Τετάρτη 10 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Αμερικανικές κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες πολεμικής βιομηχανίας

Για εξαγωγές όπλων σε Ιράν, Συρία και Βενεζουέλα

Με την εκπνοή του 2006 έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ επιβάλλανε κυρώσεις κατά τριών ρωσικών εξοπλιστικών εταιρειών. Πρόκειται για τη «Ροσομπορόνεξπορτ» και τις επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας της πόλης Τούλα και της πόλης Κολόμενσκογιε. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν για δυο χρόνια επειδή οι εταιρείες αυτές πραγματοποίησαν πωλήσεις όπλων σε Συρία, Ιράν και Βενεζουέλα.

Συνολικά κυρώσεις επιβλήθηκαν σε 24 ξένα νομικά και φυσικά πρόσωπα από 10 χώρες (Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Ιράκ, Μεξικό, Μαλαισία, Συρία, Πακιστάν, ΛΔ Κορέας, Σουδάν).

Οι κυρώσεις αφορούν τη συνεργασία κάποιων εταιρειών αυτών των χωρών με νομικά και φυσικά πρόσωπα στις ΗΠΑ, που στο εξής δε θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με όσες εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» που ανακοίνωσε το Τμήμα Διεθνούς Ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από τη μεριά της η εταιρεία «Ροσομπορόνεξπορτ» χαρακτήρισε τις κυρώσεις αυτές ως εκδήλωση αθέμιτου ανταγωνισμού κατά της εταιρείας, αλλά και κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα λόγια του επίσημου εκπροσώπου της εταιρείας, Βαλέρι Καρτάφτσεφ, η εταιρία «Ροσομπορόνεξπορτ» μόνο τα τελευταία 5 χρόνια διπλασίασε τις πωλήσεις πολεμικών εξοπλισμών, καθώς «βγαίνει» σε νέες παγκόσμιες αγορές, μεταξύ των οποίων είναι και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αυθαίρετα προσπαθούν να επεκτείνουν την εσωτερική νομοθεσία τους σε βάρος ξένων εταιρειών, που προσπαθούν να τις αναγκάσουν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους αμερικανικούς κανόνες. Επίσης, το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως οι ρωσικές εξοπλιστικές εταιρείες θα συνεχίσουν να υλοποιούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με διάφορες χώρες, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ