Κυριακή 25 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΒΙΒΛΙΟ
Η σοβιετική ψυχολογία για την ανάπτυξη του παιδιού

Η σοβιετική ψυχολογία έχει να παρουσιάσει ένα πολυσήμαντο και αξιόλογο έργο μελέτης του ανθρώπου και ειδικότερα του παιδιού, το οποιο, σε αντίθεση με τις εργασίες άλλων δυτικών ψυχολογικών κατευθύνσεων, παραμένει άγνωστο στη χώρα μας.

Η σοβιετική ψυχολογία αποτέλεσε μια σημαντική προσπάθεια ανάπτυξης της ψυχολογίας πάνω στις φιλοσοφικές βάσεις του διαλεκτικού υλισμού, προέκυψε, δηλαδή, ως μια μαρξιστική ψυχολογία. Το έργο της αφορά άμεσα κάθε επιστήμονα που θέλει η ψυχολογία να οικοδομηθεί και ν' αναπτυχθεί σε μια τέτοια βάση. Η συγκεκριμένη προσπάθεια απόδοσης στα ελληνικά πέντε μικρών σχετικά, αλλά, θεμελιακών έργων κορυφαίων Σοβιετικών ψυχολόγων στη σφαίρα της παιδικής και εξελικτικής ψυχολογίας, μπορεί να ενδιαφέρει κι άλλους ανθρώπους που ασχολούνται ή έχουν σκοπό ν' ασχοληθούν με την εκπαίδευση των παιδιών. Οι εργασίες αυτές αφορούν την παιδική ψυχολογία, την παιδική ηλικία.

Στη σοβιετική ψυχολογία, από τα πρώτα της βήματα, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος και προσοχή στον τομέα αυτό. Μέσα από το έργο που αφορά την παιδική ηλικία μπορεί κανείς να διαγνώσει πολλές σημαντικές μεθοδολογικές θέσεις, που κάνουν τη συνεισφορά της σοβιετικής ψυχολογίας να διαφέρει από τις άλλες ψυχολογικές σχολές κι αντιλήψεις. Το βιβλίο περιλαμβάνει άρθρα των Σοβιετικών ψυχολόγων Λ.Σ. Βιγκότσκι, Α.Ν. Λεόντιφ και Ντ. Μπ. Ελκόνιν. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ