Κυριακή 18 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Πολιτική και παραπληροφόρηση

Παραπληροφόρηση. Η θεά του καιρού μας και το ύψιστο εργαλείο του πολιτικού καιροσκοπισμού. Είναι το παιδί της προπαγάνδας, το εγγόνι της μαύρης διαφήμισης, η μητέρα όλων των αποϊδεολογικοποιημένων μαχών. Επικίνδυνη σαν την πραγματικότητα και ενίοτε δολοφονική σαν την ουτοπία της ναρκω-εξάρτησης. Εκτείνεται πολύ και πέραν της δημοσιογραφίας και έχει πια πάρει διαστάσεις πανδημίας σε όλες τις μορφές επικοινωνίας. Την εκμεταλλεύεται η διαφήμιση και οι δημόσιες σχέσεις ως τρέχουσα ιδιότητα της παρούσης κοινωνίας, την πληρώνουν πανάκριβα οι πολίτες και κυρίως οι νέοι. Υπάρχουν στιγμές τέτοιας αθλιότητας στην προβολή, πώληση και πολιτική εκτόξευση τόνων παραπληροφόρησης, που δεν αντιμετωπίζεται πλέον το ζήτημα με διαπιστώσεις.

Μπορεί η κριτική ικανότητα να οξύνεται με την αμφισβήτηση των προθέσεων που υποκρύπτεται της όποιας πληροφορίας, αλλά η αποκατάσταση των δεδομένων απαιτεί κόπο, επιχειρηματολογία, χρόνο και αντιπαράθεση, ώστε να μην παγιδεύονται ακούσια και οι διπλανοί μας. Οποιος περιμένει αυτό να γίνει από τα ΜΜΕ ή τους δημοσιογράφους και δη μετά από μια διαδικασία αυτοκάθαρσης που θα προκύψει σαν κεραυνός στην αθλιότητα της αγοράς καμώνεται τον ενδιαφερόμενο.

Γιατί, σύντροφοι, είναι παραπληροφόρηση της νεολαίας να διαλαλεί σ' όλους τους τόνους ο ΣΥΝ ότι η ευρωπαϊκή κοινή εκπαιδευτική πολιτική όπως χαράχτηκε από το Μάαστριχτ ως την Μπολόνια αφήνει το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τη νεολαία αλώβητη από την επίθεση του κεφαλαίου. Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά είναι εξ ορισμού η τελική επίθεση ενάντια στο δικαίωμα των παιδιών να σπουδάζουν δωρεάν σ' ένα ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, ν' αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, ν' αναζητούν δρόμους υλοποίησης των ονείρων τους αλληλέγγυοι και σε ευγενή άμιλλα με τους συμμαθητές τους κι όχι ανταγωνιστικά θηρία από κούνια, προκατασκευασμένοι «ηγέτες» της αγοράς ζούγκλας ή πειθήνιοι δούλοι των αφεντικών στην πλειονότητά τους.

Είναι παραπληροφόρηση να μιλάνε για προστασία του περιβάλλοντος στη Βουλή οι νεοδημοκράτες, υπερασπιζόμενοι την αναθεώρηση του άρθρου 24, υπέρ δηλαδή της εκχώρησης και της τελευταίας σπιθαμής δημόσιας γης στους ...αξιοποιούντες ακίνητα όπως τα μεταολυμπιακά.

Η συζήτηση για το Σύνταγμα έχει εξελιχθεί σε επιβολή της κυρίαρχης πολιτικής, αλλά ο στόχος της είναι άλλος, βαθύτερος και συνάμα πιο μικροπολιτικός σε προεκλογική χρονιά.

Απ' τη μια εδραιώνεται παραπλανητικά η πεποίθηση ότι το Σύνταγμα έχει τέτοια ισχύ, ώστε κάθε έμπρακτη και δραστική αντίθεση στις επιταγές του είναι ματαιοπονία. Παρουσιάζεται σαν ταφόπλακα, ως υπέρτατος νόμος απ' αυτούς μάλιστα που δε διστάζουν να το κάνουν κουρελόχαρτο όποτε δυσκολεύει την εφαρμογή της πολιτικής τους. Γιατί αντισυνταγματική ήταν η διέλευση ξένων στρατευμάτων εναντίον της Σερβίας. Αντισυνταγματική είναι η παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν...

Απ' την άλλη, η διαλάληση του τέλους του άρθρου 16, επειδή η νεολαία είναι στο δρόμο απειλεί να στείλει τους αγωνιστές που ξέρουν για ποιο πανεπιστήμιο, για ποιο δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά αγωνίζονται, στα σπίτια τους ως ...νικητές. Αλλά ουσιαστικά υποταγμένους στην ευρωπαϊκή και βαθύτατα αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί η πολιτική έχει δώσει τη θέση της στην επικοινωνία και τα ιδεολογικά επιχειρήματα υποχώρησαν μπροστά στα εγκυκλοπαιδικά τσιτάτα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ