Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με την ίδια αντιλαϊκή πολιτική προς το συνέδριο

Την ίδια ώρα που όλα δείχνουν ότι οι εσωκομματικές ανακατατάξεις προσώπων στα κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ μετατίθενται από τον Γ. Παπανδρέου, για την άνοιξη του 2007, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του προγραμματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να παραμένει αμετακίνητο στις κεντρικές πολιτικές επιλογές του, με κορυφαία στελέχη του να τονίζουν την ανάγκη για προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» στα μεγάλα μέτωπα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Σε πρόσφατη εκδήλωση, την προηγούμενη Παρασκευή, που διοργάνωσε ο Τομέας «Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων» του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το ΙΣΤΑΜΕ, με θέμα «Νέες προκλήσεις για την Κοινωνική Πολιτική», αποδείχτηκε περίτρανα ότι στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η προώθηση «αλλαγών» στους τομείς της «απασχόλησης», της «κοινωνικής ασφάλισης», της «υγείας» και της «κοινωνικής πρόνοιας». Εξάλλου οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ θα κινηθούν ακριβώς πάνω σ' αυτή την πολιτική γραμμή, συγκαλυμμένες πίσω από υποκριτικές και αποπροσανατολιστικές κορόνες ότι οι συγκεκριμένες «αλλαγές» θα γίνουν με ...«ασφάλεια».

Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει μέσα από τις «προσυνεδριακές» του διαδικασίες να εμφανίσει τις δήθεν φιλολαϊκές του διαθέσεις. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νέα» ο Ε. Βενιζέλος ακριβώς μ' αυτό το πνεύμα υποστήριξε ότι «το Προγραμματικό Συνέδριο, και κυρίως η πορεία προς αυτό, θα βοηθήσει στη συγκρότηση και την προβολή των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χ. Καστανίδης, με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», υποστήριξε: «Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η αποσαφήνιση των προγραμματικών προτάσεών μας. Με τις ιδέες κερδίζονται κυρίως οι μάχες. Γι' αυτό και θεωρώ απολύτως αναγκαίο το Προγραμματικό Συνέδριο. Προέχουν οι σαφείς και κατανοητές πολιτικές και ιδεολογικές πρωτοβουλίες».

Παράλληλα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του προγραμματικού συνεδρίου, χρησιμοποιούν και την πρόσφατη διευρυμένη συνεργασία τους με τον ΣΥΝ στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να ενισχύσουν τα «κεντροαριστερά σενάρια» διακυβέρνησης. Με συνέντευξή της στο κρατικό ραδιόφωνο, η Αν. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τη σύγχρονη κεντροαριστερά στην Ελλάδα και θα πρέπει να βρεθεί η προγραμματική συμφωνία, η οποία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει διακυβέρνηση της χώρας από μια κεντροαριστερή πλειοψηφία, που μπορεί να έχει πολλές μορφές. Οι συμμαχίες θα προκύψουν από τις ίδιες τις οργανωμένες βάσεις και των δύο χώρων».

Την ίδια στιγμή, ο Απ. Κακλαμάνης, εκφράζοντας ουσιαστικά και τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να δημιουργηθεί ηγετική ομάδα στο ΠΑΣΟΚ», επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τις πληροφορίες που πηγάζουν από τη «Χαριλάου Τρικούπη» ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κάποιο νέο όργανο στο ΠΑΣΟΚ, πριν την πραγματοποίηση του προγραμματικού συνεδρίου.

Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας να εμπαίζει τους χιλιάδες συμβασιούχους και προσπαθώντας, όπως και η σημερινή κυβέρνηση, να τους αξιοποιήσει για «εκλογική πελατεία» στις επόμενες εκλογές εμφανίζεται να ...ανακαλύπτει το «πρόβλημα». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης εγκάλεσε την κυβέρνηση για «αναξιοπιστία» απέναντι στους συμβασιούχους, τονίζοντας συγχρόνως ότι η κυβέρνηση δημιουργεί «μια νέα γενιά συμβασιούχων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ