Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Παλεύουν για σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα

Μαζική η χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας που ολοκληρώνεται σήμερα. Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Μαζική και μαχητική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στην Αθήνα
Μαζική και μαχητική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στην Αθήνα
Μαζική και δυναμική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας τους η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Καθαρίστριες και καθαριστές απ' όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή, και διαδήλωσαν ενάντια στον εμπαιγμό που υφίστανται εδώ και χρόνια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση, τους διατηρούν σε καθεστώς ομηρίας, με συμβάσεις έργου και αμοιβές ανά αίθουσα, ύψους 400 ευρώ το ανώτερο το μήνα, που αντιστοιχεί σε καθημερινή εργασία 7,5 ωρών. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει τις συμβάσεις μόλις 7.000 καθαριστών σε αορίστου χρόνου από τους 11.500 συνολικά. Πάνω από το 30% όσων μετατρέπονται οι συμβάσεις τους είναι με μερική απασχόληση, στην πλειοψηφία τους κάτω και από τέσσερις ώρες την ημέρα, ακόμα και μισή!

Στη συγκέντρωση, στην πορεία που ακολούθησε προς το υπουργείο Παιδείας και στις συναντήσεις που έγιναν παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη και Τ. Τσιόγκας, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπεία της ΟΓΕ. Με δικό της πανό συμμετείχε στην κινητοποίηση η παράταξη της ΔΑΣ ΟΙΥΕ. Η Ελπ. Παντελάκη μιλώντας στη συγκέντρωση τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα με αίτημα την πλήρη εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους, ενώ αναφέρθηκε στους κινδύνους και για την υγεία των παιδιών που διαμορφώνουν οι συνθήκες στα σχολεία και οι άθλιοι όροι δουλιάς των καθαριστριών.

Στις συναντήσεις που έγιναν με τον ΓΓ του υπουργείου Οικονομίας, Γ. Κουρή, και μετά με τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, Α. Καραμάνο, ο πρώτος εμφανίστηκε προκλητικός βαφτίζοντας «ποιήματα» τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών και ο δεύτερος, αφού μοίρασε υποσχέσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μετατραπούν άλλες συμβάσεις σε αορίστου. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναδεικνύεται σε μονόδρομο για τους εργαζόμενους.

Στη Βουλή

Το θέμα των καθαριστών και καθαριστριών έφερε το ΚΚΕ και στη Βουλή. Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη, προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, απαιτείται από την κυβέρνηση η κατάργηση των απαράδεκτων αντεργατικών συμβάσεων (έργου, χρόνου κλπ), μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο) και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλων όσοι εργάζονται στην καθαριότητα, πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού για ουσιαστική αντιμετώπιση των αναγκών υγιεινής λειτουργίας των σχολείων και όχι όπως γίνεται σήμερα. Τέλος, κάλυψη της μισθοδοσίας τους από το υπουργείο Παιδείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο (2013-05-14 00:00:00.0)
Υποβάθμιση της ίδιας της σχολικής υγείας (2012-09-13 00:00:00.0)
Να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία (2008-10-03 00:00:00.0)
Για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα (2007-02-07 00:00:00.0)
Νέα στρατιά συμβασιούχων (2007-01-11 00:00:00.0)
Απεργία στις 7 Μάρτη (2005-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ