Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκάθαρα ταξικό το μήνυμα

Πρωτοπόρες στην οργάνωση και περιφρούρηση της απεργίας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Πελοπόννησο, Στερεά, Εύβοια, Αττική και Βορειοδυτική Ελλάδα

Από την απεργιακή συγκέντρωση στα Γιάννενα
Από την απεργιακή συγκέντρωση στα Γιάννενα
Με επιτυχία έδωσε τη μάχη της απεργίας το ΠΑΜΕ στην Πελοπόννησο, στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Είναι χαρακτηριστικό πως όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ - κυρίως σε ό,τι αφορά την Πάτρα - έχουν πλειοψηφία ή ισχυρή παρέμβαση σε χώρους δουλιάς (Μέταλλο, Ιματισμός, Κατασκευές και σε ορισμένα μεγάλα εργοστάσια, όπως, ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ 3Ε, ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ, ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ) οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία, ενώ υπήρξαν και απεργιακές περιφρουρήσεις σε αρκετούς χώρους δουλιάς. Στην πλ. Γεωργίου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας.

Στον αντίποδα, οι ηγεσίες των Εργατικών Κέντρων στην Πελοπόννησο έδειξαν το πραγματικό εργοδοτικό και κυβερνητικό τους πρόσωπο. Κατάφεραν, για μια ακόμη φορά, να εκφυλίσουν την ίδια την απεργία, ενώ σε καμιά πρωτεύουσα δεν προκηρύχτηκε καν απεργιακή συγκέντρωση, πέρα από το ΕΚ Πάτρας όπου το... ακροατήριο δεν ξεπέρασε τα 200 άτομα.

Στην περιοχή της Αττικής το ΠΑΜΕ βρέθηκε στην περιφρούρηση από τα ξημερώματα έξω από πολλούς εργασιακούς χώρους και στη συνέχεια στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν σε Ελευσίνα, Μέγαρα και Λαύριο. Στο Θριάσιο, στήθηκαν ομάδες περιφρούρησης έξω από δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής.

...και στη Χαλκίδα
...και στη Χαλκίδα
Στα Γιάννενα από το πρωί στο πόδι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν την απεργία στο εργοτάξιο κατασκευής του πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία. Στη συνέχεια έγινε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο και κοινή πορεία με φοιτητές και μαθητές. Στην Κέρκυρα, αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή των ταξικών σωματείων των ιδιωτικών υπαλλήλων, ξενοδοχοϋπαλλήλων και οικοδόμων, αλλά και τη δυναμική παρουσία των φοιτητών. Νωρίτερα, οι ταξικές δυνάμεις περιόδευσαν στο λιμάνι για να περιφρουρήσουν το δικαίωμα της απεργίας των ναυτεργατών. Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Αγρίνιο, Αρτα (με τη μαζική συμμετοχή μαθητών), στην Πρέβεζα, στη Λευκάδα και την Ηγουμενίτσα.

Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν στη Χαλκίδα και το Αλιβέρι (Εύβοια), στη Λιβαδειά και τη Θήβα (Βοιωτία), στην Αμφισσα (Φωκίδα) και στη Λαμία (Φθιώτιδα). Χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας και σπουδαστών του ΤΕΙ Χαλκίδας και Λαμίας στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις, των ΕΒΕ και αγροτών που πλήττονται από τις πολυεθνικές και την ΚΑΠ. Σε μια συμβολική κίνηση, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ, μαζί με σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας, προχώρησαν σε κατάληψη του παραρτήματος ΙΚΑ Χαλκίδας. Αποφασιστικά και μαζικά συμμετείχαν στην απεργία, οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και στην ΠΕΣΙΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ