Τρίτη 15 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Ποιος αναγνωρίζει τον Θεόφιλο;

«Κατόπιν εορτής» εμφανίστηκε η ελληνική κυβέρνηση στο σκηνικό μάχης που έχει στηθεί για τον έλεγχο του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων. Μετά την άρση της αναγνώρισης του πατριάρχη Θεόφιλου από την κυβέρνηση της Ιορδανίας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαπιστώνει ότι τα ερείσματα του πατριάρχη εξαντλούνται, όπως εξαντλούνται και οι δυνατότητες της Αθήνας να υποστηρίξει την «ελληνικότητα» του Πατριαρχείου.

Χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στην υπόθεση του πατριάρχη Ιεροσολύμων, συναντήθηκε με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αμπντελελάχ Αλ Χαντίμπ και τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής, Ζιάντ Αμπού Αμρ. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συναντήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών πραγματοποιήθηκαν κατά σύμπτωση, καθώς βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, με αφορμή την άτυπη συνάντηση εκπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου και της ΕΕ.

Η άρση της αναγνώρισης

Στην άρση της αναγνώρισης του πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ` προχώρησε το περασμένο Σάββατο η κυβέρνηση της Ιορδανίας. Η ενέργεια αυτή γνωστοποιήθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Ιορδανίας και ήταν αποτέλεσμα της σύγκλησης του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας, το οποίο και εξέτασε το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το θέμα είχε τεθεί προ ημερών και η κρίση φάνηκε προς στιγμήν να εκτονώνεται μετά τις επαφές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με το Αμμάν.

Συγκεκριμένα, το θέμα της άρσης της εμπιστοσύνης του πατριάρχη Ιεροσολύμων έφθασε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ιορδανίας έπειτα από αίτημα των εκπροσώπων των αραβόφωνων κοινοτήτων.

«Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα το θεσμό του Πατριαρχείου και τον πατριάρχη. Ολοι πρέπει να σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες και την αυτοτέλεια του Πατριαρχείου. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υφυπουργός Θ. Κασσίμης επικοινώνησαν, σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», δήλωνε προ ημερών ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, θεωρώντας ότι η Αθήνα είχε αποτρέψει το σενάριο της άρσης της αναγνώρισης του Θεόφιλου από την Ιορδανία.

Ωστόσο, οι Αραβες ορθόδοξοι υποστηρίζουν ότι ο Θεόφιλος δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προς την κοινότητα πριν την εκλογή του 2005 και κάτω από την πίεσή τους η ιορδανική κυβέρνηση προχώρησε στην άρση της αναγνώρισης του πατριάρχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως νόμιμο πατριάρχη τον έκπτωτο προκάτοχο του Θεόφιλου, τον Ειρηναίο.

Το ΠΑΣΟΚ

«Οι εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ούτε απροσδόκητες ήταν, ούτε επιτρέπεται να έχουν αιφνιδιάσει την κυβέρνηση, όπως αντιδρά σπασμωδικά και εκ των υστέρων. Είναι θέματα που έχουν βάθος τουλάχιστον δύο ετών και είναι θέματα που η κυβέρνηση όφειλε να προλάβει να αντιμετωπίσει με τη δράση της παρά εκ των υστέρων να επιλαμβάνεται των εξελίξεων», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου.

Πρόσθεσε ότι πρέπει «να εργαστούμε για τη διαφύλαξη του στάτους κβο του Πατριαρχείου».

Ο Χριστόδουλος

Τέλος, από την Αλεξανδρούπολη παρενέβη, με δήλωσή του, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι «είναι κάτι που δεν το περιμέναμε, αλλά δεν πρέπει να παραδώσουμε τα όπλα. Πρέπει να αγωνιστούμε». «Το Πατριαρχείο», συνέχισε, «επί αιώνες είναι ελληνικό. Εκεί πέρα εστιάζεται την ώρα αυτή η προσπάθειά μας να εξακολουθήσει να έχει τον ελληνικό του χαρακτήρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ