Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Ο κουρνιαχτός της εκλογολογίας διευκολύνει στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και των αντιλαϊκών πολιτικών, όπως το πέταγμα στο δρόμο χιλιάδων συμβασιούχων

Κουρνιαχτό εκλογολογίας σηκώνει η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη διευθέτηση «εκκρεμών υποθέσεων», όπως η απόλυση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων.

Παρά την «κατηγορηματική» διαβεβαίωση του Κ. Καραμανλή την περασμένη βδομάδα ότι δε βλέπει κάποιο λόγο να πάει σε πρόωρες εκλογές, κυβερνητικά στελέχη επανέφεραν το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τουλάχιστον το φθινόπωρο του 2007, «αγνοώντας» την πρωθυπουργική δήλωση.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι στην υποδαύλιση της εκλογολογίας πρωταγωνιστεί ο Γ. Αλογοσκούφης, προωθώντας ταυτόχρονα πλήθος αντιλαϊκών μέτρων: Από την κατάθεση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού το 2007 και το «μικρό» Ασφαλιστικό με τις χαριστικές ρυθμίσεις για τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, μέχρι την ψήφιση του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και το πέταγμα στο δρόμο δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζει την «ατζέντα» της επόμενης τετραετίας - «δεύτερο γύρο μεταρρυθμίσεων» σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας - στην οποία περιλαμβάνονται οι «μεγάλες» ανατροπές στο Ασφαλιστικό (αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκινώντας με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων για βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες με ανήλικα παιδιά, κ.ο.κ.), την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ενίσχυση των έμμεσων φόρων κ.ο.κ.

Προς το παρόν το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει σήμερα το απόγευμα έναν ακόμα προϋπολογισμό λιτότητας, ενώ επιχειρεί να κλείσει οριστικά το ζήτημα των συμβασιούχων. Η μόνη ...«παραχώρηση» που συζητά η κυβέρνηση είναι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και στη συνέχεια να πεταχτούν στο δρόμο, εμφανίζοντας ως έντιμη στάση τη λύση της ομηρίας! Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες όσον αφορά τα δεδουλευμένα πως «γίνονται προσπάθειες στην κατεύθυνση να βρεθεί λύση και να καταβληθούν στους δικαιούχους», αλλά ξεκαθάρισε ότι η μετατροπή των συμβάσεών τους σε συμβάσεις μονιμότητας «δεν είναι εφικτή». Ο Ευ. Αντώναρος ισχυρίστηκε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έγιναν πράξη, θεωρώντας προφανώς ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους...

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την απόφαση του Μισθοδικείου για τους μισθούς των δικαστικών, προκειμένου να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για θέματα εισοδηματικής πολιτικής. Στην περίπτωση αυτή δε θα υπήρχε δυνατότητα για δικαστική διεκδίκηση για επιστροφή των κλεμμένων του ΛΑΦΚΑ, των οικογενειακών επιδομάτων κ.ο.κ. Ο Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας προχτές στην κρατική τηλεόραση, επανέφερε την πρότασή του για ρητή συνταγματική διάταξη που θα προβλέπει ότι «καμία δικαστική απόφαση δε θα μπορεί να ανατρέπει το δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας».

Σύννεφο εκλογολογίας

Λάδι στη φωτιά της εκλογολογίας έριξαν το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις τους οι Γ. Αλογοσκούφης και Κ. Μητσοτάκης, ενώ χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «είναι κουραστική η επανάληψη του ίδιου θέματος, έχει τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός». Στο εύλογο ερώτημα γιατί ο Γ. Αλογοσκούφης δεν «ακούει» τον πρωθυπουργό και στην τηλεοπτική συνέντευξή του προχτές είπε ότι «αν γίνουν οι εκλογές 6 μήνες νωρίτερα δεν είναι πρόωρες εκλογές», ο εκπρόσωπος δεν απάντησε... Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας, ανατρέχοντας στην πρόσφατη ιστορία, σημείωσε με νόημα ότι «οι μόνες κυβερνήσεις που έκαναν εκλογές στο τέλος της τετραετίας ήταν οι κυβερνήσεις που ήταν βέβαιες ότι θα τις χάσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2007 δε θεωρούνται πρόωρες». Παράλληλα, ο επίτιμος πρόεδρος έθεσε θέμα αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου κατόπιν συμφωνίας των δύο μεγάλων παρατάξεων, ώστε να ενισχύεται περισσότερο το πρώτο κόμμα. Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η σημερινή ελληνική πραγματικότητα επιβάλλει να ενισχυθεί περισσότερο το πρώτο κόμμα, στο πλαίσιο του υπάρχοντος νόμου, «με μία μικρή αλλαγή, η οποία, αν και τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνήσουν, θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές».

Αντίθετος εμφανίστηκε ο Μ. Εβερτ, δηλώνοντας (στον «Σκάι») ότι «πρόωρες εκλογές σημαίνει να γίνει έξι μήνες πριν, ένα χρόνο πριν»...

Περισσότερο διαφωτιστικός ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Ν. Ελευθερόγλου δήλωσε (στη ΝΕΤ) ότι «δεν έχει σημασία αν είναι πρόωρες ή όχι. Αυτό που μετράει είναι ότι έχουμε μπροστά μας πολιτικό χρόνο που πρέπει να αξιοποιηθεί. Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες κι όχι αν γίνουν πρόωρες...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ