Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι νεκροί αυξάνονται, οι αρχές τηρούν τα προσχήματα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Για 15.135 νεκρούς και περίπου 24.000 τραυματίες έκανε λόγο ο χθεσινός απολογισμός του Γραφείου Αντιμετώπισης Κρίσης στην Τουρκία, από το σεισμό της 17ης Αυγούστου. Οι αρχές, στο μεταξύ, προσπαθούσαν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από το γόητρό τους. Χθες, η αστυνομία συνέλαβε στην Κωνσταντινούπολη τον Βελί Γκοτσέρ, εργολάβο οικοδομών ο οποίος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή", κατηγορείται ως "υπεύθυνος" για εκατοντάδες θανάτους στα κτίρια - παγίδες που κατέρρευσαν στο σεισμό.

Ο Γκοτσέρ, ο οποίος συνελήφθη σε σπίτι συγγενών του, κρυβόταν από την ημέρα του σεισμού. Ενταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί σε βάρος του από 10ημέρου, αλλά επισήμως δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το "Ρόιτερς" και το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο Γκοτσέρ έχει - με χαρακτηριστικό κυνισμό - παραδεχτεί σε διάφορες τηλεφωνικές συνεντεύξεις πως περίπου 500 από τα 3.000 κτίσματα που η εταιρία του οικοδόμησε στην πόλη Γιάλοβα κατέρρευσαν, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακατάλληλες μέθοδοι και υλικά κατά την κατασκευή των κτιρίων - π.χ. ανάμειξη άμμου θαλάσσης με τσιμέντο - επειδή "κανένας δε μου είπε ποτέ ότι δεν μπορώ να χτίσω με άμμο θαλάσσης"...

Κατά το κέντρο αντιμετώπισης κρίσης που επικαλείται ανεπίσημες εκτιμήσεις τούρκων ειδικών 20.957 κτίρια κατέρρευσαν στην πληγείσα από το σεισμό "ζώνη" της Βορειοδυτικής Τουρκίας.

Οι εργολάβοι έχουν εισπράξει τις περισσότερες κατηγορίες - η φήμη που κυκλοφορεί, και έχει αρκετή σχέση με την τουρκική πραγματικότητα, είναι ότι "δωροδοκούσαν" ευρύτατα κυβερνητικούς και τοπικούς αξιωματούχους για να εξασφαλίσουν την έγκριση των κτιρίων που έφτιαχναν εν μια νυκτί.

Σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο οι εργολάβοι που βρίσκονται ένοχοι φυλακίζονται για 10 χρόνια. Εχουν συλληφθεί και άλλοι εργολάβοι, ενώ αρκετοί πιστεύεται πως έχουν διαφύγει εκτός της χώρας.

Η Ολμπράιτ

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Κυριακή την Τουρκία, όπου υποσχέθηκε βοήθεια ύψους 7 δισ. δολαρίων για την "ανοικοδόμηση" της οικονομίας της χώρας που επλήγη από το σεισμό. Οι λεπτομέρειες "θα συζητηθούν αργότερα αυτόν το μήνα", σημείωσε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον. Η Μάντλιν Ολμπράιτ έκανε μια 15λεπτη επίσκεψη στο Ιζμίτ, όπου διαπίστωσε ότι "η έκταση της καταστροφής είναι απίστευτη... θα χρειαστούν χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών και το ανθρώπινο κόστος δε θα αναπληρωθεί ποτέ".

Το Κουρδικό

19 αντάρτες του ΡΚΚ και 7 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στις νοτιοανατολικές επαρχίες Βαν και Μπατμάν την Κυριακή, στο πλαίσιο "εκκαθαριστικών επιχειρήσεων".

Ο στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου είχε "προειδοποιήσει" για νέες επιχειρήσεις αν οι αντάρτες δεν αποσύρονταν. Ωστόσο το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, που είχε δεσμευτεί να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα και να αποσύρει τις δυνάμεις του από το τουρκικό έδαφος "έως το τέλος του χρόνου", κατήγγειλε ότι η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον του δεν επιτρέπουν στους αντάρτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Χτες πάντως το ΡΚΚ εξέφρασε "ικανοποίηση" για την πρώτη αντίδραση του τουρκικού στρατού στην προσφορά του να αποσυρθούν οι αντάρτες του από την Τουρκία, βλέποντας σ' αυτή μία χειρονομία καλής θέλησης.

"Αναγνωρίζοντας τις θετικές μας αποφάσεις, το τουρκικό γενικό επιτελείο έκανε μία χειρονομία προς την ίδια κατεύθυνση", δήλωσε ο ταγματάρχης Τζεμίλ Μπαγίκ, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του ΡΚΚ, σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του τουρκικού στρατού στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου σχολίασε την Παρασκευή την προσφορά αποχώρησης των ανταρτών του ΡΚΚ και άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να ικανοποιηθούν στο εγγύς μέλλον τα αιτήματα των Κούρδων για περισσότερα πολιτιστικά δικαιώματα.

"Είναι η πρώτη φορά που ένας Τούρκος στρατηγός κάνει δήλωση για το θέμα αυτό", δήλωσε ο Μπαγίκ, σύμφωνα με τον οποίο, οι δηλώσεις του Κιβρίκογλου είναι ένα είδος απάντησης στην απόφαση του ΡΚΚ να αποσυρθεί από την Τουρκία και να τερματίσει το 15ετή πόλεμο.

Ο Μπαγίκ είπε ότι το ένα τέταρτο των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και ότι η αποχώρηση συνεχίζεται, αλλά εμποδίζεται από τη συνέχιση των επιχειρήσεων των Τούρκων στρατιωτών κατά των ανταρτών του ΡΚΚ.

Ο Μπαγίκ κάλεσε το στρατηγό Κιβρίκογλου να σταματήσει "ορισμένους κύκλους" εντός του στρατού που "αντιτίθενται στην ειρήνη" και οι οποίοι "επιχειρούν να σαμποτάρουν τη φάση (της αποχώρησης)".

Ο Κιβρίκογλου είπε μεταξύ άλλων ότι "δε θα αντιτιθόταν" στην ίδρυση κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού κι ότι το Κοινοβούλιο έχει τον "τελευταίο λόγο" στην απόληξη της υπόθεσης Οτσαλάν.

  • Ο Δήμος Κερατσινίου "δηλώνει τη συμπαράστασή του και την έκφραση αλληλεγγύης και φιλίας" προς τους πληγέντες από το σεισμό στην Τουρκία. Ο Δήμος "διαθέτει 500.000 δρχ. για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης που θα μεταφέρει αντιπροσωπεία του στις πληγείσες περιοχές".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ