Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Ο βίος και η πολιτεία του

Ο Σαντάμ Χουσεΐν (1937-2006), Πρόεδρος του Ιράκ από το 1979 έως το 2003, ενεπλάκη από νεαρή ηλικία στις ίντριγκες των μυστικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή: Ο φιλόδοξος νεαρός από το αλ Αουτζα, ένα χωριό 8 χλμ. από το Τικρίτ, εντάχθηκε στο Μπάαθ το 1957, όταν το εθνικιστικό αραβικό κίνημα ενέπνεε πολλούς. Δύο χρόνια αργότερα, όμως, από μια σειρά περίεργων συμπτώσεων, ο νεαρός Ιρακινός θα βρεθεί στην 6μελή ομάδα εκτελεστών που όπλισε η CIA και έκαναν μια αποτυχημένη, με σχεδόν φαρσικό τρόπο, απόπειρα κατά της ζωής του Ιρακινού πρωθυπουργού, του στρατηγού Αμπντ αλ Καρίμ Κάσιμ («Ρ», 20.04.2003), που τόλμησε να αποχωρήσει από το αντισοβιετικό μεσανατολικό σύμφωνο που είχε εμπνευστεί ο Αλαν Ντάλες. Ηταν η απαρχή μιας στενής σχέσης, που έμελλε να αποδειχθεί μοιραία για τον Σαντάμ.

Η ανάδειξη του Σαντάμ στην ηγεσία του Μπάαθ και στην ηγεσία του Ιράκ σημαδεύτηκε από μια άνευ προηγουμένου σφαγή κομμουνιστών και αντιφρονούντων, με λίστες που του παρείχε η CIA - και ειδική «περιποίηση» προς όσους ο Κάσιμ, Ιρακινός νασεριστής, είχε διορίσει σε κυβερνητικά πόστα. Ο Σαντάμ τάχθηκε με τις ΗΠΑ στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ (1980-1988): Τα χρόνια εκείνα, ο Λόρενς Ιγκμπέργκερ έλεγε ότι η στήριξη του Σαντάμ είναι εκ των ων ουκ άνευ, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ έσπευδε να του πωλήσει όπλα σε μια «εγκάρδια» συνάντησή του μαζί του στη Βαγδάτη το 1983, διαδοχικές αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον στήριζαν χρηματικά και υλικά.

Ο ίδιος ο Σαντάμ, σε μια από τις φραστικές εκρήξεις του στη διάρκεια της «δίκης» - παρωδίας, ομολόγησε ότι είχε την έγκριση της Ουάσιγκτον και τα χημικά που του πούλησε η Δυτική Γερμανία όταν έκανε το βομβαρδισμό της Χαλάμπτζα εν τω μέσω του πολέμου Ιράν - Ιράκ. Τα όπλα και η πυρηνική τεχνολογία που του πούλησαν οι Γάλλοι, οι Βρετανοί κ.ά. φθάνουν σε απίθανα ύψη.

Ακόμη και το μεγάλο του σφάλμα, ο πρώτος πόλεμος του Κόλπου, όπως θύμισε χθες η εφημερίδα Λος Αντζελες Τάιμς, είχε αμερικανική σφραγίδα: Η πρέσβειρα των ΗΠΑ τον ώθησε να εισβάλει στο Κουβέιτ το 1990, αφήνοντάς τον να πιστέψει ότι η Ουάσιγκτον θα τον στήριζε - αντ' αυτού, στράφηκε εναντίον του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ