Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Να σταματήσει το δολοφονικό εμπάργκο στο Ιράκ

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη στο Συμβούλιο της ΕΕ

Τις εγκληματικές συνέπειες του πολυετούς εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε βάρος του Ιράκ, σκορπίζοντας την εξαθλίωση και το θάνατο στα ασθενέστερα τμήματα του ιρακινού πληθυσμού και ιδιαίτερα στα παιδιά, καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι "τις εγκληματικές συνέπειες του εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε βάρος του Ιράκ καταγγέλλει με την τελευταία έκθεσή της και η UNICEF. Η διευθύντρια κ. Κάρολ Μπέλαμι ανακοίνωσε στοιχεία που προκύπτουν από την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα για τις επιπτώσεις του εμπάργκο καθ' όλη τη διάρκεια των 9 χρόνων και δείχνουν ότι ενώ από το 1984 έως το 1989 η θνησιμότητα παιδιών κάτω των 5 ετών κυμαινόταν σε 56 ανά 1.000 γεννήσεις, από το 1994 έως σήμερα το ποσοστό αυτό διπλασιάστηκε φτάνοντας το 131/1.000. Περισσότερα από 500.000 παιδιά είναι το πιο απάνθρωπο θύμα του πολύχρονου εμπάργκο".

Ο Κ. Αλυσανδράκης καλεί το Συμβούλιο "να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μετά και από τη δημοσίευση της έκθεσης της UNESCO, που αποτελεί ακόμα μια απόδειξη ότι θύματα του εμπάργκο δεν είναι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, αλλά ο πληθυσμός αυτής της χώρας, τα πιο απροστάτευτα στρώματα και ιδιαίτερα τα παιδιά που για πολλά χρόνια τώρα υποφέρουν από τις συνέπειες του εμπάργκο, ενώ το καθεστώς παραμένει ακλόνητο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ