Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Περισσεύουν οι υποκριτικές «κορόνες»

Και η φετινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος αναδεικνύει ότι η επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, τόσο στον πλανήτη όσο και στη χώρα μας, είναι αποτέλεσμα των συνειδητών επιλογών και της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και των πολιτικών των κυβερνήσεων που το υπηρετούν.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΚΚΕ, «οι επικείμενες εκλογές αποτελούν μία ακόμη ευκαιρία να δώσουν οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, το δικό τους μήνυμα σε κάθε λογής διαχειριστές της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που συμβάλλουν ενεργητικά ή παθητικά στην επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων».

Ο φετινός γιορτασμός είναι αφιερωμένος από τον ΟΗΕ στο λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική και στην ανάδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα δύο αυτά οικοσυστήματα και ευρύτερα στον πλανήτη. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», οι κυβερνήσεις των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών (όπως οι ΗΠΑ) αρνούνται να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο, ενώ η δήθεν «φιλοπεριβαλλοντική» ΕΕ αντί να πάρει μέτρα ευθείας μείωσης των αερίων που το προκαλούν, προωθεί και αναποτελεσματικούς «ευέλικτους μηχανισμούς», όπως η εμπορία των ρύπων, που δημιουργεί μια νέα δεξαμενή κερδών για τα μονοπώλια και πρόσθετα βάρη στους λαούς.

Στο μεταξύ, με περισσή υποκριτική διάθεση οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και αυτοί του ΠΑΣΟΚ, με ανακοινώσεις τους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον, όταν είναι οι ίδιοι που εμπορευματοποιούν και παραδίνουν και το φυσικό περιβάλλον (τα δάση, τις ακτές, τα νερά, όλα τα οικοσυστήματα) στην άγρια εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο.

«Εξασφαλίζουμε στην πράξη ένα βιώσιμο, ποιοτικό περιβάλλον γι' αυτήν τη γενιά και για όσες έπονται», υποστηρίζει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όταν λίγους μήνες πριν το κόμμα του ψήφισε νέα δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. «Δεν αρκεί να δηλώνουμε περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, αλλά οφείλουμε να αποδεικνύουμε την ευαισθησία μας σε κάθε πτυχή της ζωής μας», δηλώνει στο δικό του μήνυμα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, επιχειρώντας να θεμελιώσει «συνευθύνη» και των εργαζομένων στην αντιπεριβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζει ο ίδιος και το κόμμα του. Κριτική στην κυβέρνηση, ουσιαστικά επειδή... καθυστερεί να εφαρμόσει το αντιπεριβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ για το εμπόριο ρύπων κάνει στο δικό του μήνυμα ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για το ΥΠΕΧΩΔΕ Αν. Λοβέρδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ