Τετάρτη 10 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινήσεις «εντυπωσιασμού» ενόψει Ράις

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή αρχίζει την Παρασκευή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις με στόχο, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, να «αναθερμανθεί ο διάλογος Ισραηλινών - Παλαιστινίων». Προφανώς ενόψει της άφιξής της, η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε σε μια «κίνηση καλής θέλησης», όπως ανακοίνωσε, επιτρέποντας, μετά από ένα χρόνο, τη λειτουργία ενός ακόμη περάσματος στη νότια Δυτική Οχθη.

Συγκεκριμένα, επαναλειτουργεί το πέρασμα στο χωριό Αϊν αλ Μπίντα, που διευκολύνει τη μεταφορά αγαθών από την κοιλάδα του Ιορδάνη στον τομέα της Ιεριχούς, αλλά και προς το βόρειο Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι αγρότες, όλο αυτόν τον καιρό, αναγκάζονταν να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους σε κάποιο άλλο σημείο της Δυτικής Οχθης ή στο Ισραήλ, προκειμένου να τα πουλήσουν. Θεωρητικώς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αμπάς στις 23 Δεκέμβρη, υποσχέθηκε «σειρά διευκολύνσεων με άρση οδοφραγμάτων», κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Το πέρασμα που άνοιξε, χτες, είναι το 6ο κατά μήκος της Δυτικής Οχθης, μετά και την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους, που συμπερικλείει, μέσα από κατασχέσεις εκατοντάδων στρεμμάτων παλαιστινιακής γης, τους εποικισμούς στην ισραηλινή πλευρά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2006 ο πληθυσμός των εποικισμών «αυξήθηκε φυσικά» κατά 5,8%, φθάνοντας τους 268.379 εποίκους που ζουν ανάμεσα σε 2,4 εκατομμύρια Παλαιστινίους.

Παραμένει η ένταση

Την ίδια ώρα, νέες συγκρούσεις σημειώνονταν, χτες, μεταξύ ενόπλων «Χαμάς» - «Φατάχ» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο οργανώσεις αλληλοκατηγορούνται για απαγωγές μελών και στελεχών τους, που στην πλειοψηφία τους απελευθερώνονται μετά από λίγες ώρες. Χτες, τραυματίστηκαν 4 ένοπλοι της «Χαμάς», ενώ άλλος ένας υπέκυψε από τραύματα προηγούμενων ημερών. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» κάλεσε τον Πρόεδρο Αμπάς να παραιτηθεί «γιατί είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε για την κατάσταση».

Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, μίας από τις 3 οργανώσεις που έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη σύλληψη του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, στις 25 Ιουνίου, διαβεβαίωνε ότι ο Σαλίτ «είναι σε καλή κατάσταση και αντιμετωπίζεται με βάση όλους τους ισλαμικούς νόμους για τους αιχμαλώτους πολέμου». Συμπλήρωσε, δε, ότι απελευθέρωσή του δεν προβλέπεται, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για απελευθέρωση 1.000 από τους περίπου 9.000 Παλαιστινίους κρατουμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ