Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης

ΚΙΤΟ.-

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Εκουαδόρ, όπου εντείνεται η σύγκρουση των κομμάτων της ολιγαρχίας με την κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα, που έχει τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων.

Το Κογκρέσο, με απόφασή του, καθαίρεσε τα μέλη του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, μία μέρα αφότου αυτό το δικαστήριο αποφάσισε την αποκατάσταση 50 από τους 57 βουλευτές της ολιγαρχίας που είχαν καθαιρεθεί το Μάρτη για τις ενέργειές τους να εμποδίζουν τη σύσταση της Συντακτικής Συνέλευσης. Η απόφαση του Κογκρέσου προκάλεσε άμεση λαϊκή στήριξη, καθώς αμέσως χιλιάδες φοιτητές, εργαζόμενοι, απλοί πολίτες, έσπευσαν και περικύκλωσαν, τόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο, όσο και το Κογκρέσο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Κορέα και εκδηλώνοντας τη σφοδρή αντίθεσή τους στους ελιγμούς, νομικούς και πολιτικούς, της ολιγαρχίας.

Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο ανακήρυξε επίσης την 30ή Σεπτέμβρη ως τη μέρα διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των 130 μελών της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, γεγονός που έχει τη λαϊκή έγκριση μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα.

Πάντως, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης βρήκαν την ευκαιρία να ανεβάζουν και άλλο το θερμόμετρο της έντασης, είτε «διαφεύγοντας» στην Κολομβία, είτε ζητώντας «πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία των ΗΠΑ» ...ως διωκόμενοι!

Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, τέσσερις πρώην βουλευτές είχαν συνάντηση το βράδυ της Τρίτης στην πρεσβεία της Κολομβίας στο Κίτο, όπου αποφάσισαν να μεταβούν στην Μπογκοτά εσπευσμένα, ενώ άλλοι δήλωναν σε συνέντευξη Τύπου ότι θα καταφύγουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, καθώς «ζουν σε μία δικτατορία». Ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Μιγκέλ Κάστρο, ανακοίνωσε ότι 24 μέλη του Κογκρέσου αποπέμφθηκαν από το Σώμα, γιατί έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και παραβίασαν τα καθήκοντά τους, ουσιαστικά, κωλυσιεργώντας στο προχώρημα της σύστασης Συντακτικής Συνέλευσης και συμμετέχοντας σε ενέργειες αποσταθεροποίησης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα χαρακτήρισε άκαιρες τις ενέργειες τοπικής εισαγγελέα, που ζήτησε τη σύλληψη των 24, οι οποίοι εντείνουν την πολιτική σύγκρουση στο Εκουαδόρ, και δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το ίδιο είπε και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, που δήλωσε ότι οι 4 πρώην βουλευτές που διέφυγαν στην Κολομβία δεν είχαν κανένα λόγο να το κάνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ