Πέμπτη 10 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Αλληλέγγυο» στη φιλοφασιστική εσθονική κυβέρνηση

Οι εκδηλώσεις φασιστών πρώην μελών των εσθονικών λεγεώνων, που πολέμησαν με τους ναζί, δεν ενοχλούν τους Ευρωπαίους... δημοκράτες

Associated Press

Οι εκδηλώσεις φασιστών πρώην μελών των εσθονικών λεγεώνων, που πολέμησαν με τους ναζί, δεν ενοχλούν τους Ευρωπαίους... δημοκράτες
Τη μέρα επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, διάλεξε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, για να δείξει τα αντικομμουνιστικά της αισθήματα και να δηλώσει στήριξη στη φιλοφασιστική κυβέρνηση της Εσθονίας, αναφορικά με την αποκαθήλωση του μνημείου του Σοβιετικού στρατιώτη στο Τάλιν.

Οι Ευρωβουλευτές τάχθηκαν «αλληλέγγυοι» προς την εσθονική κυβέρνηση, καταδικάζοντας τη στάση της Ρωσίας, η οποία, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ «δεν μπορεί να απαιτεί την παραίτηση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μιας γειτονικής της χώρας», σημειώνοντας ότι «όταν ένα κράτος μέλος απειλείται, είμαστε όλοι αλληλέγγυοι με αυτό», πόσο μάλλον όταν καταδιώκει τους κομμουνιστές και σβήνει τα μνημεία του σοσιαλισμού...

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα, είπε χαρακτηριστικά ότι «η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα γεγονότα στην Εσθονία, 9 Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, δεν αποτελεί μόνο ασέβεια στη μνήμη των δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που θυσίασαν τη ζωή τους για τη συντριβή του φασισμού. Δεν αποτελεί μόνο προσπάθεια πλαστογράφησης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Δεν αποτελεί το γνωστό πια αντικομμουνιστικό παραλήρημα των υπηρετών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αποτελεί συνειδητή πολιτική στήριξης της αναβίωσης του φασισμού στις Βαλτικές και άλλες χώρες της Ευρώπης από το Ευρωκοινοβούλιο με κοινή πλεύση ΕΛΚ, Σοσιαλιστών, νεοφιλελεύθερων, πρασίνων μαζί με την ακροδεξιά πολιτική ομάδα».

Οπως επισήμανε δε «σε μια ενιαία πολιτική συγχορδία δεξιοί, σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι και Λε Πεν εξαπέλυσαν εμετικό αντικομμουνισμό για την Σοβιετική Ενωση και τον ηρωικό Κόκκινο Στρατό. Ολοι μαζί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην εσθονική κυβέρνηση που χρόνια τώρα αποκαθιστά τους φασίστες καταδιώκοντας κομμουνιστές και τους αντιφασίστες. Ολοι μαζί απέδειξαν αυτό που ιστορικά και πολιτικά είναι καταγεγραμμένο. Οτι δηλαδή, ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλιστικού συστήματος.

Στη συζήτηση αυτό εκφράστηκε και τυπικά, αποκαλύπτοντας το χαρακτήρα της ίδιας της ΕΕ, ως ένωσης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αλλωστε, ο φασισμός αποτελεί την ίδια εξουσία του κεφαλαίου χωρίς κοινοβουλευτικό μανδύα. Επισημαίνουμε πως όσο οι λαοί αμφισβητούν, καταδικάζουν, αντιστέκονται και αγωνίζονται κατά της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού, τόσο ο αντικομμουνισμός θα μεγαλώνει».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι «η Ιστορία, παρά τις δυσκολίες απέδειξε πως εκείνοι που προσωρινά φαίνονται πανίσχυροι, συντρίφτηκαν κάτω από την πάλη των λαών. Η 9η του Μάη του 1945 είναι και παραμένει μια τέτοια συμβολική ημερομηνία».

  • Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών - Ενωση Αντιφαστιστών (γνωστή ως FIR), από το Βερολίνο όπου είναι η έδρα της, εξέφρασε τη διαμαρτυρία της στην εσθονική κυβέρνηση για την απομάκρυνση του μνημείου από το κέντρο του Τάλιν και την καταγγέλλει για αντιδημοκρατική πρακτική.

Χτες στην Αθήνα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Εσθονική Πρεσβεία εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Ποντίων Επιστημόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ