Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Μεγάλα λόγια και λίστες αναμονής

Μεγάλα λόγια για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων αλλά μικρές πράξεις μοίρασε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας ανοίγει και με θεσμικό τρόπο μια πύλη εμπορευματοποίησης αυτού του ευαίσθητου τομέα, απ' τον οποίο πρέπει να λείπει κάθε υποψία εμπορευματοποίησης.

«Για συγκεκριμένες κατηγορίες μεταμοσχεύσεων, με κύριο παράδειγμα τις κερατοπλαστικές, στο πεδίο της οφθαλμολογίας, επιτρέπεται, με τη σύμφωνη πλέον γνώμη του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας, η πραγματοποίησή τους και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα οποία όμως πληρούν συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις και θα έχουν σχετικά εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό», είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Ηδη στον ιδιωτικό τομέα γίνονται μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς επί πληρωμή για τα εισαγόμενα μοσχεύματα, για όσους βέβαια έχουν να πληρώσουν, αλλά τώρα θα θεσμοθετηθεί.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει σε μια από τις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης στη δωρεά οργάνων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σχεδόν μόνιμα στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση 1.000 άνθρωποι και να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, το 2007 παρατηρήθηκε κάθετη πτώση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων λόγω έλλειψης των αναγκαίων μοσχευμάτων.

Η κατάσταση αυτή όμως δεν εμπόδισε τον Δ. Αβραμόπουλο να δηλώσει πως το υπουργείο προωθεί συντονισμένη προσπάθεια για την ουσιαστική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης! Κατά τα άλλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας σειράς Δικτύων και Μητρώων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ