Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Βομβιστική επίθεση
  • Σε 43 εκτιμώνται οι νεκροί και πάνω από 100 οι τραυματίες
  • Οι μάχες συνεχίζονται

ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ.-

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το Σάββατο, 4 Σεπτέμβρη, σε πολυκατοικία, όπου διαμένουν αξιωματικοί του ρωσικού στρατού με τις οικογένειές τους, στην πόλη Μπουινάκσκ (κεντρικό Νταγκεστάν), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 43 άτομα και να τραυματιστούν πάνω 100, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας. Από την έκρηξη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το κτίριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια της έκρηξης, όμως, σύμφωνα με το ΤΑΣΣ, πίσω από το κτίριο δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους δυο μέτρων. Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ερευνούν τα ερείπια του πενταώροφου κτιρίου. Η έκρηξη αποδίδεται σε ισλαμιστές. Η πόλη Μπουινάκσκ βρίσκεται κοντά στο μέτωπο των συγκρούσεων των ρωσικών δυνάμεων με τους ισλαμιστές αντάρτες που εισήλθαν από την Τσετσενία στο Νταγκεστάν. Οι πυροτεχνουργοί του στρατού εντόπισαν και εξουδετέρωσαν μια δεύτερη βόμβα τοποθετημένη σε φορτηγό σταθμευμένο κοντά στο προαναφερόμενο κτίριο.

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν εξέφρασε την οργή του για την επίθεση στο Μπουινάκσκ και ζήτησε από την κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα στον εντοπισμό των ενόχων για το θάνατο τόσων ανθρώπων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσκιν. Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ρωσίας συνήλθε εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στο Νταγκεστάν.

Από την άλλη μεριά, σκληρές μάχες εξακολουθούν να διεξάγονται μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και ισλαμιστών ανταρτών στα περίχωρα του χωριού Νοβαλάκσκογε, όπου περίπου 25 αστυνομικοί βρίσκονται στον κλοιό των ανταρτών. Σύμφωνα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ρωσικές δυνάμεις που στάλθηκαν στο Νοβαλάκσκογε έχουν "πολλούς τραυματίες", ενώ έχασαν ένα τεθωρακισμένο και ένα άρμα μάχης. Τα χωριά Νοβαλάκσκογε, Σομία, Γκαμιάχ και Ακχάρ, που βρίσκονται νότια της πόλης Χασαβιούρτ, καταλήφθηκαν την Κυριακή, 5 Σεπτέμβρη, από 2.000 περίπου αντάρτες που εισήλθαν από τη γειτονική Τσετσενία στο Νταγκεστάν, μ' επικεφαλής τον ισλαμιστή Τσετσένο αυτονομιστή Σαμίλ Μπασάγεφ. Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις ξανάρχισαν τους βομβαρδισμούς των θέσεων των ανταρτών στα χωριά Τσαμπανμάχι και Καραμάχι (περιοχή Μπουινάκσκ), 80 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Μαχατσακαλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ