Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Κανένα ευρώ στον τζόγο, να επιστραφούν τα κλεμμένα

Πρόταση των ταξικών δυνάμεων στη σύσκεψη της ΓΣΕΕ για προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας

Αμεση απόσυρση των αποθεματικών από το Χρηματιστήριο. Ούτε ευρώ, στο χρηματιστηριακό και στον τραπεζικό «τζόγο», καταβολή του συνόλου των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας, άμεση επιστροφή των κλεμμένων, κατάργηση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων είναι υπόθεση των εργαζομένων. Τα αποθεματικά να αξιοποιηθούν με σταθερό και σίγουρο επιτόκιο, με σίγουρη απόδοση, χωρίς κανένα ρίσκο, χωρίς κανέναν μεσάζοντα.

Την κρυστάλλινη αυτή θέση του ΠΑΜΕ κατέθεσε χτες σε σύσκεψη στη ΓΣΕΕ ο Γιώργος Μαυρίκος, προτείνοντας ταυτόχρονα την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας για την περιφρούρηση των αποθεματικών των ταμείων και την επιστροφή των κλεμμένων.

Απέναντι σ' αυτή τη θέση ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος αλλά και άλλοι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, επικέντρωσαν την κριτική τους στην τελευταία περίοδο διασπάθισης των αποθεματικών των ταμείων, επιδιώκοντας να βγάλουν «λάδι» την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν την αντικατάσταση των «δομημένων» ομολόγων και απείλησαν με προσφυγή σε δικαστικά μέσα.

Παρουσιάζοντας τις απόψεις των ταξικών δυνάμεων, ο Γ. Μαυρίκος έκανε λόγο για «ένα διαρκές και επικίνδυνο σκάνδαλο ως αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ». Μίλησε για «έγκλημα διαρκείας σε βάρος των εργαζομένων» από το 1950 που τα αποθεματικά δεσμεύτηκαν άτοκα και για 25 χρόνια στην Τράπεζα της Ελλάδας. Στη συνέχεια ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησαν τα δύο κόμματα αρχίζοντας με τον νόμο 2042 του 1992, για να φτάσουμε σήμερα να τοποθετούνται στο Χρηματιστήριο το 23% των αποθεματικών, που στην πράξη όμως και αυτό το ποσοστό ξεπερνιέται.

«Το σκάνδαλο - υπογράμμισε - που προβάλλει μέσα από τη ληστεία της χρηματιστηριακής εταιρείας "Ακρόπολης" σε βάρος του ΤΕΑΔΥ, αλλά και η ληστεία σε βάρος άλλων ταμείων, είναι κρίκοι σε μια αλυσίδα καταλήστευσης των αποθεματικών, με πολιτική ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διαμόρφωσαν το νομοθετικό πλαίσιο εκμετάλλευσης των αποθεματικών των ταμείων από το Χρηματιστήριο, τις τράπεζες και συνολικά το κύκλωμα που στοχεύει στην αύξηση των κερδών και της περιουσίας των καπιταλιστών». Και συμπλήρωσε ότι απέναντι σε αυτό, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί συμφώνησαν και στήριξαν την επικίνδυνη αντιασφαλιστική νομοθεσία και τον χρηματιστηριακό τζόγο. Ενας τζόγος, που οδήγησε την περίοδο 2000-2002 να χαθούν στο Χρηματιστήριο περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού η αξία των μετοχών των ταμείων μειώθηκε από τα 5.281 εκατομμύρια ευρώ στα 1.761 εκατομμύρια ευρώ. Οσο για την αναφορά της ΓΣΕΕ ότι θα προσφύγει σε ένδικα μέσα, ο Γ. Μαυρίκος σχολίασε ότι αυτό θυμίζει το γνωστό ρητό: «στρίβειν διά του αρραβώνος»...

Αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων για την κομματική αξιοποίηση του σκανδάλου των αποθεματικών, ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος επιχείρησε να τραβήξει μια χρονική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην περίοδο πριν το 2005 και μετά απ' αυτό. Ισχυριζόμενος ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο ήταν επαρκές, εστίασε την κριτική του στα «δομημένα ομόλογα» λες και τα υπόλοιπα χρηματιστηριακά προϊόντα αλλά και τα τραπεζικά που επένδυαν και συνεχίζουν να επενδύουν σήμερα τα ταμεία, δεν περιέχουν ρίσκο. Ακόμα και η απαίτηση για αναπλήρωση των απωλειών περιοριζόταν σε αυτά που χάθηκαν το τελευταίο διάστημα μέσω των δομημένων ομολόγων και όχι στο σύνολο των κλεμμένων αποθεματικών.

Από τη σύσκεψη έλειπαν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, ενώ ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» μίλησε για σωστή αξιοποίηση, «ώστε να μην χάνεται ούτε ένα ευρώ» και την ίδια στιγμή υποστήριξε τον χρηματιστηριακό τζόγο... αλλά με μικρό ρίσκο! «Να υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί και μακροπρόθεσμη αντίληψη σε μετοχές, ώστε να μην υπάρχει μεγάλο ρίσκο».

Ανάλογη πρόταση με αυτή των ταξικών δυνάμεων στη ΓΣΕΕ κατέθεσαν, επίσης χτες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της ΑΔΕΔΥ. Χαρακτηριστικό της στάσης των άλλων παρατάξεων είναι ότι αρνήθηκαν την απόσυρση των αποθεματικών από το Χρηματιστήριο και μίλησαν για επενδύσεις σε αυτό αλλά με, δήθεν, μικρότερο ρίσκο. Η πρόταση για κινητοποίηση θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη του Πάσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ