Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ
Δεν ωφελούνται ούτε οι αγρότες ούτε το περιβάλλον

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επισημαίνει πως η παραγωγή βιοκαυσίμων που «διαφημίζει» η κυβέρνηση, δε θα ωφελήσει ούτε το αγροτικό εισόδημα ούτε θα προστατέψει το περιβάλλον.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Τάκης Τσιόγκας και απευθύνεται προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρονται τα εξής:

«Στα τεράστια αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η νέα ΚΑΠ με τη δραστική συρρίκνωση βασικών καλλιεργειών, η κυβέρνηση προτείνει σαν εναλλακτική λύση τις ενεργειακές καλλιέργειες για την παραγωγή βιοκαυσίμων με δύο βασικούς στόχους, τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και την προστασία του περιβάλλοντος.

Από τις οικονομικές μελέτες που είχαν γίνει μέχρι σήμερα (ΕΒΖ) και ΙΝΑΣΟ (ΠΑΣΕΓΕΣ) δε φαίνεται να διασφαλίζεται το αγροτικό εισόδημα που απέδιδαν οι ίδιες οι καλλιέργειες για την παραγωγή τροφίμων ή ζωοτροφών, παρά τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις. Εκτός όμως από το οικονομικό αποτέλεσμα, υπό αμφισβήτηση μπαίνει και το περιβαλλοντικό όφελος, επειδή οι βασικές ενεργειακές καλλιέργειες για να είναι αποδοτικές στη χώρας μας χρειάζονται κατανάλωση σημαντικής ποσότητας ενέργειας για την άρδευσή τους και αζωτούχο λίπανση. Ομως η αζωτούχος λίπανση εκτός από τη νιτρορύπανση των υδροφόρων συμβάλλει στην εκπομπή πρωτοξειδίων του αζώτου που η επιβάρυνσή του στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι 300 φορές μεγαλύτερη από το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ η άρδευση απαιτεί σημαντική κατανάλωση ενέργειας και επιδεινώνει το πρόβλημα της νιτρορύπανσης των υδροφόρων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους δύο υπουργούς: «Ποιες περιβαλλοντικές μελέτες έχουν κάνει που δείχνουν ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων από ενεργειακές καλλιέργειες στη χώρα μας έχει περιβαλλοντικό όφελος;»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ