Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΗΠΑ και χορηγοί ξαναγράφουν την Ιστορία

Η ιστοσελίδα που παρέχει δωρεάν σε όλα τα Βαλκάνια τη νέα Ιστορία, έτσι όπως γράφτηκε με την ευγενή χρηματοδότηση της «αμερικάνικης βοήθειας» και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών
Η ιστοσελίδα που παρέχει δωρεάν σε όλα τα Βαλκάνια τη νέα Ιστορία, έτσι όπως γράφτηκε με την ευγενή χρηματοδότηση της «αμερικάνικης βοήθειας» και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών
Ενα βήμα πριν τα ελληνικά σχολεία βρέθηκε η προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών κέντρων να ξαναγράψουν την Ιστορία των Βαλκανίων. Ο λόγος για το έργο του CDRSEE - Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τίτλο Joint History Project ή Σχέδιο Κοινής Ιστορίας.

Η έκδοση αποτελείται από τέσσερις τόμους περίπου 150 σελίδων που αναφέρονται σε Οθωμανική Αυτοκρατορία, Εθνη και Κράτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Βαλκανικούς Πολέμους και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως «εναλλακτικό εκπαιδευτικό υλικό» για τη Νεότερη Ιστορία. Οπως πληροφορούμαστε από τη σχετική ιστοσελίδα, το πρόγραμμα εκτείνεται γεωγραφικά σε Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Σλοβενία και Τουρκία.

Οι τέσσερις τόμοι, όπως ομολόγησε και η ίδια η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου σε σχετική συζήτηση την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, έχουν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη, από το υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και για την ελληνική έκδοση από το Ιδρυμα Λεβέντη.

Στην εισαγωγή της ελληνικής έκδοσης διαβάζουμε: «Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι Χορηγοί Επιχειρήσεων. Χωρίς την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Κέντρο και χωρίς τη γενναιόδωρη οικονομική τους στήριξη, το έργο μας δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί. Οι χορηγοί αυτοί είναι οι επιχειρήσεις: Coca-Cola HBC, Alpha Bank και Τιτάν ΑΕ. Ολα όσα πέτυχαν το προσωπικό μας και οι συνεργάτες του Κοινού Σχεδίου Ιστορίας, δε θα είχαν επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη των χορηγών και των χρηματοδοτών μας. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στο Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, που γενναιόδωρα ανέλαβε το πλήρες κόστος της μετάφρασης των τεσσάρων Βιβλίων Εργασίας από τα αγγλικά στα ελληνικά, καθώς και αυτό της έκδοσής τους».

Τα βιβλία στάλθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να φτάσουν στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Ιστορία. Ηδη, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έδωσε την έγκρισή του, κάτι για το οποίο πανηγύριζαν σε δελτίο Τύπου οι υπεύθυνοι του CDRSEE, οι οποίοι δήλωναν ότι στις αρχές του 2007 θα λάβουν και την τελική έγκριση από το υπουργείο Παιδείας. Η εντολή για την αποστολή τους στα σχολεία δεν έχει δοθεί από το υπουργείο Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ