Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συμφωνία με ασύμφορους όρους για τη Λευκορωσία

Μόλις δύο λεπτά πριν την έναρξη της νέας χρονιάς ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Λευκορωσίας με το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο της «Gazprom». Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε 4ετή συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Λευκορωσία θα αγοράσει το 2007 σε διπλάσια τιμή το ρωσικό φυσικό αέριο και συγκεκριμένα με την τιμή των 100 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα (από 47 δολάρια, που ήταν το 2006). Επίσης, θα υπάρξουν «εκπτώσεις» στον καθορισμό της τιμής για τη Λευκορωσία για τα έτη 2008, 2009 και 2010, σε σχέση με την «ευρωπαϊκή τιμή» του ρωσικού φυσικού αερίου και η τιμή με το οποίο θα το αγοράσει η Λευκορωσία θα είναι αυτές τις χρονιές στο 67%, 80% και 90% αντίστοιχα της «ευρωπαϊκής τιμής».

Από τη μεριά της η Λευκορωσία διπλασίασε τα κόμιστρα για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες από 0,75 δολάρια το 2006 σε 1,45 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα το 2007.

Επίσης συμφωνήθηκε η πώληση στην «Gazprom» του 50% της κρατικής εταιρείας διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου της Λευκορωσίας «Beltransgaz», αντί 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα εξοφληθούν με 4 ισόποσες δόσεις στα επόμενα 4 χρόνια.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός της Λευκορωσίας Σεργκέι Σιντόρσκι δήλωσε πως η νέα τιμή του φυσικού αερίου είναι για την οικονομία της χώρας «ασήκωτη και δύσκολη» και πως οι όροι αυτής της συμφωνίας είναι «ασύμφοροι» για τη Λευκορωσία, που όμως δεν έχει δικούς της πόρους ενέργειας.

Αντίθετα η «Gazprom» εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ενώ στελέχη της υπογράμμιζαν ότι οι υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η ρωσική πλευρά είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει σε σχέση με τις άλλες χώρες, που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ως αποτέλεσμα η Λευκορωσία θα εξακολουθεί να αγοράζει το φυσικό αέριο στην πιο χαμηλή τιμή, σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Λουκασένκο: Ο δρόμος μας δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, υπογραμμίζει ότι ο λαός θα πρέπει να ετοιμαστεί το 2007 για σύνθετες επιλογές. «Μας επιφυλάσσεται ένας σύνθετος και δύσκολος δρόμος, που δε θα είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε σύνθετες και ασυνήθιστες αποφάσεις», δήλωσε ο Λουκασένκο, που σημείωσε πως «υπάρχουν αυτοί που επιθυμούν να αποκτήσουν τζάμπα τα φιλέτα της ιδιοκτησίας στη Λευκορωσία και δε θα σταματήσουν τις προσπάθειες να μας διαλύσουν, οικονομικά και πολιτικά». Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας κάλεσε το λαό να πάρει το μέλλον στα χέρια του και να μην ελπίζει σε κανέναν άλλο. «Να θυμάστε - είπε - κανείς δε νοιάζεται για την ευημερία του κράτους και του λαού μας, εκτός από εμάς τους ίδιους. Ολα εξαρτιούνται από την εργατικότητα, τη δημιουργική ενεργητικότητα και τη συσπείρωσή μας».

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αποτυχία των προσπαθειών αποσταθεροποίησης της χώρας το 2006 κι εξέφρασε τη σιγουριά του πως και οι νέες ανάλογες προσπάθειες δε θα πετύχουν, κάνοντας όμως λόγο και για «νέες» απειλές: «Εάν οι απειλές της Δύσης πλέον δε μας εντυπωσιάζουν, την ίδια ώρα οι αντιλευκορώσικες διαθέσεις σε ορισμένες δομές των φίλων μας, μας προκαλούν λύπη. Καταπατώντας τις συμφωνίες, καταφέρνουν χτύπημα στην αιώνια φιλία μας».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ