΚΑΣ το ικανοποιεί. Το ψέμα είναι τεράστιο, όπως τα ίδια τα στοιχεία του ΙΚΑ αποκαλύπτουν: Από τους 560.000 συνταξιούχους με τα κατώτερα όρια, μόνο οι 220.000 παίρνουν ΕΚΑΣ, οι υπόλοιποι φαίνεται ότι κατά την κυβέρνηση είναι "έχοντες και κατέχοντες". Το πιο αποκαλυπτικό είναι ότι και από τους 220.000 που παίρνουν ΕΚΑΣ, μόλις οι μισοί, δηλαδή 110.000 το παίρνουν ολόκληρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ