Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΚΕ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ο πλούτος σας ανήκει, διεκδικήστε τον!

Με επισκέψεις και συζητήσεις στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και στα γύρω χωριά ολοκληρώθηκε χτες το πρόγραμμα της διήμερης περιοδείας

(Της απεσταλμένης μας Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ).-

«Υπάρχει πλούτος για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Πρέπει όμως να διώξουμε τις βδέλλες που τον ρουφάνε. Να παλέψουμε για ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι για να κερδοφορούν οι επιχειρηματίες». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας απευθύνθηκε στους εργαζόμενους της περιοχής, ολοκληρώνοντας χτες τη διήμερη περιοδεία σε χώρους δουλιάς της ΔΕΗ στο Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στα χωριά που βρίσκονται στο πεδίο των δραστηριοτήτων της.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από τον Γ. Μητσιάκο νομαρχιακό σύμβουλο της ΝΑΣ, αλλά και από κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μίλησε με τους εργαζόμενους στα ορυχεία και τους ΑΗΣ όπου δουλεύουν, στα χωριά που ζούνε. Ορυχεία Κύριου και Νότιου Πεδίου, ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και Πτολεμαΐδας, Ακρινή, Μαυροπηγή, Αγιος Δημήτριος, Ρυάκιο, παντού η ίδια αγανάκτηση, η ίδια αγωνία, η ίδια οργή. Ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την ασυδοσία της ΔΕΗ, που ως Ανώνυμη Εταιρεία προσπαθεί να βγάλει κέρδος από παντού, για να το μοιράσει στους μετόχους της, και με την κυβέρνηση που παραδίδει τον τομέα της Ενέργειας στους επιχειρηματίες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Στο ίδιο καζάνι εργάτες και κάτοικοι

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Ορυχείο του Νότιου Πεδίου και στο Μηχανουργείο του Κύριου Πεδίου
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Ορυχείο του Νότιου Πεδίου και στο Μηχανουργείο του Κύριου Πεδίου
Οι εργαζόμενοι στους εργολάβους δουλεύουν κάτω από μεσαιωνικές συνθήκες. Τους κλέβουν τα ένσημα, τις υπερωρίες, τις τριετίες, τους αφήνουν απλήρωτους για μήνες. Ομηροι κι αυτοί, όπως και οι συνάδελφοί τους, που δουλεύουν με συμβάσεις 2 και 8 μηνών, διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλιά, αφού επί χρόνια καλύπτουν ανάγκες της ΔΕΗ. Στο σύνολό τους αποτελούν τους 3.000 από τους 8.000 εργαζόμενους που δουλεύουν στο Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ.

Οι κάτοικοι της Ακρινής και της Μαυροπηγής ζητούν μετεγκατάσταση των οικισμών τους και επαγγελματική αποκατάσταση, αφού η ΔΕΗ περικυκλώνει με τις δραστηριότητές της τα χωριά τους, απαλλοτριώνει τα χωράφια τους και τους αφήνει χωρίς δουλιά. Κυβέρνηση και ΔΕΗ ψάχνουν τρόπο να αποφύγουν την ευθύνη ή να μετακυλήσουν το κόστος μετεγκατάστασης στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, δηλαδή να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι αγρότες για τη βίαιη έξοδό τους από τον τόπο τους.

Το κόστος πρέπει να αναλάβουν το κράτος, η ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ο Τ. Τσιόγκας. Και δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα όλων των κατοίκων της περιοχής, είτε αφορούν τη μετεγκατάσταση, είτε αποζημιώσεις και κυρίως για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με λάθος γενιά τα βάλανε

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε και με τους ανέργους του Αγίου Δημητρίου και του Ρυακίου, στη διάρκεια της συνέλευσης που πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης για να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα του πολυήμερου αγώνα τους και τις αόριστες υποσχέσεις ΔΕΗ και κυβέρνησης για νέο διαγωνισμό προσλήψεων. Εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί. Αλλωστε, πολλές φορές πήραν υποσχέσεις που έμειναν στα λόγια. Γι' αυτό παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα. Αλλωστε, το ξεκαθάρισαν. «Με λάθος γενιά τα βάλανε», είπαν απαντώντας σε όσους νομίζουν ότι θα τους κοροϊδέψουν.

«Καλά κάνατε και ξεσηκωθήκατε, καλά κάνετε και τους πολεμάτε. Θέλουν εσάς και τα παιδιά σας δούλους στο κεφάλαιο. Να μη λυγίσετε, να συνεχίσετε. Εχει δυσκολίες ο αγώνας. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας», είπε ο Τ. Τσιόγκας και τους κάλεσε ενωμένοι να αντισταθούν, να παλέψουν ενάντια στις επιλογές της ΕΕ που υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη για το Ορυχείο Αμυνταίου και τις σχετικές εξελίξεις (2017-09-05 00:00:00.0)
Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη ΔΕΗ (2010-08-25 00:00:00.0)
Χτύπησε «κόκκινο» η ρύπανση στο Νομό Κοζάνης (2009-11-25 00:00:00.0)
Η στρατηγική της ΔΕΗ ΑΕ διαλύει χωριά, ζωές, ανθρώπους... (2009-07-26 00:00:00.0)
Οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ (2007-11-13 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ για Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα (2007-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ