Τετάρτη 10 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες μάχες στο κέντρο της πρωτεύουσας

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις έγιναν χτες στη Βαγδάτη, από κατοχικούς και δοσίλογους (το αμερικανικό τζιπ με ...ιρακινά διακριτικά)

Associated Press

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις έγιναν χτες στη Βαγδάτη, από κατοχικούς και δοσίλογους (το αμερικανικό τζιπ με ...ιρακινά διακριτικά)
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σκληρές πολύωρες μάχες μαίνονταν, χτες, στο κέντρο της Βαγδάτης, κατά μήκος της οδού Χάιφα, που θεωρείται προπύργιο των σουνιτών ανταρτών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατοχικές δυνάμεις και συνεργάτες τους εξαπέλυσαν συντονισμένη επιχείρηση στην περιοχή, νωρίς το πρωί, έχοντας και από αέρος υποστήριξη από ελικόπτερα. Με βάση τις ίδιες πηγές, σκοτώθηκαν 50 αντάρτες και συνελήφθησαν 21, μεταξύ των οποίων φέρονται να υπάρχουν και αρκετοί ξένοι.

Σε άλλο σημείο της Βαγδάτης, άγνωστοι δολοφονούσαν Ιρακινό εργαζόμενο στη UNICEF, ενώ οι ιρακινές αρχές δεν επιβεβαίωσαν την καταγγελία σουνιτικών οργανώσεων και πολιτικών δυνάμεων ότι κομβόι σουνιτών προσκυνητών που επέστρεφαν από τη Μέκκα, δέχτηκαν επίθεση αγνώστων και πολλοί απήχθησαν, εισερχόμενοι στο Ιράκ.

Βορείως της Βαγδάτης, κοντά στο Μπάλαντ, τέλος, συνετρίβη αεροσκάφος που μετέφερε εμπορεύματα και Τούρκους οικοδόμους. Μετά από αντικρουόμενες πληροφορίες, αργά το βράδυ, οι πληροφορίες ανέφεραν 35 επιβαίνοντες, εκ των οποίων επέζησε ένας ενώ φαίνεται ότι η συντριβή οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες.

Αναμένουν «ενισχύσεις»

Τη συμφωνία της ιρακινής κυβέρνησης αλ Μάλικι στην προοπτική περαιτέρω αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, και κυρίως στη Βαγδάτη, εξέφρασε, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οπως υποστήριξε εκτιμάται ότι «επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες θα βοηθήσουν στην επικράτηση τάξης», ενώ δε δίστασε να πει ανοιχτά ότι «η κυβέρνηση αλ Μάλικι περιμένει και αύξηση της οικονομικής βοήθειας». Τέλος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι εκτελέσεις δύο ακόμη συνεργατών του Σαντάμ, που έχουν ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθούν.

Η διαβεβαίωση αυτή ήρθε τη στιγμή που άλλο ένα βίντεο από κινητό τηλέφωνο, που εμφανίζει τη σορό του Σαντάμ αμέσως μετά την εκτέλεση, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, πυροδοτώντας περαιτέρω οργή και διχασμό μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Στον κίνδυνο κλιμάκωσης της ενδο-ιρακινής έντασης αναφέρθηκε εκτενώς ο Τούρκος πρωθυπουργός, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι «αν στην υιοθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κιρκούκ δε ληφθούν υπ' όψιν οι ανησυχίες των γειτονικών χωρών (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας), τότε πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί σταθερότητα στο Ιράκ». Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στους Κούρδους του Ιράκ, ότι η Τουρκία «δε θα μείνει άπραγη». Επανέρχονται έτσι τα σενάρια για διαμελισμό της κατεχόμενης χώρας (σιιτικό κομμάτι στο νότο, κουρδικό στον βορρά - και τα δύο πλούσια σε πετρέλαια - και σουνιτικό στο κέντρο), πράγμα που προωθεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ