Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραηλινός απολογισμός του καλοκαιρινού αιματοκυλίσματος στο Λίβανο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Αποτυχία σε ορισμένους από τους στόχους της θερινής ισραηλινής εισβολής που αιματοκύλησε το Λίβανο παραδέχτηκε χτες ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Νταν Χαλούτζ. Φυσικά, δεν αναγνώρισε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ρόλο της λαϊκής αντίστασης που δυσκόλεψε την εγκληματική στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, που είχε τη φανερή στήριξη όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο Ισραηλινός αντιστράτηγος καταχώρησε ως «αποτυχία» την «αδυναμία», όπως είπε, του ισραηλινού στρατού να μειώσει δραστικά τις ρίψεις ρουκετών «Κατιούσα» της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ. Ισχυρίστηκε εντούτοις πως ο στρατός κατάφερε να προκαλέσει «σημαντικά πλήγματα» στη Χεζμπολάχ «σκοτώνοντας εκατοντάδες τρομοκράτες». Σε άλλο σημείο, παραδέχτηκε την ανικανότητα Ισραηλινών αξιωματικών να διεκπεραιώσουν συγκεκριμένες αποστολές, όπως και τις περιπτώσεις Ισραηλινών που αρνήθηκαν για ηθικούς λόγους να εκτελέσουν διαταγές ανωτέρων τους. Ο αντιστράτηγος Χαλούτζ αρνήθηκε παρ' όλα αυτά να ενδώσει στις πάμπολλες πιέσεις για παραίτηση από τη θέση του αρχηγού ΓΕΣ, επιμένοντας ότι θα παραμείνει «για να διορθώσει ό,τι μπορεί να διορθωθεί». Ο Χαλούτζ υπαινίχθηκε πως μεταξύ των «διορθωτικών» μέτρων που εξετάζει είναι η αύξηση της ετήσιας θητείας για στρατιωτική επανεκπαίδευση και η αναβολή μείωσης της τακτικής στρατιωτικής θητείας, που σήμερα διαρκεί τρία χρόνια.

Το ίδιο 24ωρο, η ισραηλινή αστυνομία ανέκρινε χτες 15 βοηθούς του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρ - ανάμεσά τους και η προσωπική του γραμματέας, Σούλα Ζάκεν, στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκία και διαφθορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ