Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ
Συναντήσεις Σολάνα - Λαριτζάνι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ολοκληρώθηκε, χωρίς δηλώσεις, ο πρώτος γύρος συζητήσεων του εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, με τον επικεφαλής του ιρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας και διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζάνι. Οι δύο άνδρες, όπως ανακοινώθηκε, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους κατά τη διάρκεια δείπνου και πιθανότατα θα έχουν ένα νέο γύρο επαφών και σήμερα.

Πριν από τη συνάντηση, ο Σολάνα αρκέστηκε να δηλώσει ότι ελπίζει «αυτή τη φορά θα σταθούμε ικανοί και σημειώσουμε πρόοδο στις προκαταρκτικές αυτές συζητήσεις, έτσι ώστε να υπάρξουν και σοβαρότερες επαφές». Από την άλλη, ο Λαριτζάνι τόνισε ότι περιμένει «να ακούσει νέες ιδέες να τίθενται προς διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσία και Κίνα έχουν συμφωνήσει να υπαναχωρήσουν από την απαίτησή τους για ολική διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, όρο που κατηγορηματικά απορρίπτει η ιρανική ηγεσία. Κατέληξαν, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, να προτείνουν μια περιορισμένης κλίμακας διαδικασία εμπλουτισμού με αντάλλαγμα την παροχή συγκεκριμένων εγγυήσεων από την Τεχεράνη ότι το πρόγραμμά της είναι ειρηνικών προθέσεων. Παρ' όλα αυτά, οι διπλωματικές αυτές πηγές εξέφραζαν απαισιοδοξία ως προς την πορεία των επαφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ