Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Μεθοδεύουν τη συρρίκνωση δικαιωμάτων για προσφυγή στα δικαστήρια

Στην προώθηση ρυθμίσεων που θα φαλκιδεύουν το δικαίωμα των εργαζομένων και των συνταξιούχων για προσφυγή στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας οικονομικές αξιώσεις μέσω των δικαστηρίων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη τη δυσαρέσκεια από την απόφαση του Μισθοδικείου για αυξήσεις μαμούθ στους δικαστές.

Με «πολιορκητικό κριό» την αναθεώρηση του Συντάγματος, το κυβερνητικό επιτελείο βάζει πλώρη για να περιορίσει τη δυνατότητα να εκδίδονται αποφάσεις, όπως για το οικογενειακό επίδομα, το ΛΑΦΚΑ, το επίδομα των 176 ευρώ κλπ, οι οποίες ανατρέπουν - κατά την κυβέρνηση - την εισοδηματική πολιτική και τον οικονομικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας κατά την έξοδό του χτες από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, δήλωσε ότι το πρόβλημα στο θέμα του Μισθοδικείου θα λυθεί μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση. Επίσης ανέφερε ότι οι εμπλεκόμενοι δε θα πρέπει να προβάλλουν «υπερβολικές αξιώσεις, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα».

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, από τον περασμένο Μάη, πολύ πριν προκύψει θέμα με την απόφαση του Μισθοδικείου, είχε προαναγγείλει ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές υποθέσεις των δικαστικών λειτουργών θα εκδικάζονταν από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ανάλογη πρόταση είχε παλαιότερα και το ΠΑΣΟΚ, την οποία υποστηρίζει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης.

Στο μεταξύ αναδίπλωση υπάρχει στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου, ο οποίος χτες δήλωσε ότι «ούτε διεκδικώ ούτε διεκδίκησα αναπροσαρμογή του μισθού μου και επί της ουσίας έχω παραιτηθεί του δικαιώματός μου, αφού ούτε έκανα αγωγή ούτε πρόκειται να κάνω».

Ο Σ. Μπάγιας, πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις, αλλά ζητείται εκπλήρωση δίκαιων απαιτήσεων.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, Κ. Κουσομούλης, υπενθύμισε ότι «η αρμοδιότητα των δικαστηρίων να εξετάζουν προσφυγές κατά άδικων μισθολογικών ρυθμίσεων στηρίζεται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος για την ισότητα και στο άρθρο 26 για τη διάκριση των εξουσιών και πως οι διατάξεις αυτές ανήκουν στο σκληρό πυρήνα και δεν μπορούν να αναθεωρηθούν».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση εξετάζεται το σενάριο να καταργηθεί το Μισθοδικείο με την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ το άλλο σενάριο είναι η κατάργηση ή η συρρίκνωση της προσφυγής στα δικαστήρια για μισθολογικές διαφορές, μέσω της αναθεώρησης των επίμαχων διατάξεων.

  • Τροπολογία για το θέμα των αποφάσεων του λεγόμενου Μισθοδικείου, κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «εάν το Μισθοδικείο βγάλει δυο διαφορετικές αποφάσεις για το ίδιο θέμα», τότε το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ζητήσει ανατροπή αυτής της «απόφασης» και να ζητάει «νέα εκδίκαση από το Μισθοδικείο», στη σύνθεση του οποίου «δε θα συμμετέχουν όσοι πήραν τις διαφορετικές αποφάσεις.»...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προκλητικές και ψευδείς» οι δηλώσεις Γιαννάκου (2020-05-19 00:00:00.0)
Η πρόκληση... (2006-11-15 00:00:00.0)
Προειδοποιητική αποχή στις 22 Μάη (2006-04-18 00:00:00.0)
Εξομοιώνονται μισθολογικά οι στρατιωτικοί με τους τακτικούς δικαστές (2002-02-15 00:00:00.0)
Ούτε στη Δικαιοσύνη μπορούν να βρουν το δίκιο τους! (2000-02-24 00:00:00.0)
"Ψαλίδι" στο χρονοεπίδομα (1998-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ