Παρασκευή 18 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Την επόμενη μέρα των εκλογών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αισθανθούν τρόμο

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοσταθμό «ALPHA RADIO»

Ζητήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα όπως ο εκλογικός νόμος, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της επιτήρησης, κλήθηκε να σχολιάσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χτες στον «ALPHA RADIO» και τον δημοσιογράφο Μπ. Παπαναγιώτου, την οποία δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ»:

-- Εχουμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο μετά την έξοδο από την επιτήρηση; Τι έχετε να πείτε;

-- «Ο κ. Αλμούνια εκ μέρους της ΕΕ το είπε καθαρά και ο κ. πρωθυπουργός εξήγγειλε νέες μεταρρυθμίσεις.

Το να μπεις και να βγεις από την επιτήρηση δε σημαίνει ότι μπαίνεις και βγαίνεις από τα αντιλαϊκά μέτρα. Και πρέπει να σας πω ότι στην πρώτη γραμμή είναι το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».

-- Το Ασφαλιστικό είναι αυτό που θα έρθει μπροστά.

-- «Είναι στην πρώτη γραμμή».

-- Αυτό όμως, αν μου επιτρέπετε, ούτως ή άλλως είναι ένα θέμα. Δηλαδή, πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα.

-- «Πρέπει να γίνουν. Επρεπε να έχουν γίνει από παλιά. Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση».

-- Σωστό.

-- «Διότι όλοι θέλουμε κάτι να γίνει. Η πολιτική δε σταματάει, αλίμονο. Τα πράγματα εξελίσσονται. Αλλά το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση. Αυτό είναι το θέμα».

-- Εσείς περιμένετε να γίνουν πράγματα προς αρνητική κατεύθυνση; Εννοώ για τους εργαζόμενους και για τους συνταξιούχους.

-- «Βεβαίως. Και μάλιστα σημαντικά αρνητικά βήματα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ξέρετε αυτά τα μέτρα που ανατρέπουν τις όποιες κατακτήσεις υπήρχαν και φέρνουν μια χειρότερη κατάσταση δεν παίρνονται "μονορούφι". Σιγά σιγά το πίνεις το δηλητήριο.

Μπροστά μας είναι το εξής πράγμα: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους. Είναι η άνοδος του ορίου συνταξιοδότησης. Είναι, επίσης, αυτό που λέμε το τριπολικό σύστημα συνταξιοδότησης και στον τομέα των κοινωνικών παροχών, όπου θα είναι η κύρια, η επικουρική και η ιδιωτική ασφάλιση για ένα μέρος των εργαζομένων που αντέχουν να υποστούν αυτήν την υπέρμετρη θυσία, γιατί είναι και άλλοι που δεν έχουν καμία αντοχή για να πάνε στο σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης σαν συμπληρωματικό. Διαμορφώνεται μια αγορά. Το ΙΚΑ αυτή τη στιγμή δουλεύει για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα».

-- Αυτά πιστεύετε ότι μπορούν να αλλάξουν;

-- «Να ανατραπεί αυτή η αρνητική πορεία που έχει ξεκινήσει; Βεβαίως. Μα αυτά πέρασαν γιατί υπήρχε η πολιτική επιλογή και η δύναμη στα κόμματα εξουσίας για να τα προχωρούν.

Στην πολιτική το τι είναι ρεαλιστικό ταυτίζεται με το τι υπηρετεί. Ρεαλιστικό είναι αυτό που λέει και ο κ. Αλμούνια, αλλά ρεαλιστικό είναι και αυτό που λέμε και εμείς ως κόμμα. Και νομίζω ένα μεγάλο μέρος του λαού, ανεξάρτητα αν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, αυτό το βλέπει. Στην πολιτική ο ρεαλισμός είναι θέμα συσχετισμού δύναμης.

Αν ο συσχετισμός δύναμης δεν αλλάξει, βεβαίως αυτά που λέμε εμείς είναι δίκαια και σωστά αλλά δεν μπορούν να γίνουν προς το παρόν».

Για τα αποθεματικά των Ταμείων

-- Κάνατε μια πρόταση ως κόμμα, με αφορμή την ιστορία με τα αποθεματικά και είπατε ουσιαστικά το «φέρτε πίσω τα λεφτά» να πάει πίσω στο 1950.

-- «Από τη στιγμή που είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε νέες βαθιές αντιδραστικές αλλαγές, από τη στιγμή που γίνεται παγκόσμια συζήτηση - και στην Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη είχε ένα υψηλότερο επίπεδο κατακτήσεων στο ζήτημα αυτό - ότι δεν μπορούμε να έχουμε το κράτος πρόνοιας, όπως λένε, ότι στα συστήματα Ασφάλισης πρέπει γίνουν βαθιές αλλαγές. Και όταν μία από τις αιτίες υποτίθεται των αλλαγών είναι το οικονομικό, γιατί δηλαδή δε θα πρέπει να φανεί αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα; Οτι εδώ και πενήντα χρόνια ληστεύονται τα Ταμεία. Και έχουν συγκεκριμένες απώλειες».

-- Δε σας ρωτώ επειδή αμφισβητώ ότι έχουν χαθεί χρήματα από το 1950, είτε από κακοδιαχείριση, είτε για άλλους λόγους. Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό;

-- «Δηλαδή, με συγχωρείτε, θα δώσουμε συγχωροχάρτι»;

-- Οταν εδώ τα συγκεκριμένα δομημένα ομόλογα και υπάρχει μια δυσκολία να επιστρέψουν.

-- «Κατ' αρχήν, αυτά να τα επιστρέψει το κράτος. Δε θα μπούμε στην περιπέτεια να τρέχουμε σε διεθνή δικαστήρια κ.λπ. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να αναγνωριστούν αυτά που χρωστιούνται. Να αναγνωριστούν, για να επιστραφούν. Διότι δεν μπορείς να μου αυξήσεις εμένα τις ασφαλιστικές εισφορές και να χρωστάς τόσα. Δηλαδή, θα δοθεί συγχωροχάρτι; Παραγράφονται αυτά; Δεν παραγράφονται».

Για τον εκλογικό νόμο

-- Για το θέμα του εκλογικού νόμου τι λέτε τώρα που άνοιξε αυτή η συζήτηση, έτσι όπως άνοιξε; Εχετε θέση και άποψη;

-- «Και τα δύο κόμματα ανησυχούν πάρα πολύ, διότι, ανεξάρτητα ποιο θα έρθει πρώτο, θέλουν να έχουν μια σχετικά άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και επίσης και η αξιωματική αντιπολίτευση να μην πέσει πάρα πολύ. Ούτε η ΝΔ θέλει να πέσει πάρα πολύ το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ. Ο καυγάς είναι για το ποιος θα έρθει πρώτος, ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Διότι αυτή τη στιγμή θέλουν να λειτουργήσουν το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής. Δε θέλουν τρύπες. Τώρα γιατί τίθεται αυτή τη στιγμή ο εκλογικός νόμος; Είναι επικοινωνιακό τρικ περισσότερο της ΝΔ. Αυτά τα κόλπα: "Εγώ σου ρίχνω το γάντι, αν θεωρείς ότι θα έρθεις πρώτος πάρε ένα νόμο που σε συμφέρει. Δεν το δέχεσαι; Αρα ξέρεις ότι θα έρθεις δεύτερος".

Και τα δύο κόμματα έχουν στο νου τους αλλαγή του εκλογικού νόμου μετά τις εκλογές. Ηδη ο κ. Παπανδρέου έχει μιλήσει με πολλούς γι' αυτό το αντιδραστικότατο γερμανικό σύστημα. Για τους δύο γύρους, για μεικτό τρόπο εκλογής των βουλευτών κλπ. Θέλουν να θωρακίσουν με τον εκλογικό νόμο τη δικομματική εναλλαγή. Εδώ ο Ερντογάν στην Τουρκία έχει το όριο του 10%. Και αυτό μπορεί να σκεφτούν αύριο. Γιατί γίνονται όλα αυτά; Γίνονται μόνο για την κομματική εξουσία; Δε νομίζω ότι είναι αυτό».

-- Τι άλλο είναι;

-- «Για να περάσει απρόσκοπτα η πολιτική που έχουν στα προγράμματά τους. Δεν είναι για κανέναν αυτοσκοπός η εξουσία. Εχει και περιεχόμενο».

-- Καλώς ή κακώς έχει. Εσείς ανάμεσα στον ισχύοντα εκλογικό νόμο, που είναι αναλογικότερος σε ό,τι αφορά στα μικρότερα κόμματα και σε έναν νόμο ο οποίος δε θα αλλάζει τις έδρες των μικρών κομμάτων, αλλά θα κάνει ανακατανομή μεταξύ των δύο πρώτων, ούτως ώστε να υπάρχει ισχυρή αυτοδυναμία τι προτιμάτε;

-- «Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε τέτοια διλήμματα. Αυτά όλα είναι αποπροσανατολισμός απ' τη στιγμή που είμαστε σε καθαρά προεκλογική περίοδο. Εμείς προτιμάμε να παλεύουμε για την απλή αναλογική αλλά ούτε και για μας η απλή αναλογική από μόνη της λύνει το ζήτημα. Διότι όταν τα δύο κόμματα έχουν 90% και 95% και η απλή αναλογική δε σου λύνει το θέμα».

-- Ασφαλώς.

-- «Εμείς δεν ποντάρουμε, να το πω έτσι, να λείπει μία έδρα και να τσοντάρουμε στον έναν απ' τους δυο. Εμείς θέλουμε να είναι αδύναμη η κυβέρνηση, αδύναμη η αξιωματική αντιπολίτευση για να δυσκολεύονται να πάρουν μέτρα. Μπορούν να αισθανθούν την επόμενη μέρα τρόμο, τρομάρα που λέει ο λαός; Αυτό μας ενδιαφέρει. Και βεβαίως από κει και πέρα το ρήγμα που θα δημιουργηθεί να διευρυνθεί. Αυτό μας ενδιαφέρει».

-- Αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, που δεν είναι απίθανο, χωρίς να είναι και το πιθανότερο, εσείς ποια βλέπετε ως πιθανότερη εξέλιξη για να σχηματιστεί κυβέρνηση;

-- «Το πρώτο και σημαντικό είναι ότι θα κατακτήσει το λαϊκό κίνημα μια νίκη αν τιμωρήσει και τους δύο. Εχει πολιτικό αντίκρισμα αυτό. Εχει πολιτική ουσία».

-- Ναι, αλλά σε πρακτικό επίπεδο θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση. Ποια κυβέρνηση λέτε;

-- «Μην ανησυχείτε θα τα βρούνε, δε χάνονται, είσαι στην ΕΕ και υπάρχουν επιλογές για συγκεκριμένα μέτρα. Εκεί θα φανεί η λυκοφιλία μεταξύ τους. Θα τα βρούνε. Το πολύ πολύ να πάνε και για δεύτερες εκλογές για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Δεν υπάρχει κανένα χάος. Π.χ. η Ιταλία δεν έχει δικομματισμό με την έννοια που έχουμε εμείς. Εχει διπολισμό.

Το ζήτημα είναι ο λαός να κάνει ένα βήμα να ξεκολλήσει από αυτά τα δύο κόμματα. Ακριβώς γιατί έχουν ίδιες βασικές επιλογές. Μακάρι να μπορούσε με μία εκλογική μάχη να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα. Δε λύνεται. Επομένως, το ζήτημα είναι ο λαός να έχει μικρότερες ή μεγαλύτερες διαδοχικές νίκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ