Κυριακή 28 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Αγρια εκμετάλλευση μέχρι... ξεκληρίσματος

Από παλιότερη διαμαρτυρία παραγωγών γάλακτος

Eurokinissi

Από παλιότερη διαμαρτυρία παραγωγών γάλακτος
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που ξεκίνησαν τη βδομάδα που μας πέρασε και συνεχίζονται τις επόμενες μέρες, έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στη χώρα. Σημαντικά προβλήματα όμως, τα οποία οξύνονται συνεχώς, έχουν και οι αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι, που καθημερινά πέφτουν θύματα της ανελέητης εκμετάλλευσης της πολιτικής των γαλακτοβιομηχάνων, που αξιοποιούν πλήρως το καθεστώς που έχουν διαμορφώσει η ΕΕ, η νέα ΚΑΠ και οι κυβερνώντες.

Οι τιμές παραγωγού στο γάλα, τόσο στο αιγοπρόβειο όσο και στο αγελαδινό, γνώρισαν σημαντική μείωση μέσα στο 2006 και το κακό δείχνει ότι θα συνεχιστεί. Το δρόμο για να πέσουν οι τιμές άνοιξε η νέα ΚΑΠ, που επέβαλε μείωση της τιμής παρέμβασης στο βούτυρο και στο αποβουτυρωμένο γάλα. Από κοντά ήρθαν οι ψευτοαντισταθμίσεις στο αγελαδινό γάλα και η αποδέσμευση των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα, για να ενισχύσουν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα και την ασυδοσία των γαλακτοβιομηχάνων σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών. Ετσι, ενώ οι τιμές παραγωγού στο γάλα μειώθηκαν, οι γαλακτοβιομηχανίες συνεχώς αύξαναν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Δεν πρόλαβε να μπει το 2007 και η ΔΕΛΤΑ με τη ΦΑΓΕ ανακοίνωσαν νέες αυξήσεις σε γάλα και γιαούρτι...

Παράλληλα, η νέα ΚΑΠ, οι «νόμοι» της ελεύθερης αγοράς και της παγκοσμιοποίησης, δημιουργούν τέτοιες συνθήκες όπου οι μικρομεσαίοι παραγωγοί δεν μπορούν να αντέξουν και εξωθούνται βιαίως εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Αλλά τελικά κι όσοι καταφέρουν να μείνουν είτε ως μεγαλομεσαίοι είτε ως μεγάλοι παραγωγοί, θα ανήκουν πάλι στην κατηγορία των αγρίως εκμεταλλευομένων από τις βιομηχανίες - μονοπώλια. Το κεφάλαιο και η ΕΕ θέλουν λίγους μεγάλους παραγωγούς που θα παράγουν ακόμα πιο φτηνή πρώτη ύλη για να κερδίζουν έτσι ακόμα πιο πολλά οι μεταποιητές (βιομήχανοι - πολυεθνικές). Μάλιστα μέσα στο 2006 εντάθηκε το φαινόμενο της διαβάθμισης της τιμής παραγωγού στο γάλα, ανάλογα με την παραδιδόμενη ποσότητα. Ετσι, μέσα στη δεδομένη πτώση των τιμών, οι μικροί παραγωγοί έχουν να λαμβάνουν ακόμα πιο εξευτελιστική τιμή. Κι αυτό θα συνεχιστεί πιο έντονα από φέτος, γιατί εκτός των άλλων όσο πιο λίγα σημεία παράδοσης γάλακτος έχουν οι γαλακτοβιομηχανίες, τόσο πιο πολύ μειώνουν το κόστος τους... Επί του πρακτέου, ΕΕ, κυβέρνηση και βιομήχανοι δείχνουν ωμά το δρόμο της εξόδου στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, όπως ακριβώς και στους μικρομεσαίους αγρότες.


Κείμενα:
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκληρίζονται λόγω... ζωοτροφών (2012-08-17 00:00:00.0)
Για αρχή η ...σφαγή των αγελαδοτρόφων (2010-06-09 00:00:00.0)
Επισφαλείς οι θέσεις 40 εργαζομένων (2007-10-23 00:00:00.0)
Απαιτείται μαχητικός συντονισμός (2007-01-26 00:00:00.0)
Τους «αρμέγουν» οι γαλακτοβιομήχανοι! (2005-11-11 00:00:00.0)
Κυβερνητικό "ξεπούλημα" των αγελαδοτρόφων (1999-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ