Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμφυλιοπολεμικό κατάλοιπο το άρθρο 16!

Κατήγορος όσων αντιδρούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με νεοφιλελεύθερα επιχειρήματα, εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου

Eurokinissi

Σε κύριο εκφραστή ακραίων νεοφιλελεύθερων απόψεων για την Παιδεία αναδείχτηκε στη χτεσινή συζήτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Με την ομιλία του άφησε ...χωρίς αντικείμενο τον πρωθυπουργό, αφού ανέλαβε «εργολαβικά» να επιχειρηματολογήσει υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας μάλιστα και το ΚΚΕ για τις θέσεις του υπέρ της διατήρησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό δημόσιο έλεγχο.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία «το άρθρο 16 είναι κατάλοιπο της εμφυλιοπολεμικής Ελλάδας, μιας Ελλάδας που ποτέ δεν πίστεψε στον εαυτό της»! Μάλιστα, κατηγόρησε το ΚΚΕ και όσους υποστηρίζουν τη διατήρηση του άρθρου 16, λέγοντας ότι «μας το κληροδότησε η δεξιά, με στόχο να ελέγξει το δημόσιο πανεπιστήμιο» και προσθέτοντας πως «ο δογματισμός που ακόμα υπάρχει, μυθοποιεί ένα κράτος που δεν αναπτύχθηκε σε κράτος Πρόνοιας στην ιστορική του διαδρομή, αλλά λειτούργησε ως πολλαπλό εργαλείο εξαγοράς συνειδήσεων ή καταστολής και χειραγώγησης». Παράλληλα, χαρακτήρισε «ψευδαίσθηση» το «ότι με τη διατήρηση του άρθρου 16 θα προστατεύσετε το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Χωρίς τη ρύθμιση των ιδιωτικών ιδρυμάτων θα συνεχιστεί η πλήρης ασυδοσία στον τομέα αυτό που όμως θα επιβάλει τελικά τους δικούς της κανόνες».

Ο Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε το ...κατηγορητήριο υποστηρίζοντας πως «με αυτό το άρθρο "φυλακίζεται" σε ένα δυσκίνητο νομικό καθεστώς που το εμποδίζει να προσελκύσει φοιτητές από το εξωτερικό, να συνδέεται με την περιφερειακή ανάπτυξη, να συνεργάζεται με άλλα ιδρύματα εντός ή εκτός Ελλάδας. Το άρθρο 16 βάζει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο σε μειονεκτική θέση απέναντι στα ιδιωτικά ή ξένα ιδρύματα».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να «θολώσει τα νερά» με μια εξίσου ...θολή πρόταση περί δημοψηφίσματος για την Παιδεία, η οποία προκάλεσε σύγχυση ακόμη και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε ότι υπάρχει «ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων», ζητώντας «να θέσουμε ύστερα από ευρύτατο κοινωνικό διάλογο και διαβούλευση τις βασικές αρχές και παραμέτρους της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε ένα ειδικό για το σκοπό αυτό δημοψήφισμα. Και εγώ θέλω να τονίσω ότι το δημοψήφισμα», όπου «και βεβαίως θα τεθεί και το άρθρο 16».

Επίσης, για το θέμα της οργάνωσης της εκπαίδευσης τάχτηκε υπέρ του «Ολα τα πανεπιστήμια να διαμορφώσουν τη δική του ιδιαίτερη φυσιογνωμία με τους δικούς τους στόχους, τη δική τους στρατηγική, δομή και λειτουργία». Παράλληλα, τάχτηκε υπέρ της έμμεσης ενίσχυσης της ιδιωτικής Παιδείας, ζητώντας «όσοι νέοι παίρνουν το απολυτήριο Λυκείου θα έχουν εγγυημένο ποσό στο όνομά τους από το κράτος στο ύψος του κόστους σπουδών που θα πηγαίνει στο ίδρυμα που θα τους δέχεται». Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές, λέγοντας ότι ο ψηφοφόρος έχει να διαλέξει «μεταξύ της ισχυρής και ποιοτικής δημόσιας Παιδείας του λαού ή της απαξιωμένης, υποχρηματοδοτούμενης εκπαίδευσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταύτιση απόψεων και συμφωνία ΓΣΕΕ και ΣΕΒ με την αντιδραστική Ευρωσυνθήκη (2008-06-05 00:00:00.0)
Θέλει πανεπιστήμιο - επιχείρηση (2008-05-18 00:00:00.0)
«Εντολή» για ιδιωτικά και «ιδιωτικοποιημένα» ΑΕΙ (2008-05-09 00:00:00.0)
Αποκάλυψη ρόλων και προθέσεων (2007-01-14 00:00:00.0)
Πλήρης σύμπλευση με την κυβέρνηση (2007-01-09 00:00:00.0)
Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος (2006-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ