Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Βολοδέρνουν τα κέντρα πρόληψης

Υπό έξωση γιατί δεν πληρώνουν το ενοίκιο ενώ έχουν αφήσει εφτά μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα απεργήσουν στις 26 Ιούνη 2007

Στιγμιότυπο απ' τις περυσινές εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών στην Κέρκυρα

Πέτροβας Σπύρος

Στιγμιότυπο απ' τις περυσινές εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών στην Κέρκυρα
Η πρόληψη μαραζώνει και δεκάδες Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) απειλούνται με λουκέτο. Τα ΚΠ, όπως στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, απειλούνται με έξωση, καθώς δεν έχουν ούτε για το νοίκι. Εργαζόμενοι σε πολλά από αυτά παραμένουν απλήρωτοι εδώ και εφτά μήνες.

Αυτή είναι η εικόνα της Πρόληψης, όπως τη σκιαγράφησαν χτες το μεσημέρι μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το Σωματείο με ομόφωνη απόφασή του, προχωρά σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τρίτη 26 Ιούνη, παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών, «τη μοναδική ίσως μέρα που αναγνωρίζουν, τουλάχιστον λεκτικά, την αξία της πρόληψης, για να καταδείξουμε την πολιτική υποβάθμισής της». Μαζί τους σε αυτή την απεργία και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Χτες αντιπροσωπεία του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο, ο οποίος είπε ότι απαντήσεις θα δοθούν την προσεχή Τετάρτη, που θα παρουσιαστεί και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Δεν είναι δουλίτσα που βόλεψε»

«Δεν παλεύουμε σήμερα για την επιβίωση μιας "δουλίτσας που μας βόλεψε", αλλά μιας οντότητας που εν πολλοίς δημιουργήσαμε από το τίποτα», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι στα ΚΠ, κάνοντας σαφές ότι δε διεκδικούν απλώς την αξιοπρέπειά τους, αλλά επεκτείνονται και στη διασφάλιση της Πρόληψης ως θεσμοθετημένη λειτουργία.

Συγκεκριμένα απαιτούν:

  • Πάγια χρηματοδότηση των 70 Κέντρων από την πολιτεία.
  • Ταχεία αποπληρωμή των τεράστιων οφειλών του ΟΚΑΝΑ (3 εκατομμύρια ευρώ) και της ΚΕΔΚΕ (1,5 εκατομμύρια ευρώ) προς τα ΚΠ.
  • Αναγνώριση με νομοθετική πράξη των ΚΠ ως περιφερειακών φορέων πρωτογενούς πρόληψης μέσα από τη θεσμική ένταξή τους στην άμεση διοικητική ευθύνη και εποπτεία της πολιτείας.
  • Εργασιακή εξασφάλιση των στελεχών των ΚΠ ως εργαζομένων αορίστου χρόνου, διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της δημόσιας υγείας.
  • Πάγια και συνεχή δωρεάν επιμόρφωση, εκπαίδευση και εποπτεία του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού των κέντρων πρόληψης.
  • Νομοθετικές πράξεις αντί μνημονίων που θα προωθούν συνεργασία των ΚΠ με τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αμυνας και Εργασίας.

Υπενθυμίζεται όταν πριν δέκα χρόνια ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα των ΚΠ του ΟΚΑΝΑ, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προώθησε τη μορφή μη κερδοσκοπικής Εταιρείας, με το πρόσχημα ότι θα ήταν ένα «ευέλικτο σχήμα».

Χτες η τότε πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη - και νυν επικεφαλής της Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τα ναρκωτικά - είπε: «Θα σας μιλήσω ως μητέρα των Κέντρων Πρόληψης. Δε φανταζόμουν αυτή την κατάντια, σας ζητάω συγνώμη».

«Γιατί τα Κέντρα Πρόληψης να μην είναι ΝΠΔΔ; Αυτά βρίσκουμε μπροστά μας τώρα και δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα σταματήσουν εδώ», επισήμανε η Λούλα Καρατζά υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε την ορθότητα των αιτημάτων των εργαζομένων: «Ομως, δε μένετε μόνο στα εργασιακά. Είναι κατάθεση ψυχής. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να το παλέψουμε όλοι μαζί, να σκουντήξετε τα συνδικάτα, τους συλλόγους γονέων, όλους όσοι τους αφορά, όλους αυτούς για τους οποίους δουλεύετε. Μόνοι σας δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Αν δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός δεν μπορούμε να έχουμε πρόληψη. Η ΚΕΔΚΕ θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στη σύσταση ξεχωριστής επιτροπής για τα ναρκωτικά και να καλέσει τα σωματεία σας. Εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», κατέληξε.

  • Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στα ΚΠ εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, ο οποίος επισημαίνει τα φαινόμενα απαξίωσης των δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, καθώς και «οι θεραπευτικές κοινότητες και το ΚΕΘΕΑ επιχειρείται να υποβαθμιστούν μέσα από ποικίλα "Εθνικά Σχέδια Δράσης" ή τα Προεδρικά Διατάγματα που έρχονται και απέρχονται κατά καιρούς».
Υπερμαραθώνιος 110 χιλ.

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών στις 26 Ιούνη, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών καλεί το νεολαιίστικο κίνημα και γενικότερα τον ελληνικό λαό να στηρίξουν μαζικά τις εκδηλώσεις των Παραρτημάτων του σε όλη τη χώρα. Κεντρική εκδήλωση αποτελεί το 2ο Πολιτιστικό και Αθλητικό Διήμερο που διοργανώνει το παράρτημα του ΕΣΥΝ Κέρκυρας, με τη συμμετοχή και τη στήριξη της Νομαρχίας και όλων των Δήμων του νησιού με αποκορύφωμα τον 1ο Υπερμαραθώνιο Κέρκυρας 110 χιλιομέτρων που θα γίνει την Κυριακή 24 Ιούνη.

  • Εκδήλωση για την τοξικοεξάρτηση διοργανώνει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, σήμερα, στις 8 το βράδυ, στο κέντρο «Θεόφιλος» (πλατεία Ρήγα Φεραίου).
  • Το Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών - ΟΚΑΝΑ, πραγματοποιεί για 9η χρονιά τον κολυμβητικό διάπλου από το Αντίρριο στο Ρίο, αύριο, στις 11:30 το πρωί, στη Δυτική Προβλήτα Ρίου.
  • Μια σειρά εκδηλώσεις διοργανώνει η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» για την Τρίτη 26 Ιούνη στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο στις 6:30 το απόγευμα και στις 23 Ιούνη συνδιοργανώνει με το Δήμο Καισαριανής τη θεατρική παράσταση «Ευμενίδες» του Αισχύλου στο δημαρχείο Καισαριανής.
  • To πρόγραμμα απεξάρτησης «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» του ΚΕΘΕΑ διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία της Ραφήνας, την Τρίτη 26 Ιούνη, στις 8:30 το βράδυ. Συμμετέχουν ο Χρήστος Θηβαίος, το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα «ΑΥΛΟΣ», η ομάδα κρουστών της «Παρέμβασης», ενώ θα υπάρχει παράσταση καραγκιόζη από τον καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλο.
  • Θεατρική παράσταση και συναυλία διοργανώνει ο Σύλλογος Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος «ΙΘΑΚΗ» στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 26.6.2007, ώρα 8:30 μ.μ..

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ