Τετάρτη 10 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Λαϊκές αντιδράσεις στις αποσχιστικές κινήσεις

ΛΑ ΠΑΣ.--

Λαϊκές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στην επαρχία της Κοτσαμπάμπα ενάντια στην πολιτική του κυβερνήτη Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια, που ακολουθεί κατά πόδας τα κελεύσματα της ολιγαρχίας και ανακήρυξε δημοψήφισμα για την αυτονομία της περιοχής, αντιγράφοντας τις αποσχιστικές κινήσεις της ελίτ της Σάντα Κρους.

Οι αποκλεισμοί δρόμων, οδικών αρτηριών και οι συνεχείς διαδηλώσεις ήταν η απάντηση του λαού της Κοτσαμπάμπα που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Τοπικής Εργατικής Ενωσης (COD) ενώ ο κυβερνήτης διέταξε τον αρχηγό της αστυνομίας να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. Οι δρόμοι της Κοτσαμπάμπα μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης με αποτέλεσμα τουλάχιστον 7 τραυματίες και εξανάγκασε την κυβέρνηση του Εβο Μοράλες να αποτάξει τον Γουίλγκε Ομπλέας, αρχηγό της Αστυνομίας στο διοικητικό διαμέρισμα και την άμεση αντικατάστασή του από τον Μιγκέλ Βάσκες, ο οποίος εγγυήθηκε την ασφάλειά και την προστασία του λαού.

Παρ' όλη την καταστολή όμως, το λαϊκό κίνημα συνεχίζει και χτες εκ νέου προχώρησε σε μαζικές διαδηλώσεις και αποκλεισμούς ζητώντας άμεσα την παραίτηση του Ρέγιες Βίγια, κατηγορώντας τον για την καταστολή αλλά και τις αποσχιστικές κινήσεις.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλβαρο Γκαρσία, τόνισε ότι «ούτε η χρήση της αστυνομίας ούτε του στρατού είναι η απάντηση απέναντι στα αιτήματα του λαού» και κατέληξε ότι το επίπεδο της σύγκρουσης είναι τέτοιο που μοναδική λύση είναι ο διάλογος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ