Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης στον Ρομάνο Πρόντι

ΡΩΜΗ.-

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε αργά χτες το βράδυ από τη Γερουσία η λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, όπου 162 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ και 157 κατά. Από δω και πέρα, η ιταλική κυβέρνηση θα θέσει το ίδιο θέμα σε ψηφοφορία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων αύριο Παρασκευή, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει επαρκή πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες για το θέμα αυτό στη Γερουσία είχαν ξεκινήσει προχτές με την εναρκτήρια ομιλία του Iταλού πρωθυπουργού, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες μέσα στην κυβέρνηση, ωστόσο, όταν παίρνεται μια απόφαση, όλα τα μέλη του συνασπισμού θα πρέπει να την ακολουθήσουν και «να σεβαστούν το γενικό συμφέρον της κοινής δράσης της κυβέρνησης και να ακολουθήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια συζήτησης της εξωτερικής πολιτικής της ιταλικής κυβέρνησης στη Γερουσία, η έκθεση της κυβέρνησης καταψηφίστηκε με αποτέλεσμα ο Ρομάνο Πρόντι να παραιτηθεί και να αρχίσουν μια σειρά διαβουλεύσεις και συζητήσεις ώστε να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο. Μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, αποφασίστηκε απ' όλους, συμπεριλαμβανομένων και της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» και του «Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών», να στηρίξουν τα 12 σημεία «απόλυτης προτεραιότητας» που προώθησε ο Ρομάνο Πρόντι. Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό στην ουσία δέσμευσε τα κόμματα σε όλα εκείνα τα σημεία που προκάλεσαν τις εσωτερικές τριβές όπως το θέμα της παραμονής και επαναχρηματοδότησης των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν αλλά και η επέκταση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Βιτσέντζα αφού μιλάει για τον «σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεων, ενώπιον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και των ειρηνευτικών υποχρεώσεων της χώρας προς τον ΟΗΕ».

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Και δε φτάνει το γεγονός ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δέχτηκαν χωρίς όρους τα 12 σημεία, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με ανακοίνωσή του την περασμένη βδομάδα δηλώνει τη στήριξη της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι και ζητά από κόμματα, οργανώσεις, κινήματα και προσωπικότητες να συνυπογράψουν έκκληση στήριξης της λεγόμενης «κεντροαριστερής» κυβέρνησης. Οπως τονίζεται στην έκκληση, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δηλώνει την αλληλεγγύη του «στις προσπάθειες της Αριστεράς και των κινημάτων και μ' αυτή την έννοια στην κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι», και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτός ο κεντροαριστερός συνασπισμός θα πάρει την ευκαιρία να συνεχίσει την πορεία της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης για τα οποία οι εκλογείς το ψήφισαν». Ετσι, εκτός από τα κόμματα που συμμετέχουν στον λεγόμενο «κεντροαριστερό» συνασπισμό, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναζητά συνενόχους στη φιλοϊμπεριαλιστική αντιλαϊκή κατεύθυνση που έχει χαράξει...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα «ηνία» στον πρόεδρο της Γερουσίας (2008-01-31 00:00:00.0)
«Ναι» στην επαναχρηματοδότηση των ιταλικών στρατευμάτων (2007-03-09 00:00:00.0)
Πιο αντιλαϊκά για να μην έρθει η ...Δεξιά (2007-03-04 00:00:00.0)
Για ψήφο εμπιστοσύνης (2007-02-27 00:00:00.0)
Προχωρούν οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις (2006-08-15 00:00:00.0)
"Ναυάγιο" του Πρόντι, "πάσα" στον Ντ' Αλέμα (1998-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ