Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΣΕ ΚΕΔΚΕ ΚΑΙ ΤΕΔΚ
Ενισχύουν το δικομματισμό στα όργανα της Αυτοδιοίκησης

Η θέση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για απλή αναλογική

Συνεχίζει την αντιδημοκρατική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση της ΝΔ στην εκλογή των αντιπροσώπων στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ). Είναι ξεκάθαρο πως με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εσωτερικών, στόχος είναι η ολοκληρωτική άλωση των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ' τις δυνάμεις του δικομματισμού, καθώς περιορίζεται περαιτέρω η εκπροσώπηση των παρατάξεων της μειοψηφίας. Ετσι ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ θα μπορούν, ακόμα περισσότερο, να λειτουργούν αταλάντευτα ως μηχανισμοί υλοποίησης και εφαρμογής της κοινής στρατηγικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝοδοιπόρου τους.

Κυρίαρχο στοιχείο στο ΠΔ είναι η διεύρυνση της διαφοράς των εκλεγμένων αντιπροσώπων της πλειοψηφίας στις Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ) των ΤΕΔΚ σε σχέση με αυτούς της μειοψηφίας. Για παράδειγμα: Στο Δήμο Καισαριανής η δημοτική αρχή την πρώτη Κυριακή έλαβε ποσοστό 31,34%. Σύμφωνα με το ΠΔ, η πλειοψηφία θα εκλέξει οκτώ αντιπροσώπους στη ΓΣ της ΤΕΔΚ, ενώ η μειοψηφία τρεις. Στους εκπροσώπους της πλειοψηφίας προστίθεται και ο δήμαρχος. Συνεπώς, η αναλογία γίνεται 9 προς 3! Αποτέλεσμα: Η δημοτική αρχή με ποσοστό 31,34% εκλέγει το 75% των αντιπροσώπων στη ΓΣ. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και το ποσοστό που έλαβε η δημοτική αρχή, η πλειοψηφία εκλέγει το 75% και η μειοψηφία το 25%.!

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ στις ΤΕΔΚ και την ΚΕΔΚΕ) επιμένει στη θέση της για απλή αναλογική στην εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων με έμμεση εκλογή δημάρχου, όπως και στην απλή αναλογική στην εκλογή αντιπροσώπων στα άλλα όργανα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει και προτείνει οι αντιπρόσωποι κάθε δήμου στις ΓΣ των ΤΕΔΚ να καθορίζονται αναλογικά σύμφωνα με τη δύναμη των συνδυασμών στον πρώτο γύρο.

Επίσης υποστηρίζει οι διοικήσεις των ΤΕΔΚ και οι εκπρόσωποί τους στην ΚΕΔΚΕ να εκλέγονται με απλή αναλογική. Η εκλογή των εκπροσώπων στην ΚΕΔΚΕ να μη σχετίζεται με την εκλογή της διοίκησης στις ΤΕΔΚ, αλλά να υπάρχει ξεχωριστή ψηφοφορία. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι διοικήσεις των ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ εκλέγονται μεν με απλή αναλογική, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτική, αφού το καλπονοθευτικό σύστημα έχει ήδη διαμορφώσει συσχετισμούς.

Η ΔΑΣ υποστηρίζει επίσης πως δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στα όργανα. Ο αριθμός των αντιπροσώπων κάθε δήμου στις ΤΕΔΚ πρέπει να καθορίζεται με την αρχή της εκπροσώπησης κάθε δήμου με έναν ελάχιστο αριθμό. Σε αυτόν να προστίθεται ένας αριθμός που να προκύπτει από την αναλογική κατανομή των υπόλοιπων μελών της ΓΣ της ΤΕΔΚ σύμφωνα με τον πληθυσμό. Το ίδιο να ισχύει και για την εκπροσώπηση κάθε νομού στη ΓΣ της ΚΕΔΚΕ. Να καταργηθεί ο περιοριστικός αριθμός των 500 μελών στη ΓΣ της ΚΕΔΚΕ, αφού εξάλλου η παρουσία των αιρετών στα συνέδριά της είναι πολύ μεγαλύτερη. Ετσι θα έχει και ουσιαστικό λόγο η παρουσία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ