Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Συμβιβασμό» προωθούν οι ισχυροί φίλοι της Τουρκίας

Στην τελική ευθεία εισήλθαν τα παζάρια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ενόψει των αποφάσεων που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 14 και 15 Δεκέμβρη.

Παρόλο που καμία κυβέρνηση από τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ δεν έχει θέσει ζήτημα αναστολής ή παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επειδή η Τουρκία δε συμμορφώνεται με το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης, ωστόσο όλες σχεδόν συμφωνούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις «σαν να μην έγινε τίποτα». Το όλο ζήτημα λοιπόν επικεντρώνεται στις «κυρώσεις», με τους ισχυρούς φίλους της Τουρκίας (ΗΠΑ, Βρετανία, φιλανδική Προεδρία, Κομισιόν, Ισπανία, Ιταλία) να προωθούν μια «συμβιβαστική λύση» για αναστολή των διαπραγματεύσεων σε τρία κεφάλαια αλλά κατά τα λοιπά η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ οργάνωσαν χτες στις Βρυξέλλες «σεμινάριο» με στόχο να στηρίξουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Στο σεμινάριο που διοργανώθηκε από το αμερικάνικο ινστιτούτο «German Marschal Fund», συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Ολι Ρεν, ο Τούρκος υπουργός και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας για τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, Αλί Μπαμπατζάν και ο γνωστός Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μία διπλωματική πρωτοβουλία της φιλανδικής Προεδρίας και υπάρχουν πάντα ελπίδες για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη. Ο Φιλανδός Επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι «στη συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ συνηθίζεται να υπερεκτιμάται ο γεωστρατηγικός της ρόλος. Ομως αυτός ο γεωστρατηγικός ρόλος δεν μπορεί να οδηγήσει την ΕΕ σε παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας αναφορικά με την υποχρέωσή της να ανταποκριθεί πλήρως στα κριτήρια ένταξης».

Η ανωτέρω παρέμβαση του Φιλανδού Επιτρόπου ήταν, ως ένα βαθμό, η απάντησή του στην παρέμβαση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος συνηγόρησε θερμά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και αναφέρθηκε με έμφαση στην ύψιστη γεωστρατηγική της σημασία για τη Δύση. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Ρ. Χόλμπρουκ επέκρινε έντονα τις πολιτικές ηγεσίες ορισμένων κρατών - μελών, οι οποίες έχουν δηλώσει πως θεωρούν ότι για να εισέλθει η Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να προηγηθούν δημοψηφίσματα.

Ο Τούρκος υπουργός Αλί Μπαμπατζάν αμφισβήτησε την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της ΕΕ στα θέματα που αφορούν την Κύπρο, τονίζοντας, όμως, ότι κάτι τέτοιο είναι κατανοητό, καθώς η Κύπρος είναι κράτος - μέλος της ΕΕ. Ο Αλί Μπαμπατζάν επανέλαβε, επίσης, πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει καμία μονομερή κίνηση και ότι δεν προτίθεται να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία χωρίς «την άρση του οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων». Στην τοποθέτηση του Αλί Μπαμπατζάν απάντησε ο Επίτροπος Ολι Ρεν συνηγορώντας υπέρ της πρωτοβουλίας της φιλανδικής Προεδρίας για την Κύπρο και σημειώνοντας ότι η φιλανδική φόρμουλα για το Κυπριακό περιέχει οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Γενικόλογες επιφυλάξεις

Στο μεταξύ, κατά την προσέλευσή τους στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σειρά υπουργών Εξωτερικών κρατών - μελών της ΕΕ διατύπωσαν με δηλώσεις τους τις επιφυλάξεις και τον προβληματισμό τους έναντι των επιπτώσεων που θα έχει η εμμονή της Τουρκίας να μην τηρεί τα όσα υπέγραψε στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή της Ενωση με τα κράτη - μέλη, της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας ως το Δεκέμβρη, τότε η ΕΕ θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία «παύση» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πώς η χώρα της εννοεί αυτή την «παύση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, ανέφερε ότι αν η Τουρκία δεν κινηθεί στο ζήτημα της Κύπρου, τότε η ΕΕ δε θα μπορέσει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις «ως να μη συνέβη τίποτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ