Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε για τα μάτια του κόσμου

Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ με τις ψήφους της ΠΑΣΚ ΕΒΕ (ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΜΜΕ (ΝΔ) και ΑΣΚΜΕ (ΣΥΝ), τη Δευτέρα το βράδυ, αποφάσισε την αναστολή της κινητοποίησης που είχε εξαγγείλει για τις 12 του Μάρτη για το Ασφαλιστικό. Μιας κινητοποίησης που θα γινόταν βέβαια για τα μάτια του κόσμου, αφού τα αιτήματα που είχαν, αλλά και ο τρόπος που τη σχεδίαζαν, όχι μόνο προοπτική δεν έδιναν για λύση στο μεγάλο πρόβλημα, που δημιούργησε το Προεδρικό Διάταγμα 258/2005, που εκδόθηκε για να υλοποιηθεί ο νόμος 2679/99 στους 850.000 ασφαλισμένους των ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ, απεναντίας προσπαθούσαν να αποκοιμίσουν τους ασφαλισμένους και να διευκολύνουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αντιασφαλιστικά της σχέδια.

Αφορμή βρήκαν σ' ένα τηλεγράφημα που έστειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου «Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας» και έλεγε τα παρακάτω:

«Οπως σας είναι γνωστό, η πενταετής καθυστέρηση της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος που αφορά στο καταστατικό του ΟΑΕΕ (258/05) θα επέφερε μειώσεις στις προσδοκώμενες συντάξεις ασφαλισμένων των πρώην ΤΕΒΕ και ΤΑΕ, που θα συνταξιοδοτούνται μετά την έναρξη λειτουργίας του οργανισμού... Για να αποτραπεί η όποια ενδεχόμενη μείωση, οι ασφαλισμένοι των συγχωνευθέντων Ταμείων θα μπορούν, οποτεδήποτε, κατά τη συνταξιοδότησή τους, να επιλέξουν ως προς τις προϋποθέσεις και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, την εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων των πιο πάνω Ταμείων, αντί των καταστατικών διατάξεων του ΟΑΕΕ».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, κύριοι της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΒΕΕ.

1. Το Προεδρικό Διάταγμα 258/2005 έχει εκδοθεί από τις 28 Δεκέμβρη του 2005. Επί ένα χρόνο συζητούσατε, όπως λέγατε, τα θετικά και τα αρνητικά του, και αποκοιμίζατε τους ασφαλισμένους. Γιατί δεν είχατε επισημάνει την αδικία που γινόταν σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και ΤΑΕ;

2. Δεν μπορούσε η κυβέρνηση τόσον καιρό να τροποποιήσει το νόμο 2679/1999 στο συγκεκριμένο σημείο, όταν σεις το πήρατε είδηση όπως λέτε από τον Αύγουστο του 2006, πριν τον θέσει σε εφαρμογή με το ΠΔ 258/2005;

3. Από πού προκύπτει απ' αυτά που ο γενικός γραμματέας λέει στην επιστολή του ότι θ' αλλάξει ο υπολογισμός της σύνταξης, από τον τρόπο που υπολογίζεται με το ΠΔ 258/2006;

4. Μήπως, από το ότι αναφέρει πως ο καθένας μπορεί να επιλέγει τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής του σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές του ΤΕΒΕ και ΤΑΕ και όχι του ΟΑΕΕ; Αφού αυτά τα Ταμεία δεν υπάρχουν πια.

4. Τι θα πείτε, αν αύριο ο γενικός γραμματέας και ο υπουργός σάς πούνε ότι έχουμε καιρό για να τροποποιήσουμε το νόμο 2679/99, αφού για τρία χρόνια αυτό που ζητάτε δεν ισχύει και εκβιάζει όλους τους ασφαλισμένους προεκλογικά, με το επιχείρημα ψηφίστε μας να αλλάξουμε το νόμο 2679/99.

5. Είναι μήπως μόνο η αδικία που γίνεται στους ασφαλισμένους πριν την 1-1-93, με το νόμο 2679/99 (ΠΑΣΟΚ) και το ΠΔ 258/2005 (ΝΔ);

  • Με την αύξηση των εισφορών συμφωνείτε;
  • Με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρέχει το Ταμείο συμφωνείτε;
  • Με τη μη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό συμφωνείτε;
  • Με την αύξηση των υποχρεωτικών κατηγοριών συμφωνείτε;

Από την τακτική σας και τη συμπεριφοράς σας όχι μόνο συμφωνείτε, αλλά βάζετε και πλάτη να περάσουν χωρίς καμιά αντίδραση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για άλλους τόσους και παραπάνω, δεν μπορείτε να λέτε ότι εκπροσωπείτε τους βιοπαλαιστές, βιοτέχνες, εμπόρους και επαγγελματίες, και για έναν ακόμη λόγο. Μην ξεχνάτε ότι έχετε εκλεγεί πολλοί, από σας, και με νόθες διαδικασίες.

Η στάση σας, πάνω σ' αυτό το βασικό ζήτημα, αλλά και σ'όλα τα ζητήματα που καίνε τους συναδέλφους, δικαιώνει τα ΔΣ των ομοσπονδιών, σωματείων και συνδικαλιστές που πήραν την πρωτοβουλία να συντονίσουν τον αγώνα των βιοπαλαιστών, όχι μόνο για την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου 2679/99 και του ΠΔ 258/2005, αλλά και για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα προβλέπει:

1. Ασφαλιστικό σύστημα, αποκλειστικά δημόσιο.

2. Καθιέρωση σύνταξης στα 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες.

3. Δικαίωμα πλήρους σύνταξης με 9.000 μέρες ασφάλισης ή 30 χρόνια, ανεξάρτητα σε πόσα και ποια Ταμεία ασφαλίστηκε κατά καιρούς.

4. Βελτίωση των όρων της διαδοχικής ασφάλισης, ώστε ο ασφαλισμένος διαδοχικά θα παίρνει από το τελευταίο Ταμείο που συνταξιοδοτείται την ίδια σύνταξη με αυτόν που είναι ασφαλισμένος συνέχεια στο ίδιο Ταμείο.

5. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.

6. Καθιέρωση ανθυγιεινών ενσήμων και για τους βιοτέχνες, που δουλεύουν κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες.

7. 4μηνη άδεια με αποδοχές για τον τοκετό των ασφαλισμένων γυναικών.

8. Αποζημίωση για ατυχήματα που συμβαίνουν την ώρα της δουλιάς για όσο διάστημα χρειάζεται ν' αποκατασταθεί η υγεία.

9. Κατάργηση των εισφορών Υγείας και παροχή υπηρεσιών Υγείας δωρεάν από αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας σε όλες τις βαθμίδες του, με ιδιαίτερη φροντίδα στην πρόληψη.

10. Επιχορήγηση του Ταμείου, ώστε να φτάσει να συμμετέχει το κράτος κατά 2/3 στα έσοδα του ΟΑΕΕ και κατά 1/3 ο ασφαλισμένος.

11. Προοπτική αύξησης των εισφορών, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.


ΔΗΚΕΒΙΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ