Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Μουδιασμένοι» οι κεμαλιστές

ΑΓΚΥΡΑ.- Το κόλπο γκρόσο του διδύμου της ηγεσίας του ισλαμοδημοκρατικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) να προταθεί ο ΥπΕξ και «ιθύνων νους» του Αμπντουλάχ Γκιουλ για την προεδρία και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει στο θώκο του, διχάζει τους κύκλους των ακραιφνέστερων προασπιστών του «κοσμικού χαρακτήρα» του τουρκικού κράτους - αρκετοί λένε ότι θα πρέπει να τηρηθεί στάση αναμονής ως προς το ρόλο του Γκιουλ, άλλοι μιλούν για κατάληψη της Τσάνκαγια, όπως αποκαλείται το προεδρικό μέγαρο, από έναν ισλαμιστή και τη μαντίλα της συζύγου του...

Επίσης χθες, αναστάτωση προκλήθηκε, όταν άγνωστος πυροβόλησε τρεις φορές έξω από το Συμβούλιο Ανώτερης Εκπαίδευσης (YOK), ένα θεσμό που είναι γνωστός για την αντίθεσή του στις μαντίλες και τις μεταρρυθμίσεις των ισλαμιστών εν γένει. Ο αρθρογράφος της Μιλιέτ, Μετίν Μουνίρ, εκτίμησε ότι «η χώρα μπαίνει σε μια διαδικασία ισλαμισμού και ακροδεξιού συντηρητισμού», χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» την προσήλωση του Γκιουλ στην ΕΕ.

Ανοδικό ρεκόρ σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη με τους επενδυτές του να δείχνουν, κατά αναλυτές, «εμπιστοσύνη» στον Γκιουλ. Ο βασικός δείκτης του έκλεισε στις 48.032,70 μονάδες (+2,2%, ή 1.017 μονάδες).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ