Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ενέκρινε τη συνέχιση των άγριων ανατροπών

Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις, οι ...μεγάλες προκλήσεις. Οι ανατροπές, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στην ΕΕ, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2009

Η κυβέρνηση της ΝΔ - μετά το πράσινο φως που πήρε και από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τελευταίο ΕΚΟΦΙΝ - συνεχίζει ακάθεκτη το έργο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με αιχμές του δόρατος τις ανατροπές σε Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής αποτελούν οι δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για την έγκριση από το ΕΚΟΦΙΝ του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς και του Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, που είναι τα δύο βασικά εργαλεία, μέσω των οποίων το κοινοτικό Διευθυντήριο ελέγχει την πρόοδο των χωρών - μελών, ως προς την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας. Στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε σε μια σειρά μακροοικονομικών δεικτών (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ανεργία, απασχόληση, ελλείμματα, χρέος) για να καταλήξει στο συμπέρασμα: «Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν αποδώσει αποτελέσματα».

Στην προκειμένη βέβαια περίπτωση ο Γ. Αλογοσκούφης καταφεύγει στη λαθροχειρία, να εμφανίζει την εντυπωσιακή πρόοδο του κεφαλαίου ως ...πρόοδο της κοινωνίας. Επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου, ούτε ως προς τη «δημοσιονομική προσαρμογή», ούτε ως προς τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τομείς όπου η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, για μια ακόμη φορά, πως οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν έως το 2012, ώστε να επιτευχθούν ισοσκελισμένοι ή ελαφρά πλεονασματικοί προϋπολογισμοί.

Ο συγκεκριμένος στόχος της κυβέρνησης προϋποθέτει την επιβολή νέων άγριων φορολογικών βαρών στα λαϊκά στρώματα (τελευταίο μέτρο η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων) καθώς και νέες περικοπές στις κοινωνικές κρατικές δαπάνες. Ο τελευταίος αυτός στόχος συνδέεται άμεσα με τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου, με το επιχείρημα της γήρανσης του πληθυσμού, καλούνται τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για να ...προστατέψουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών από τις ...διογκούμενες δαπάνες για συντάξεις και για υγειονομική περίθαλψη.

Το κέντρο βάρους όμως της κυβερνητικής επίθεσης για την τριετία 2007-2009 (που καλύπτουν τα δύο προγράμματα) θα μετατοπιστεί στις αποκαλούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ολα τα σφυριά κυβέρνησης και κεφαλαίου χτυπάνε στις ανατροπές στην Παιδεία (όπου όμως έχουν εκδηλωθεί ισχυρές αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα), στις εργασιακές σχέσεις (σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της «Πράσινης Βίβλου») και φυσικά στην Κοινωνική Ασφάλιση (όπου η επίθεση προωθείται και μέσω των προτάσεων της επιτροπής Αναλυτή).

Οι «προτάσεις» της επιτροπής Αναλυτή - όπως διατυπώθηκαν από τον εκλεκτό της κυβέρνησης και του ΣΕΒ - κατευθύνουν τα πυρά τους, πρώτα και κύρια, ενάντια στη νεολαία. Δεν είναι τυχαίο ότι με τις συγκεκριμένες προτάσεις για τους νέους εργαζόμενους, έχουν ήδη προαναγγείλει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ίδιες προτάσεις προβλέπουν κατάργηση των πρόωρων συντάξεων - με στόχο βέβαια την παράταση του εργάσιμου βίου και μετά τα 65 χρόνια - παράλληλα βέβαια με την ενίσχυση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία ...θα αναδυθεί μέσα από τα συντρίμμια του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ