Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΓΑ.-- Το Κοινοβούλιο της Λετονίας εξέλεξε χτες τον Βάλντις Ζάτλερς Πρόεδρο της χώρας με 58 ψήφους υπέρ και 40 κατά. Ο Ζάτλερς θα αντικαταστήσει την Βάιρα Βάικ - Φρέιμπεργκα τον Ιούλη, που λήγει η δεύτερη και τελευταία θητεία της.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Δύο πακέτα με εκρηκτικά ανακάλυψαν χτες στα Τίρανα Αλβανοί πράκτορες ασφαλείας, το ένα κοντά στο Προεδρικό μέγαρο και το άλλο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στη χώρα στις 10 Ιούνη.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- «Ευκαιρία» για άσκηση πιέσεων κατά του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε και της σουδανικής κυβέρνησης του Ομάρ αλ Μπασίρ με αιχμή του δόρατος το Νταρφούρ, βρήκε χτες ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, κατά τη σύντομη περιοδεία του στη Ν.Αφρική.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--Το Κίνημα Χειραφέτησης στο Δέλτα του Νίγηρα (MEND) ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να σταματήσει την ένοπλη δράση του υπό τον όρο πως η κυβέρνηση του νέου Νιγηριανού Προέδρου, Ουμάρου Γιαρ Αντουα, θα απελευθερώσει δεκάδες μέλη της οργάνωσης που κρατούνται στις φυλακές. «Εάν η κυβέρνηση δε δείξει γνήσια προθυμία για διάλογο, τότε θα πρέπει να ετοιμαστεί για ακόμη περισσότερη βία», κατέληξε το ανακοινωθέν της οργάνωσης.

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.-- Ανώτερος Βορειοκορεάτης αξιωματούχος απέρριψε χτες την πρόταση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ για άμεσο τερματισμό της λειτουργίας του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της εκταμίευσης 25 εκατ. δολαρίων που τηρεί η ΛΔ Κορέας σε τράπεζα του Μακάο.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Πάνω από 2.460 μέλη της θρησκευτικής αίρεσης «Μουνγκίκι» που θεωρούνται υπεύθυνοι για τους αποκεφαλισμούς δεκάδων ατόμων ανακοίνωσαν χτες πως έχουν συλλάβει έως τώρα οι κενυατικές αρχές.

ΝΤΙΛΙ.-- Υποστηριχτές αντίπαλων πολιτικών κομμάτων συγκρούστηκαν χτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ανατολικού Τιμόρ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό άνω των 12 ατόμων.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ρουαντέζοι αντάρτες έκαναν επιδρομή σε χωριά της ανατολικής ΛΔ Κονγκό, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 19 νεκρούς και την απαγωγή τουλάχιστον έξι χωρικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ