Κυριακή 25 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τη θετική πείρα αλλαγής των συσχετισμών

...Η δράση των ταξικών δυνάμεων, το δέσιμό τους με πλατύτερα τμήματα της εργατικής τάξης στους κλάδους και στους τόπους δουλιάς, η καθημερινή καταξίωση μέσω της τριβής με την καθημερινότητα των συναδέλφων και κυρίως η απαρέγκλιτη γραμμή πάλης απέναντι στους μηχανισμούς, την πολιτική και δράση της εργοδοσίας και των πολιτικών εκφραστών της, είναι η πηγή που καταξιώνει τον ταξικό πόλο...
...Η δράση των ταξικών δυνάμεων, το δέσιμό τους με πλατύτερα τμήματα της εργατικής τάξης στους κλάδους και στους τόπους δουλιάς, η καθημερινή καταξίωση μέσω της τριβής με την καθημερινότητα των συναδέλφων και κυρίως η απαρέγκλιτη γραμμή πάλης απέναντι στους μηχανισμούς, την πολιτική και δράση της εργοδοσίας και των πολιτικών εκφραστών της, είναι η πηγή που καταξιώνει τον ταξικό πόλο...
Με αφορμή την ανάδειξη των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σε πρώτη δύναμη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), μπορούμε να δούμε μια σειρά πλευρές της δουλιάς του Κόμματος, αξιοποιώντας και δουλεύοντας τη θετική πείρα που αποκτήσαμε, στον καθήκον της αλλαγής των συσχετισμών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

  • Η επιτυχία των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα Εργατικά Κέντρα της χώρας, με 94.000 εγγεγραμμένα μέλη, ιδρυμένο το 1915, δείχνει τη δυναμική και σταθερά ανοδική πορεία του ταξικού πόλου στο εργατικό κίνημα. Αυτή η άνοδος φαίνεται εδώ πιο έντονα, είναι αντίστοιχη όμως της τάσης που υπάρχει σε πολλά Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα.

Χωρίς να υποτιμούμε στο παραμικρό το πόσο δύσκολη και βασανιστική είναι η διαδικασία αλλαγής των συσχετισμών στο κίνημα της εργατικής τάξης, οι ταξικές δυνάμεις μπορούν να αλλάζουν τους συσχετισμούς. Οι εδραιωμένοι και συνεχώς ενισχυόμενοι μηχανισμοί χειραγώγησης του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, η δράση της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας, οι δυνάμεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού παρά την αλληλοτροφοδότησή τους, δεν είναι παντοδύναμοι.

Η δράση των ταξικών δυνάμεων, το δέσιμό τους με πλατύτερα τμήματα της εργατικής τάξης στους κλάδους και στους τόπους δουλιάς, η καθημερινή καταξίωση μέσω της τριβής με την καθημερινότητα των συναδέλφων και κυρίως η απαρέγκλιτη γραμμή πάλης απέναντι στους μηχανισμούς, την πολιτική και δράση της εργοδοσίας και των πολιτικών εκφραστών της, είναι η πηγή που καταξιώνει τον ταξικό πόλο. Η πηγή που πείθει για την ανάγκη, απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου, η εργατική τάξη και το κίνημά της να ορθώνει το δικό της ανάστημα, το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ, που απαντά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας στη βίαιη αφαίρεση όχι μόνο του εισοδήματος, αλλά και του συνόλου των κοινωνικών αναγκών της.

Επιχείρηση αλλοίωσης
  • Μπροστά στο Συνέδριο του ΕΚΠ, οι άλλες δυνάμεις και ιδιαίτερα η ΠΑΣΚΕ, βλέποντας την άνοδο των ταξικών δυνάμεων προχώρησαν σε συγκεκριμένα μέτρα, επιδιώκοντας να αντιστρέψουν αυτήν την πορεία. Δεν έφτανε η «δεξαμενή» των 46 νόθων αντιπροσώπων που σταθερά όλα αυτά τα χρόνια νομιμοποιούνται από κοινού από τις παρατάξεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ. Αυτή η «δεξαμενή» αλλοίωσης των συσχετισμών αποτελείται από αντιπροσώπους ναυτεργατικών σωματείων με πλειοψηφικό και φορτοεκφορτωτικών, που ανεξαρτήτως ψηφισάντων βγάζουν από έναν αντιπρόσωπο. Εννέα φορτοεκφορτωτικά σωματεία, όταν το μέτρο στο ΕΚΠ είναι το πιο υψηλό για Εργατικά Κέντρα, 1/100, βγάζουν αντιπρόσωπο με 7 ή 10 ψηφίσαντες.


Πέρα από αυτούς τους αντιπροσώπους, συγκρότησαν δύο σωματεία, από ένα ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝ, που έγραψαν στο ΕΚΠ. Σε μια νύχτα παρουσίασαν σωματείο επιμελητών κτιρίων με 500 ψηφίσαντες η ΠΑΣΚΕ και Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών ο ΣΥΝ, με 180 μέλη απ' όλη την Ελλάδα. Αυτά δεν έφταναν. Μετέφεραν από την Αθήνα το σωματείο Φορτοεκφορτωτών του Ρέντη, ώστε η ΠΑΣΚΕ πέραν τριών ακόμα αντιπροσώπων, να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους αυτούς σαν μοχλό πίεσης και τραμπουκισμών.

Το ΠΑΜΕ ενισχυμένο σε ψήφους και ποσοστά

Το αποτέλεσμα, με την εκφρασμένη θέληση χιλιάδων εργαζομένων στις εκλογές των σωματείων τους, ανέδειξε πρώτη δύναμη το ΠΑΜΕ. Ενισχυμένη δύναμη σε ψήφους και ποσοστά που αντιστοιχούν στην ψήφο που πήραν τα ταξικά ψηφοδέλτια στα σωματεία. Αυτή η αντιστοίχιση δεν υπάρχει στις άλλες δυνάμεις, που πέρα από τη μεγάλη πτώση της ΠΑΣΚΕ, η «δεξαμενή» των νόθων τροφοδότησε αυτή τη φορά τη ΔΑΚΕ και τον ΣΥΝ, εμφανίζοντας άνοδο αντιπροσώπων που δεν εκφράζεται σε αντίστοιχη άνοδο των ψηφοδελτίων τους.

  • Η υλοποίηση του στόχου αλλαγής των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα απαιτεί ένα μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό που ακουμπά όλες τις κομματικές δυνάμεις, βάζει σε κίνηση οπαδούς, προσανατολίζει την ΚΝΕ, αξιοποιεί συνεργαζόμενους, διαπνέει το σύνολο της κομματικής δουλιάς. Ενας σχεδιασμός που υπηρετεί το στόχο, το Κόμμα να κερδίσει την πλειοψηφία της εργατικής τάξης με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας, τραβώντας άμεσα στην ταξική πάλη τα πρωτοπόρα τμήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα της νεολαίας. Ενα σχέδιο που μετρά και με συγκεκριμένα αποτελέσματα τα βήματα στη δουλιά μας, τις καθυστερήσεις, ακόμα και τα πιθανά πισωγυρίσματα.


Τα προηγούμενα χρόνια έγινε σοβαρή δουλιά υποδομής στα κομματικά όργανα και τις κομματικές οργανώσεις, για να πάρει αποφασιστική στροφή η δουλιά μας στην εργατική τάξη και το κίνημά της.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη δουλιά μας στο εργατικό κίνημα, με τις αποφάσεις της εξόπλισε τις κομματικές οργανώσεις και τις κατεύθυνε στη διαμόρφωση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης στα συνδικάτα, αλλά και έντασης των πρωτοβουλιών του Κόμματος, ενισχύοντας την παρουσία του, εξειδικεύοντας τη δράση του σε βασικούς κλάδους. Η προσυνεδριακή περίοδος για το 17ο Συνέδριο και οι αποφάσεις που πήραμε, ενίσχυσαν αυτόν τον προσανατολισμό, επιμένοντας στην ανάγκη το σύνολο του Κόμματος να δρα με κοινωνικοταξικά κριτήρια, ιεραρχώντας το άνοιγμα στην εργατική τάξη και τη νεολαία από κοινού στον τόπο δουλιάς και τον τόπο κατοικίας, ξεπερνώντας τεχνητούς διαχωρισμούς προβλημάτων. Προσανατόλισαν τις κομματικές οργανώσεις να εξετάσουν την κοινωνικοταξική διάρθρωση της κάθε περιοχής, να ξεχωρίσουν κλάδους και χώρους συγκέντρωσης της εργατικής τάξης, να βάλουν ιεραρχήσεις στη δράση τους.

Η επικαιρότητα να αξιοποιείται

Αυτή η προσπάθεια έφερε, φέρνει και θα συνεχίσει να φέρνει αποτελέσματα άσχετα από την έκτασή τους στον ένα ή τον άλλο χώρο. Το κύριο είναι ότι κατανοείται η ανάγκη να δουλεύουμε έτσι πιο αποφασιστικά. Να μην ξεχνιέται αυτή η δράση από την επικαιρότητα, αντίθετα η επικαιρότητα να αξιοποιείται σε αυτήν την προσπάθεια.

  • Εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης έγινε αντίστοιχη προσπάθεια και στην ΚΟ Πειραιά. Στα κομματικά σώματα που μεσολάβησαν ωρίμασαν οι στόχοι, πάρθηκαν μέτρα διάταξης δυνάμεων, εξειδικεύτηκαν τα καθήκοντα, έγιναν οι ιεραρχήσεις στη δράση μας. Αυτός ο σχεδιασμός περιείχε και περιέχει μια σειρά άξονες:

-- Παραπέρα ενίσχυση της δράσης και της επιρροής μας στα ναυτεργατικά σωματεία της μηχανής και στο χώρο της Ζώνης. Εξι συνδικάτα που αποτελούν βασικούς πυλώνες του ταξικού πόλου στον Πειραιά και πανελλαδικά όσο αφορά την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Διεύρυνση της μαζικότητας και της δράσης αυτών των συνδικάτων, αγκαλιάζοντας νέα τμήματα εργατών, ειδικά στο στεριανό μέταλλο και τους εργάτες από τη μειονότητα της Θράκης στους αμμοβολιστές.

-- Μαζικοποίηση των υπόλοιπων συνδικάτων που ανήκουν στο ΠΑΜΕ, με άνοιγμα της δράσης τους στους τόπους δουλιάς, με εγγραφές νέων εργαζομένων, με ανάδειξη προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι. Να αντιμετωπίζονται οι σοβαρές δυσκολίες που έχουμε, ώστε τα συνδικάτα να έχουν τη δική τους αυτοτελή δράση, να απευθύνονται σταθερά στους εργαζομένους, να έχουν ζωντανή λειτουργία. Παρά το γεγονός ότι αρκετά από τα συνδικάτα όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, είναι δεμένα με τους εργαζομένους στο χώρο τους, αναπτύσσουν καθημερινή παρέμβαση, έχουν σταθερή λειτουργία, πολλά από τα σωματεία που ανήκουν στο ΠΑΜΕ υπολειτουργούν ή η δράση τους αγγίζει έναν περιορισμένο κύκλο εργαζομένων στην πειραιώτικη περιφέρεια.

-- Διαμόρφωση προϋποθέσεων για παρέμβαση του ταξικού πόλου σε μια σειρά σωματεία που δεν εκπροσωπούμαστε στα Διοικητικά Συμβούλια. Ξεχωρίσαμε δύο βασικούς κλάδους συγκεντρώνοντας κομματικές δυνάμεις, συγκροτώντας ΚΟΒ και παρατάξεις, παρεμβαίνοντας σε χώρους δουλιάς. Παρακολουθώντας τις διεργασίες και τα προβλήματα, δημιουργήθηκαν δυνατότητες που εκφράστηκαν στα αντίστοιχα σωματεία, αποκτώντας εκπροσώπηση, δυσκολεύοντας τους σχεδιασμούς των αντιπάλων μας.

Δημιουργία δυνατοτήτων

-- Εκτιμώντας το βάρος που έχουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο στη σύνθεση της εργατικής τάξης στον Πειραιά, με απόφαση της τελευταίας συνδιάσκεψης, προχωρήσαμε σε αναδιάταξη κομματικών δυνάμεων, συγκροτώντας κλαδικές ΚΟΒ σε όλες τις Εδαφικές Αχτίδες. Χρεώθηκαν οι εργασιακοί χώροι του εμπορίου, με βάρος στα πολυκαταστήματα - μεγάλα σούπερ μάρκετ - εμπορικά κέντρα για συνδυασμένη δράση του Κόμματος, της ΚΝΕ, του ταξικού σωματείου. Οι αγώνες στους εμποροϋπαλλήλους για το ωράριο, την κυριακάτικη αργία, τις απεργίες του ΠΑΜΕ, μαζί με σειρά παρεμβάσεων για απολύσεις και άλλα προβλήματα σε διάφορους χώρους, καταξίωσαν το σωματείο, οδήγησαν σε μαζικές εγγραφές που εκφράστηκε με διπλασιασμό των ψηφισάντων στις αρχαιρεσίες του. Ο προσανατολισμός των εδαφικών Οργανώσεων για σταθερή δράση στην εργατική τάξη και τη νεολαία πήρε συγκεκριμένο περιεχόμενο και χώρους ευθύνης. Εγινε ένα βήμα που απαιτεί συνέχεια και επέκταση σε άλλους κλάδους, όπως οι Οικοδόμοι, ο Επισιτισμός και οι μικρές βιοτεχνίες δέρματος - ιματισμού, συντονίζοντας τη δράση μας σε τόπο δουλιάς και κατοικίας.

-- Ανάδειξη του ειδικού βάρους που έχουν οι νέοι εργαζόμενοι και η από κοινού στόχευση Κόμματος - ΚΝΕ σε κλάδους όπως το εμπόριο, ο επισιτισμός, οι ναυτιλιακοί, αλλά και οι κλάδοι μεταποίησης. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ συνέβαλαν αποφασιστικά στη μαζικοποίηση αυτών των σωματείων και στις αρχαιρεσίες τους. Αναδείχτηκαν νέα συνδικαλιστικά στελέχη στις διοικήσεις των σωματείων και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Οι καθυστερήσεις στην παρέμβασή μας στους χώρους κατάρτισης - ΟΑΕΔ - Νυχτερινών, μπορούν να αντιμετωπιστούν τώρα αποφασιστικά, διευρύνοντας σε χιλιάδες νέους εργαζόμενους τη δράση του Κόμματος, της ΚΝΕ και του ταξικού πόλου.

  • Η δουλιά που έγινε όλη αυτή την περίοδο στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα κορυφώθηκε πολλές φορές με σοβαρούς απεργιακούς αγώνες που είχαμε σε πανελλαδικό ή κλαδικό επίπεδο. Οι ταξικές δυνάμεις, εκτός από τη ζύμωση, οργάνωσαν την αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι πανελλαδικές απεργίες του ΠΑΜΕ ήταν αποφασιστικοί σταθμοί όξυνσης της ταξικής πάλης, έντασης της διαπάλης με τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Οι απεργίες της ΓΣΕΕ, με το ταξικό πλαίσιο την περιφρούρηση και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στον Πειραιά μόνο οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν συγκεντρώσεις - συλλαλητήρια - πορείες, ανέδειξαν σε πλατιές μάζες εργαζομένων την πρωτοπόρα δράση και το ρόλο των δυνάμεών μας. Οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες των ναυτεργατών του 2002 και του 2006 με την άγρια καταστολή και την επιστράτευση από το ΠΑΣΟΚ και την αντίστοιχη επιστράτευση από τη ΝΔ με το σπάσιμό της για δύο μέρες. Οι απεργιακοί αγώνες στη Ζώνη, η υπογραφή ΣΣΕ μέσα από κινητοποιήσεις που κάνουν κάθε χρόνο έξι ταξικά συνδικάτα μονοετούς διάρκειας πάνω από τα όρια της ΓΣΕΕ. Η παρέμβαση των δυνάμεών μας σε μια σειρά απεργίες - κινητοποιήσεις από θέσεις μειοψηφίας στον «Κεράνη», στον «Παπαστράτο», στο Λιμάνι, στους ναυτιλιακούς.
  • Ολη αυτή η δράση αποτυπώνεται με την ανάδειξή μας σε πρώτη δύναμη που συγκρίνοντας τους συσχετισμούς σε μια περίοδο εξαετίας από το 29ο στο 31ο Συνέδριο του ΕΚΠ είναι αποκαλυπτική και παρά τη σταθερή νόθευση του Σώματος που εισπράττουν οι άλλες παρατάξεις.
Συνεχής και συνδυασμένη παρουσία στους τόπους δουλιάς

Με καλύτερους όρους μπορούμε να δούμε συνολικά σαν Κόμμα τη δουλιά μας και είναι σίγουρο ότι αυτό θα εκφραστεί με εδραίωση των ταξικών δυνάμεων στις θέσεις που κατέκτησαν. Εχουμε σοβαρές εφεδρείες για να ριχτούν στη μάχη. Οι κλαδικές και εδαφικές Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ πιο αποφασιστικά μπορούν να ρίξουν το βάρος της δουλιάς τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Διάταξη και άλλων δυνάμεων στα σωματεία. Υλοποίηση του στόχου για συνεχή συνδυασμένη παρουσία στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται η παραγωγική δραστηριότητα στον Πειραιά, χώρους δουλιάς που είναι ακόμα άπιαστοι. Η κομματική συνδιάσκεψη, αξιολογώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε, γενικεύοντας συμπεράσματα και εκτιμήσεις, παίρνοντας μέτρα για την οικοδόμηση στην εργατική τάξη και τη νεολαία μπορεί με τις αποφάσεις της να ρίξει όλες τις δυνάμεις στη μάχη δουλεύοντας με τη στρατηγική του Κόμματος, εξειδικεύοντας στο χώρο ευθύνης μας τα αντίστοιχα καθήκοντα πάλης.


Του Νίκου ΣΟΦΙΑΝΟΥ*
*Ο Νίκος Σοφιανός είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ